Kuraklık için Tarım Bakanlığı'ndan adım: Yer altında depolanacak!
Su kaynaklarının yer altında depolanması yöntemini deneyen Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığa karşı yer altı barajları inşa ediyor.
Hükûmet, enerjide arz güvenliğini sağlamak için yer altı gaz depoları kurarken, kuraklığa karşı da yeni tedbirleri devreye sokuyor. Su kaynaklarının yer altında depolanması yöntemini deneyen Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığa karşı yer altı barajları inşa ediyor. Bu doğrultuda “Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı” hazırlandı.
50 MİLYON METREKÜP SU DEPOLANACAK
Türkiye gazetesinden Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; yarı kurak coğrafyada bulunan Türkiye’de su rezervine katkıda bulunulması amacıyla toplam 150 yer altı suyu besleme tesisi yapılacak. Bu tesislerin işletmeye alınmasıyla yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak. Suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi hâlinde 750 bin kişiye içme suyu, tamamının sulamaya tahsis edilmesi hâlinde ise 80 bin dekarlık arazinin sulanması sağlanacak.
88 TANESİ TAMAMLANDI
Şu anda yapımı tamamlanan 88, inşaat aşamasında 41, ihale aşamasında 8, planlama aşamasında 109 olmak üzere toplam 246 proje takip ediliyor. Planlama aşamasında bulunan 109 adet tesisin jeolojik ve jeoteknik bakımdan incelemeleri devam ediyor.
Öte yandan bugüne kadar yapımı tamamlanan 88 tesis ile yer altı suyunun 32 milyon metreküp beslenmesi sağlandı. Bu şekilde 29 bin 940 dekar tarım arazisi sulandı ve halka 20 milyon metreküpü aşkın içme suyu temin edildi. Yer altı barajları, yer altı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturularak, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu bölgelerde inşa ediliyor.