Kurban atıkları ne yapmalı, çöpe atılır mı? Kurban atıkları köpeklere verilir mi?

2024 Kurban Bayramı'nda da her bayram olduğu gibi kurbanlık hayvanlar kesilecek. Fakat, kurban kesildikten sonra oluşan atıkların çevreye zarar vermemesi için doğru bir şekilde toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertaraf edilmesi gerekiyor. Kurban Bayramı öncesinde büyükşehir belediyelerinin Su ve Kanalizasyon İdarelerinden konuya ilişkin uyarılar gelmeye başladı. Peki, Kurban atıkları ne yapmalı, çöpe atılır mı? Kurban atıkları köpeklere verilir mi?

Her Kurban Bayramı'nda kurban kesildikten sonra atık oluşuyor. Hayvan kemikleri, kanı, sakatatı ve diğer biyolojik materyallerden oluşan bu atıklar, doğru bir şekilde imha edilmediğinde çevresel kirliliğe, kötü kokuya ve sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Halk sağlığının korunması ve çevresel kirliliğin önlenmesi için Kurban Bayramlarında kurban atıklarının iyi bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Peki, Kurban atıkları ne yapmalı, çöpe atılır mı? Kurban atıkları köpeklere verilir mi?

KURBAN ATIKLARI NE YAPMALI, ÇÖPE ATILIR MI?

Kurban atıklarını doğrudan çöpe atmamalısınız. Çünkü bu durum çevresel ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Kurban kestikten sonra atıkları öncelikle ayrıştırmalı ve toplamalısınız. Kemikler, iç organlar vd., özel atık poşetlerine koyulmalı ve sızdırmaz kaplarda muhafaza edilmelidir. Deriler ile sakatatlar gibi ekonomik değeri olan materyaller ise ayrı toplanmalıdır.

Kurban keserken, kesim alanı sürekli temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Eldiven kullanımı ve el yıkama gibi kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Söz konusu atıklar, uygun kaplarda toplandıktan sonra belediyeler ya da yetkili kurumların belirlediği toplama alanına taşınmalıdır. Bunu yaparken, atıklardan çevreye sızdırma veya yayılma olmadığına dikkat edilmelidir. Kurban atıklarını bu şekilde bertaraf edebilirsiniz.

Organik atıklar kompostlanarak gübre haline getirilebilir. Biyolojik atıklar ise biyogaz tesislerinde enerji üretiminde kullanılabilir. Halk, kurban atıklarının doğru yönetimi konusunda bilinçlendirilmeli ve bilgilendirilmelidir. Öyle ki çoğu vatandaş, kurban kestikten sonra kurban atıklarını yönetme konusunda hala bilinçsizdir. Bu da çevre kirliliklerini ve sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

KURBAN ATIKLARI KÖPEKLERE VERİLİR Mİ?

Özellikle kırsalda yaşayan aileler, kurban kestikten sonra atıklarını köpeklere verir. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kurban keserken fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi sakatatların köpeklere ve kedilere verilmemesi gerektiğini söylüyor.

Kurban atıkları köpeklere verilir fakat verilmeden önce birçok önemli noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle kurban atıklarının doğrudan köpeklere verilmesi, hem hayvanların sağlığı hem de genel hijyen açısından sorunlara yol açabilir.

Bu yüzden, özellikle tavuk ve küçük hayvanların kemikleri, köpeklerin sindirim sisteminde tıkanmalara ya da yırtılmalara neden olabilir. Büyükbaş hayvanların kemikleri ise çok sert olabilir ve diş kırılmalarına sebebiyet verebilir.

Çiğ et ve organlar da bakteriyel enfeksiyonlar ve parazitler açısından risk taşıyabilir. Özellikle salmonella ve E. coli gibi patojenler, köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kurban atıkları genellikle yüksek yağ içeriğine sahiptir. Köpeklerin beslenmesinde aşırı yağ, pankreatit gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Köpeklerin sadece kurban atıklarıyla beslenmeleri, onların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin eksik kalmasına neden olabilir.

Çiğ et ve organlar köpeklere verilmeden önce mutlaka pişirilmelidir. Pişirme işlemi, bakterileri öldürerek sağlık risklerini azaltır.

Kemikler uygun boyutlarda olmalı ve köpeğin çiğneyip yutabileceği şekilde hazırlanmalıdır.
Kurban atıkları, köpeklere ara sıra ve ölçülü bir şekilde verilmelidir. Aşırı besleme, sindirim sorunlarına ve kilo alımına neden olabilir.

Atıkların temizlenmesi ve uygun şekilde saklanması gereklidir. Bayatlamış ya da bozulmuş etler köpeklere verilmemelidir.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında