Kurban eti en son ne zaman dağıtılır, bayramdan sonra dağıtılır mı? Kurban etini hiç dağıtmamak günah mı?

Kurban Bayramı'nda kurban kesen vatandaşlar araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor. İslam'da kurban etinin bir kısmının ihtiyaç sahiplerine dağıtılması büyük önem taşıyor. Kurbanlık etler üç parçaya ayrılıp, iki bölümü evin dışında tanıdıkları olanlara, ihtiyaç sahiplerine, komşulara, okul, dernek gibi kurumlara dağıtılır. Bir bölümlük kısmı ise kesen ailenin payı olarak ayrılır. Peki, Kurban eti en son ne zaman dağıtılır, bayramdan sonra dağıtılır mı? Kurban etini hiç dağıtmamak günah mı?

Kurban Bayramı'nda kurbanlık etin parçalara bölündükten sonra dağıtımı oldukça önemlidir. Kurban etinin bir kısmı aile ve yakınlarına, bir kısmı misafirlere, dostlara, komşulara, bir kısmı ise yoksullara, ihtiyaç sahiplerine verilir. Peygamber Efendimiz de (s.a.s) üçe bölünen kurban etinin dağıtımını tavsiye etmiştir. Kurban etinin dağıtılması paylaşım ve dayanışma açısından önem taşır. Peki, Kurban eti en son ne zaman dağıtılır, bayramdan sonra dağıtılır mı? Kurban etini hiç dağıtmamak günah mı? İşte detaylar...

KURBAN ETİ EN SON NE ZAMAN DAĞITILIR, BAYRAMDAN SONRA DAĞITILIR MI?

Kurban etinin ne zaman dağıtılacağı ile ilgili dini bir açıklama bulunmuyor fakat genellikle Kurban Bayramı'nın kutlandığı, Zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günlerinde dağıtıldığı görülmektedir. Gelenek olarak kurban eti kesildiği günden itibaren dağıtılmaya başlanır. Bu süreç birkaç gün sürebilir. Bazı durumlarda, büyük topluluklarda veya organizasyonlarda ise kurban etinin dağıtımı birkaç hafta sürebilmektedir.

Zilhicce ayının 13. gününden itibaren kurban etinin dağıtılmasına devam edilebilir. Yani Kurban Bayramı'nda kurban etinin dağıtımı başlar ancak bayramdan sonra da dağıtımı gerçekleştirilebilir.

KURBAN ETİNİ HİÇ DAĞITMAMAK GÜNAH MI?

Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etinin bir kısmının dağıtılması önemli bir ibadettir. Kurban kesen kişi ya da kişilerin etin bir kısmını yemeleri, bir kısmını aileleri ve yakınları ile paylaşmaları, aynı zamanda yoksullara ve komşulara dağıtılması beklenir. Bu ibadet hem sadaka vermenin bir şeklidir hem de toplumsal dayanışmayı artırır.
Fakat kurban etinin hiç dağıtılmaması dini bir sorumluluk olan bu ibadeti yerine getirmemek anlamın gelir. Kimine göre kurban etini dağıtmamak günah sayılırken, kimine göre ise ailenin kurban etine ihtiyacı varsa dağıtmamasında bir sakınca yoktur. Konuyla ilgili Diyanet İşleri'nin bir açıklaması bulunmamaktadır.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR DİYANET?

Diyanet İşleri'nin açıklamasına göre kurban etinin üçe bölünüp, bir kısmının kurban kesemeyen yoksullara, bir kısmının akraba, komşu ve tanıdıklara dağıtılması, bir bölümünün ise evde yenmesi tavsiye ediliyor. Hanefi mezhebinde kurban etinin tamamının evde bırakılabileceği, fakat toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılmasının daha uygun olduğu belirtiliyor. Şafii mezhebine göre ise kurban etinin az da olsa yoksullara verilmesi gerekiyor.

Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Ordu’da liselilerin kavgası cinayetle bitti Bu da oldu: Duvarı kırıp komşusunun evini soydu Çocuğu tecavüz ettikten sonra öldürdü İki yaşındaki çocuğun korkunç ölümü