Marmara Depremi için flaş uyarı geldi. Prof. Övgün Ahmet Ercan etkisi çok daha fazla olacak dedi, en güvenli yeri ve kesinlikle gidilmemesi gereken ili açıkladı

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'in yıldönümünde yer bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan çok kritik açıklamalarda bulundu. Beklenen büyük Marmara Depremi'nin etkisinin 25 yıl önce gerçekleşen depremden çok daha büyük olacağını söyledi. Prof. Ercan, hem en güvenli yeri hem de kesinlikle gidilmemesi gereken yeri açıkladı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

1999 yılında 17 Ağustos günü meydana gelen ve on binlerce kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan Marmara Depremi'nin üzerinden 25 yıl geçti. 17 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği depremin yıldönümünde yer bilimci Prof. Övgün Ahmet Ercan verdiği röportajda çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

Röportajda Prof. İstanbul'un en riskli ilçelerini sıraladı. Bunun yanı sıra güvenli gördüğü yerleri de belirtti. İki deprem beklediğini belirten Ercan birinci sırada Küçükçekmece'yi işaret ederken ikinci deprem için Tekirdağ'a dikkat çekti.

İstanbul'da kişi ve yapı yoğunluğunun fazla olmasına vurgu yapan Ercan olası depremin çok büyük olmasa bile etkisinin 17 Ağustos'tan fazla olabileceğini söyledi. Ercan'a göre bu senaryoda korkutucu olan burada yaşayan kişi sayısı ve binaların yapısı...

ODAK AVRUPA YAKASI'NIN ÖNÜNDE OLACAK

Mynet'e konuşan Prof. Ercan'ın açıklamalarından dikkat çeken bölümler şöyle: 

"Avrupa Yakası'nın zarar görme riski yüzde 65, Anadolu'nun zarar görme riski yüzde 35. Bunun başlıca nedenleri deprem odağı Avrupa Yakası'nın önünde olacak. Yani şehrin en yoğun yapılaşmasının kilometrekare başına 3500-4500 kişinin bulunduğu Küçükçekmece civarında olacak." ifadelerini kullanan Ercan, "Avrupa'daki yapılar göreceli olarak daha eski, nitelikleri düşük, yönetmelikleri sağlamıyor." 

İSTANBUL'DA EN RİSKLİ İLÇELER

Suriçi Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli ve İkitelli'nin bazı kesimleri... Avcılar'da özellikle kötü güçlendirilen yerler, Sefaköy ve Güneşli, Bahçelievler... Bunun yanı sıra Beylikdüzü'nün bazı kesimleri, Kumburgaz, Büyükçekmece en çok etkilenecek yerler. Boğaz kıyısında eski yatakların olduğu Ihlamırdere, Ortaköy'de Dereboyu, Kuruçeşme yamaçları bunun yanı sıra Üsküdar'ın bazı semtleri... Fenerbahçe'nin bulunduğu Kurbağalıdere kesimleri... Maltepe ve Kartal'ın sahil kesimleri, Tuzla, Adalar'da bazı kesimler. Özellikle kentselleşmenin olduğu kumsal kesimleri.

En güvenli yerler İstanbul'un kuzeyi. Havaalanın yapılmış olması yerleşimi kuzeye doğru kışkırtıyor. İstanbul'un büyümesinin durdurulması lazım ama tam tersi oluyor.

KANAL İSTANBUL FAKTÖRÜ

Kanal İstanbul konusunda ısrarcı olunması deprem riskini artıryor. Kanal İstanbul depreme neden olmaz ama oraların yapılaşması depremde zararı artırır. Çorlu'nun da Çerkezköy'ün de güvenliği yok. Tekirdağ'daki yazlıklar yapısal olarak az katlı oralarda bir risk görmüyorum. Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde deprem bekliyorum. Bu Tekirdağ depremi demektir. Bu da ili ve ilçelerini doğal olarak etkileyecek. İstanbul maalesef bu kadar yapı ve kişi yoğunlunu taşıyamıyor. İstanbul'daki kentsel dönüşüm değil yapısal dönüşüm. Banka kredileri 10-15 aileyi kurtarmak için yapılıyor. Bunun sonucunda sadece müteahhit kazanıyor.

BÜYÜKLÜĞÜ KAÇ BEKLENİYOR?

1999'dan beri söylemimi değiştirmedim. Beklenen depremi biliriz ama zamanı konusunda kesin değilizdir. İki deprem bekliyorum. Biri Küçükçekmece'nin 25 kilometre güneyinde ve 7 kilometre derinliğinde 6.4 - 6.7 arasında . Olası deprem doğu batı yönünde kıracaktır. Kabaca Kınalıada - Sivriada'dan Küçükçekmece'ye kadar kıracaktır. Diğer kol ise Tekirdağ kolu o da Marmara Ereğlisi önünde olacaktır. Bunun derinliği 7 ila 10 kilometre arasında olmasını bekliyorum. Tekirdağ'a yakın olacak. Bunun kıracağı yer de Büyükçekmece'den Saros Körfezi'ne kadarki alan. Yukarıda saydıklarımdan ilk deprem 20 ila 35 saniye arasında olacaktır. İkinci depremin de 30 saniye ile 40 saniye arasında olmasını bekliyorum.

"ETKİSİ 17 AĞUSTOS'TAN FAZLA OLACAK"

İstanbul'da kişi ve yapı yoğunluğun fazla olmasından dolayı deprem çok büyük olmasa bile etkisi 17 Ağustos'tan fazla olabilir. Korkutucu olan bu kişi sayısı ve yapısı. Deprem beklerken nasıl İstanbul'a teşvik edilir insanlar anlamıyorum. İstanbul boşaltılsın demiyorum. Yerleşim güdülenmesin diyorum. Bu durum bizi beklemediğimiz olaylara doğru götürebilir. Japonya'da 7.1 büyüklüğünde deprem oldu. İşte görüyoruz ölen ya da yaralanan yok. Türkiye'de olsa felakete neden olur. 

"ORAYA GİTMEYİN" DEDİĞİ YER NERESİ?

Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl'de Adapazarı'nda olur. Teke Adası'nın güneybatısında olur, Rodos'a bakan kesiminde. Hatay Hatay dedik oldu. Kahramanmaraş'ı 3 yıl önceden söylemiştik ama bunları söylemenin bir anlamı yok.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem