Kuzey ile Güney Kore arasında alışılmışın tersi yönde iltica gerçekleşti. Genelde Kuzey'den Güney'e kaçışlar gerçekleşirken bu kez tam tersi oldu
İki Kore arasında ateşkes anlaşması uyarınca tampon bölge görevi gören Askerden Arındırılmış Bölge'den (DMZ) genelde Kuzey'den Güney'e iltica haberi gelirken, bu kez Güney'den Kuzey'e iltica edildi. G. Kore Savunma Bakanlığı'na göre Kasım 2020'de jimnastik becerisini kullanarak Kuzey'den Güney'e geçmiş bir kişinin bu kez Kuzey'e dönüşü söz konusu.
Cumartesi gecesi bir Güney Kore vatandaşının 250 kilometre uzunluğunda, 4 kilometre genişliğindeki DMZ'yi geçip Kuzey Kore'ye iltica ettiğine dair açıklama, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldi. Açıklamaya göre Güney Kore birliklerinin arama operasyonuna rağmen yakalanamayan sözkonusu kişinin hala hayatta olup olmadığı bilinmiyor. Ancak Kuzey'e ilticacı için korunma talep eden mesaj gönderildi.
Ardından Güney Kore Savunma Bakanlığı, cumartesi DMZ'yi geçen kişinin, daha önce Güney'e sığınan bir Kuzey Koreli olduğunu tahmin ettiklerini duyurdu. Yonhap haber ajansına göre firar eden kişi, Kasım 2020'de jimnastikçilik deneyimini kullanarak DMZ'den geçip sınırda Güney'e sığınma başvurusunda bulunan erkek.
Sputnik'in haberine göre, binlerce Kuzey Koreli Güney'e yerleşmiş olsa da, geçiş için DMZ nadiren kullanılıyor ve çoğunlukla Çin üzerinden geliniyor. DMZ üzerinden Güney'den Kuzey'e geçenlerin sayısı, son yıllarda bir elin parmaklarını geçmedi.
DMZ askerden arındırılmış olsa da, bu şeridin ötesindeki sınır, dünyanın en ağır şekilde askerileştirilmiş, en yoğun şekilde tahkim edilmiş sınırlarından biri. 1950-53 Kore Savaşı barış anlaşmasıyla değil ateşkesle sona erdiğinden, teknik olarak hala savaş halinde bulunan Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki sınır, silahlı muhafızlarla, kara mayınlarıyla dolu, elektrikli dikenli tellerle, güvenlik kameralarıyla çevrili. Üstelik Kuzey Kore, pandemi sırasında sınırda görür görmez ateş etme politikası benimsemiş durumda.
Eylül 2020'de Kuzey Kore birliklerinin denizde kaybolan Güney Kore'nin bir balıkçılık yetkilisini vurup yakması tepkilere yol açmış, Pyongyang pandemiyle mücadele kuralları çerçevesinde davrandığını söyleyerek özür dilemişti.
Daha önce Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kovid belirtileri gösteren Kuzey Koreli bir ilticacının Güney'den tekrar Kuzey'e geçtiği gerekçesiyle ulusal acil durum ilan edip bir kasabayı karantinaya almıştı.
Kuzey Kore'nin pandemi kapanmaları ve seyahat kısıtlamaları döneminde Kuzey'den Güney'e iltica sayısı azaldı.
Bununla birlikte, son zamanlarda meydana gelen birkaç olay, Güney Kore'de güvenlik boşlukları veya sınırı koruyan birliklerin müdahalede gecikmeleri konusunda endişeleri artırdı. Cumartesi günkü olayda sözkonusu kişinin sınıra yaklaştığı tellere tırmandığının güvenlik kameraları tarafından kaydedilmesi ve alarm mekanizmasının çalışmasından 3 saat sonra fark edildi. Güney Kore askerleri, sözkonusu kişiyi saat 21.20'de tespit ettikten sonra bir arama operasyonu başlattı, ancak 22.40 civarında Kuzey'e geçişini durduramadı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın açıklaması doğruysa, aynı zanlı, Kasım 2020'de Kuzey Kore'den Güney Kore'ye ulaştığında sınırı geçtikten 14 saat sonrasına kadar gözaltına alınmamıştı.
Güney Kore, haziran ayındaki açıklamasında, sınır güvenliğini artırmak için robot ve yapay zeka sistemleri kullanacağını duyurmuştu.