Latin Amerikalı gazeteciler sertifikalarını aldı

Anadolu Ajansı'nın programında eğitimler tamamlandı.

Anadolu Ajansı (AA) ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) iş birliğiyle düzenlenen 'Uluslararası Habercilik Eğitimi'ni tamamlayan Latin Amerikalı gazeteciler sertifikalarını aldı.



AA Haber Akademisi Koordinatörlüğünce gerçekleştirilen eğitime, Latin Amerika ülkelerinden 11 genç gazeteci katıldı.



AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Genel Müdürlük Konferans Salonu'nda düzenlenen törende, Latin Amerikalı meslektaşlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.   



AA'yı dünyanın en büyük haber ajansları arasına sokmak için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirten Mutanoğlu, "Bu çerçevede birtakım çalışmalarımız ve yapılanmamız var. Anadolu Ajansı tarihinde ilk kez, Latin Amerika'ya, Arjantin'de Buenos Aires'e 16 Haziran'da muhabir gönderdik" diye konuştu.



Mutanoğlu, Türk Devleti'nin, Türkiye'nin kurumlarının ve Anadolu Ajansının Latin Amerika ülkelerini çok önemsediğini vurguladı. 



Son dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada ciddi krizlerin ve çatışmaların yaşandığına işaret eden Mutanoğlu, Suriye, Irak, Filistin, Ukrayna ve Kırım'ın savaşlarla, çatışmalarla, kaoslarla anılan topraklar olduğunu, bunun arkasında da ekonomik ve siyasi birtakım anlaşmazlıklar bulunduğunu söyledi.



Bu coğrafyada İsrail dışında Müslüman ülkelerden oluştuğuna dikkati çeken Mutanoğlu, eğitime katılan Latin Amerikalı gazetecilerin çoğunun Katolik Hıristiyan olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 



"Şimdi Katolik bir örgüt çıksa Katolik dünyasında, insanların kafasını kesse, insanları yargısız bir şekilde infaz etse, yaksa, yıksa bundan ne kadar rahatsızlık duyarlar? Biz şimdi bu coğrafyada tam da bunu yaşıyoruz. Kendisinin Müslüman bir grup olduğunu söyleyen DAEŞ isimli bir yapı, Müslümanlar adına bazı cinayetler işliyor, insanların kafasını kesiyor, öldürüyor ama Müslümanların neredeyse yüzde 100'ü bunu kabul etmiyor. Ama yapacak bir şey yok, bir yerden çıkmışlar arkalarında kimin olduğunu bilmediğimiz bir yapı, Müslümanlık adına insanları vahşice öldürüyorlar."



"Aramanız gereken şey gerçek olmalıdır"



Bütün gelişmiş ülkelerin bu coğrafyayı takip ettiğini dile getiren Mutanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:



"Buradaki gazeteci arkadaşlarımız bizim için büyük bir şans. Kendilerini burada görmekten son derece mutluyum. Sizlerin gazeteci olarak bakmanız gereken şey, bütün bu siyasi meselelerin dışında bakmanız ve aramanız gereken şey gerçek olmalıdır. Bir gazetecinin görevi, gerçeğin peşinde koşmaktır, illüzyonların peşinde değil. Bugün DAEŞ dediğimiz yapı bir illüzyondur. Bizler bu tür yapıları kendi içimizden yapılar olarak kabul etmiyoruz. Dolayısıyla sizler, bu coğrafyalarla kendi coğrafyalarınız arasında bir köprü olacaksınız."



Genç gazetecilerden ülkelerine döndüklerinde burada kurdukları arkadaşlıkları devam ettirmelerini isteyen Mutanoğlu, "Bir gazeteci olarak da enformasyon bağlantınızı, akışınızı buradan doğru kanallar üzerinden sağlamış olursunuz" dedi.



Mutanoğlu, Latin Amerikalı gazetecilere başarılar dileyerek, sertifikalarını verdi. 



Arjantin'den eğitime katılan Luciana Carolina Bertoia da hem Amerika'da hem de Türkiye'de gazeteciliği karşılaştırma imkanı bulmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Katılımcılar, eğitim dilinin İngilizce olduğu, 25 saat süren programda, 10 farklı derste, AA'nın deneyimli habercilerinden teorik ve uygulamalı dersler alarak, eğitimi tamamladı.


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Restorandaki yangından acı haber geldi Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...