'Malatya kültür beşiği, insanlık medeniyetinin başlangıç yeri'
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’la Sayım Çınar, bir araya geldiler.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Sayım Çınar, Malatya Film Festivali vesilesiyle bir araya geldi, merkezine film festivalini alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
Sayım ÇINAR / sayimcinar@gmail.com
Malatya Kültür Beşiği, İnsanlık Medeniyetinin Başlangıç Yeri
Malatya Film Festivali ile ilgili son ana kadar olup olamayacağına dair konuşmalar vardı. Neyse ki tekrar bir festivalde beraberiz.
31 Mart seçimlerinden önce film festivali bizlere sık sık soruldu. Kayısı Festivali içinde olabilecek bir şey olabileceğini söylemiştim o dönemde. Sanat kurulu üyeleri, Hülya Koçyiğit ve birçok isim festivalin olması yönünde görüş belirttiler. Sonuç olarak devam etme kararı aldık. Vatandaş tabii ekonomik sıkıntı varken neden film festivali yapılıyor eleştirisi yapıyor. Kısmen de haklılar aslında. Bir yandan da kültür sanatsız bırakmamak gerek şehirleri. Atatürk’ün de söylediği gibi kültür sanatsız kalan bir ülkenin şahdamarı kopmuş demektir. Bu süreçte epey tecrübe de elde edildi. Bizler de valiliğin başkanlığında devam etme kararı aldık. İş adamlarımız da yanımızda. Netice itibariyle kültürü sanatı yaşatmak misyonuyla devam ediyoruz. Temel ihtiyaçları doğru belirlemek gerekiyor. Yollar, sağlık, temel ihtiyaçlar, yaraları sarma.
Halkın sevdiği bir isimsiniz.
Halkla aramız gayet güzel. Belediyedeki yönetimi hizmete uygun, zamanın optimum kullanılması, ekonomik anlamda belediyenin daha tasarruflu ve isabetli yatırımlar yapması paranın disipline edilmesi gibi önlemler alarak düzenledik. 10 milyon liralık bir tasarruf yaptık. Hizmetten tasarruf değil tam aksine daha çok hizmeti sağlayan bir yol izliyoruz.
Hedefiniz nedir?
Ciddi borçlar var tabii. Yaklaşımımız borcun disipline edilmesi ve borcum var diyerek ağlama duvarına çevirmemek belediyeyi. Kaynak üretmek gerekir.
Bu yıl Arslantepe son derece ön planda festivalin her noktasında.
Medeniyetin başladığı yerdir Malatya, Arslantepe. Bunu hep vurguluyoruz. Bu figürü çok kullandık. Temamız da bu. Tarihin sıfır noktası olabilir Göbeklitepe ama insanlık medeniyetinin başladığı yer de Arslantepe.
Festivalin görsel dünyasında da fazlasıyla görüyoruz bunu. Sanatçılar gelmeye başladı festivale, Selçuk Yöntem ve Meral Çetinkaya geldi.
Sanatçıların hepsini seviyorum. Üretken insanlardır sanatçı dediklerimiz, toplumu incitmeden kırmadan değiştirip dönüştüren insanlardır.
Birçok sanatçı çıkarmış bir şehir Malatya. Malatya’da çekilen filmler de var.
Bizim çocukluğumuzda Rabia filmi çekilmişti. Kısmi olarak film setleri kuruldu sonradan. Genel anlamda Malatya’yı tanıtan Gani Rüzgar Şavata filmleri vardır. Malatya Türkiye’nin ortalamasıdır. Kemal Sunal nasıl her bölgede karşılığını buluyorsa demek ki Malatya da öznesidir kültürümüzün. Orijini buradandır, tüm filmlere de örnek olmuştur. Oktay Kaynarca da hemşerimizdir. Hem kültür sanat sosyal hayatta başarılı olmasını istiyoruz bu toprağın insanlarının.
'Malatya Film Festivali tüm yerleşim yerlerine yayıldı'
Festivalle ilgili siz neler söylemek istersiniz?
Yerleşim birimlerine, ilçelere film götürme noktasında çalışıyoruz. Öğrencilerin bigane kalmaması noktasında çalışıyoruz. Sinemayla tanıştırıyoruz ücretsiz biletlerle. Sinema salonu kültürü kazandırıyoruz. Çocuk esirgeme kurumu cezaevi yaşlılar evinde de filmler gösterilecek.
Malatya Kitap Fuarı da önemli. Fotoğraf müzesiyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Malatya’yı istikbale hazırlama misyonumuz var. Belediye başkanı olduğumda hafıza ve belleğin korunması noktasında çok önemsedim. Aslında yapıp ettiğimiz tüm çalışmalar da buna çıkıyor.