Marmara Denizi'nde büyük tehlike. İstanbul halkı dikkat. Marmara için müsilaj alarmı. Prof. Dr. Sarı 'Su hala çok sıcak' diyerek uyardı: Acı faturaları olacak

Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi için müsilaj alarmında bulundu. 2021 müsilaj olayından sonra Marmara Denizi yeniden müsilaj tehlikesiyle karşı karşıya iken, suyun sıcaklığının hala çok yüksek olduğunu söyleyen Sarı, 'Acı faturaları olacak' diyerek uyarı yaptı.

Kaynak: DHA

Balıkesir Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi'nin yüzey suyu sıcaklığının halen 20 santigrat derece olduğunu söyledi.

Suyun sıcaklığının halen çok yüksek olduğunu ve denizdeki besin zincirinin etkileneceğini belirten Sarı, müsilaj tehlikesine karşı uyardı.

Bölgede balık avlayanları da uyarak Sarı, "Acı faturaları olacak" dedi.

"BU YAZ ÇOK KURAK BİR DÖNEM GEÇİRDİK"

Prof. Dr. Sarı Marmara Denizi'ndeki tehlikeyi, "Bu yaz, çok kurak bir dönem geçirdik. Bütün dünyada deniz suyu sıcaklıkları rekor seviyelere ulaştı. Buna bağlı olarak da ne yazık ki ülkemizin de içinde yer aldığı dünyanın birçok yerinde, sonbahar oldukça kurak geçiyor, yağışlar az. Şu anda Marmara Denizi'nde deniz suyu sıcaklığı, yüzeyde 20 santigrat derece; bu çok yüksek. Dün yaptığım dalışta, yüzeyde başlayan 20 santigrat derece sıcaklığın, neredeyse 20 metreye kadar hiç değişmeden, aynı şekilde devam ettiğini gördüm" ifadeleriyle anlattı.

MARMARA DENİZİ İÇİN MÜSİLAJ ALARMI

Bu sıcaklık seviyesinin denizdeki besin zincirini etkileyebileceğini ve müsilaj tehlikesine yol açabileceğini belirten Sarı şunları söyledi: Şu anda Karadeniz'den Marmara Denizi'ne gelen su miktarı da minimum düzeyde. Dolayısıyla yağışların da olmaması nedeniyle denizdeki görüş çok iyi. Denizdeki besin üretimi, ilk üretim dediğimiz üretim azaldı. Marmara Denizi'nde normalde baktığınızda 2 metre, 3 metrede görebildiğiniz dipleri, şimdi 7-8 metrede görebilir hale geldiniz. Bu aşama, aslında kurak yazdan sonra beklediğimiz bir durumdu. Eğer yağışlar birden artarsa, yağışların artması ile denize taşınacak besinden sonra, besindeki üretimi dikkatle takip etmemiz lazım. Çünkü Marmara Denizi, 2021 yılında korkunç bir müsilaj felaketi yaşadı. Bunun acı tecrübelerini gördük. Müsilaj zaten sonbaharda oluşmaya başlayıp, ilkbaharda yüzeye çıkan bir ekolojik felaket. Onun için dikkatle izlemeye devam ediyoruz.

"ACI FATURALARI OLACAĞINI UNUTMAMALIYIZ"

Marmara Denizi'nde balıkçılığın da yoğunlaştığını ifade eden Sarı, "Marmara Denizi'nde şu anda balıkçılık da hamsi avcılığına yoğunlaşmış durumda. Son 2 haftadır az miktarda lüfer çıkıyor. Ancak neredeyse bütün denizlerdeki büyük tekneler, Marmara'ya yoğunlaşmış durumda. O kadar çok teknenin Marmara Denizi'nde bu yoğunlukta bir avcılık yapmasının, önümüzdeki günlerde acı faturaları olacağını da unutmamalıyız" dedi.

Sosyal medya bu görüntüleri konuşuyor Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu... Narin'in abisinden dikkat çeken paylaşımlar Burcuna göre hangi dili öğrenmeye daha yatkınsın? Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı! Genç kadını arabasına çekip tecavüz etmeye çalıştı