Kurban Bayramı'nın hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? İslam'da Kurban Bayramı'nın anlam ve önemi nedir?
Her yıl Kurban Bayramı yaklaşırken, vatandaşlar bu özel bayramın nasıl oluştuğunu ve ne zamandan beri kutlandığını araştırıyor. İslamiyet'te iki dini bayramdan biri olan Kurban Bayramı, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde başlıyor ve 4 gün kutlanıyor. Zilhicce ayının 9. gününe ise arife deniyor. Aynı zamanda bu bayramda her yıl Mekke'de hac emri yerine getiriliyor. Peki, Kurban Bayramı'nın hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? İslam'da Kurban Bayramı'nın anlam ve önemi nedir?
Müslüman olan birçok ülkede her yıl belirli günlerde Kurban Bayramı kutlanıyor. Dini bir bayram olan bu kutsal bayram, her yıl 11-12 gün daha erken kutlanır. Yani yaklaşık olarak 33 senede bir bayram aynı tarihlere denk gelmektedir. İslam'da kurban, Allah'a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir. Bu mübarek bayramda bayram namazı kılınır, yoksullara dağıtmak için inek, manda, keçi, deve ya da koyun kesilir. Ayrıca çocuklara bayram harçlığı verme, bayramlık kıyafetler giyme, aile büyüklerini ve arkadaşları ziyaret etme, mezarlık ziyareti gibi gelenekler icra edilir. Peki, Kurban Bayramı'nın hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? İslam'da Kurban Bayramı'nın anlam ve önemi nedir?
KURBAN BAYRAMI'NIN HİKAYESİ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Diyanet İşleri Başkanlığı, kurbanın dini dayanağını şöyle açıklıyor:
"Kurban, Kur'ân-ı Kerîm, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur'ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (el-Hac, 22/28), “Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (el-Hac, 22/34).
Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivâyetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), Kurban Bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1 [1493]; İbn Mâce, Edâhî, 3 [3126]). Nitekim kendisi de kurbanın meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kesmiştir (Tirmizî, Edâhî, 11 [1506-1507]; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119 [1712, 1714]; Müslim, Edâhî, 17 [1966]).
Ayrıca hicretin ikinci yılından günümüze kadarki süreçte Müslümanların kurban kesmeleri, bu konuda görüş birliği olduğunu da göstermektedir."
2024 İSTANBUL KURBAN KESİM YERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Kurban Bayramı'nın hikayesi şu şekilde anlatılmaktadır:
Kurban Bayramı'nın en önemli tarihi ve dini temeli, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in hikayesine dayanmaktadır. İslamiyete göre; Allah, Hz. İbrahim'i sadakat ve teslimiyet açısından sınamak için oğlunu kurban etmesini ister. Hz. İbrahim, bu emre itaat eder ve oğlunu kurban etmeye niyetlenir. Fakat Allah, İbrahim'in bu teslimiyetini gördükten sonra, onun oğlunu kurtarır ve yerine bir koç gönderir.
Hicretin ikinci yılından günümüze kadarki süreçte Müslümanlar kurban kesmeye devam etmiştir.
İSLAM'DA KURBAN BAYRAMI'NIN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in hikayesine dayandığı için ayrı bir önemi olan Kurban Bayramı, Müslümanlar için Allah'a olan bağlılıklarını ve sadakatlerini ifade etmenin bir yoludur. Kurban ibadeti, Allah'a olan teslimiyetin ve şükrün bir göstergesidir. Kurban kesmek, Müslümanların maddi varlıklarını Allah yolunda harcamaya ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye hazır olduklarını gösterir.
Diğer yandan kurban kesmek, toplumsal dayanışmayı güçlendiren bir eylemdir. Kesilen kurban eti, aile bireyleri, akrabalar, komşular ve fakirler arasında paylaştırılır. Böylece, toplumda yardımlaşma ve paylaşma kültürü pekiştirilmiş olur. Özellikle fakir ve muhtaç kişilere et dağıtmak, onların bayramı sevinçle geçirmelerine katkı sağlar.
Kurban Bayramı, Zilhicce ayının 10. gününde, Hac farizasını yerine getiren Müslümanlar için de büyük bir öneme sahiptir. Mina'da kurban kesilmesi hac ibadetinin bir parçasıdır. Bu, hacıların Allah'a olan teslimiyetlerini simgeler.
Kurban Bayramı manevi arınma dönemlerinden biridir. Müslümanlar Allah'a şükran duygularını ifade eder. Kurban kesmek, günahlardan arınma ve Allah'a yakınlaşma vesilesi olarak görülür. Bu bayram, Müslümanların birbirlerine karşı olan sevgi ve saygılarını artırmaları için de bir fırsattır.