Los Angeles Times editörlerinden Türkiye için 'parlak' yorum!

Amerika'da yayımlanan gazetede Türkiye ile ilgili analizlere yer verildi.

Suriyeli mülteci krizinin yakın bir gelecekte hafifleyebileceği yönünde bir işaret görünmezken ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times'ın Editoryal Kurulu 'Dünyanın olağanüstü mülteci krizi' için 'olağanüstü yardım' çağrısında bulundu. Gazete, bu çerçevede Türkiye’de Suriyeli mülteciler konusunda atılan bazı adımlara dikkat çekerek Türkiye'nin yanıtını 'az sayıda parlak noktadan biri' olarak niteliyor.



Los Angeles Times Editoryal Kurulu, "Dünyanın olağanüstü mülteci krizi, olağanüstü yardım gerektiriyor' başlığıyla yayınladığı yazısına 'Türk hükümeti, kısa bir süre önce komşu Suriye'de üç yılı aşkın bir süre devam eden iç savaştan kaçan mültecilere kimlik kartlarını dağıtmaya başladı' sözleriyle giriyor ve bu 'bürokratik eylem, evlerinden edinmiş kişilerin bazı hizmetlerine ulaşımını kolaylaştıracak ama geçici bir statü olması gerekene endişe verici bir süreklilik hissi veriyor' diyor.



Türkiye hükümetinin ayrıca Süriyelilerin bazılarına Türkiye'de yasal biçimde çalışma izni vermeyi de düşündüğünün anlatıldığı yazıda 'Türkiye’nin yanıtı, dünyadaki mevcut kargaşalar arasında az sayıda parlak noktadan biri. Mülteci uzmanları, şiddetin evlerinden ettiği insanların sayısının İkinci Dünya Savaşından bu yana en yüksek düzeyine çıktığını söylüyorlar, yani yarısından fazlası Suriye, Afganistan ve Somali’deki çatışmalardan kaçmış olan şok edici 51.2 milyon kişi' ifadeleri de kullanılıyor.



Bunun ardından 'sorun büyük, küresel ve net bir çözümü yok' değerlendirmesini yapan La Times editörleri, sadece Suriye ve Irak'taki çatışmaların 13 milyon insanı evinden ettiğini belirterek bunun ABD'deki Los Angeles ve Orange bölgelerinin toplam nüfusune eşit olduğuna dikkat çektikten sonra Türkiye'nin 1.6 milyon mülteciyi aldığının altını çiziyorlar.



LATimes Editoryal Kurulu, şimdiye kadar sağlanan yardımın yetersiz kaldığını vurguladığı yazısına son verirken de her yeni yılın başında liderlerin anlaşmazlıkları daha barışçıl yöntemlerle çözmeleri arzusunun dile getirildiğini anımsatıyor ve liderlerden, hayatları kontrollerinin dışında alt üst olan insanlara yardım olma taahhüdünde bulunmalarını istiyor. (ANKA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında