Kuzey Işıkları nedir, nasıl oluşur? Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) Türkiye'den görüldü mü?

Gökyüzünde meydana gelen en güzel olaylardan biri olan Kuzey Işıkları, 10 Ekim Perşembe akşamı saat 19:00 civarı Türkiye'de görsel bir şölen sundu. Kutup aurorası olarak da bilinen Kuzey Işıkları, özellikle Güney ve Kuzey kutup bölgelerinde gözlemleniyor. Bu doğal ışımalar, Güneş'te yaşanan patlamadan sonra ortaya çıkıyor. Peki, Kuzey Işıkları nedir, nasıl oluşur? Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) Türkiye'den görüldü mü?

Yaygın olarak kutup ışıkları ve kutup aurorası olarak bilinen Kuzey Işıkları, bu yıl Türkiye'den de gözlemlendi. Uzmanlar, Güneş'teki hızlı bir enerji patlamasının Dünya'ya ulaşabileceğini söylemişti. Neredeyse herkesin görmek için hayalini kurduğu Kuzey Işıkları, gökyüzünde görsel bir şölene neden oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında da yine Kuzey Işıkları Türkiye'den görülebilmişti. 2024 Kuzey Işıkları'nı görenler birçok ilden mükemmel paylaşımlarda bulundu. Peki, Kuzey Işıkları nedir, nasıl oluşur? Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) Türkiye'den görüldü mü?

KUZEY IŞIKLARI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Bilimsel adı Aurora Borealis olan Kuzey Işıkları, Dünya'nın kutup bölgelerinde oluşan bir doğa olayıdır. Tam tersi Güney Yarım Küre'de görülen bu ışımalara ise Aurora Australis adı verilir. Kuzey Işıkları veya Kutup Işıkları, Dünya'nın manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu meydana gelir.

Türkiye'den Kuzey Işıkları

Kuzey Işıkları adım adım şu şekilde oluşur:

  • Güneş'te patlamalar meydana gelir. Bu patlamayla Güneş, uzaya yüklü miktarda parçacıklar salar.
  • Bu parçacıklar ise Dünya'ya ulaşır ve Dünya'nın manyetik alanı ile kutup bölgelerine yönlendirilir.
  • Bu parçacıklar atmosferde azot ve oksijen gibi gazlarla çarpışır ve enerjilerini serbest bırakır.
    Bunun sonucunda da gökyüzünde gözle görülebilen renkli ışıklar ortaya çıkar.

KUZEY IŞIKLARI (AURORA BOREALİS) TÜRKİYE'DEN GÖRÜLÜR MÜ?

Kuzey Işıkları, 10 Ekim 2024 tarihinde saat 19:00 civarında Türkiye'den de gözlemlendi. İstanbul, Sakarya, Kastamonu, Çanakkale gibi birçok ilde Kuzey Işıkları izlendi.
Geçtiğimiz Mayıs ayında da Güneş'te gerçekleşen güçlü jeomanyetik patlama sebebiyle Türkiye'nin pek çok ilinde kuzey ışıkları gözlemlenmişti.

KUZEY IŞIKLARI HANGİ RENKLERDEN OLUŞUR?

Gazın türüne göre Kuzey Işıkları'nın rengi değişir. Eğer parçacıklar oksijen molekülleriyle çarpışıyorsa yeşil ve mavi renk; azot molekülleriyle çarpışıyorsa da mavi ve mor ışıklar oluşur.
En yayın görülen renk ise yeşildir. Kırmızı renk daha nadir, mavi ve mor renk ise daha düşük irtifalarda görülür.

Kuzey Işıkları özellikle Norveç, Alaska, Kanada, Finlandiya, Rusya'nın kuzeyi ve İzlanda'da yoğun şekilde görülür. Ayrıca kış aylarında hava bulutsuzken daha belirgin olur.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında