Kuleli Askeri Lisesi mezunları kendi okuluna giremiyor.... Genelkurmay'dan gelen cevap şoke etti...
Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'yle ilgili çok önemli bir iddiayı gündeme getirdi. "Kuleli Lisesi mezunları Kuleli’ye sokulmuyor!" diyen Barış Yarkadaş, bu sorunun Genelkurmay'a iletildiğini, fakat gelen cevabın herkesi şoke ettiğini yazdı.
Korkusuz gazetesi yazarı Barı Yarkadaş'ın yazısı
Kuleli Lisesi mezunları Kuleli’ye sokulmuyor!
Başlığı okuyup “Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyim…
Anlatayım…
Kuleli Askeri Lisesi Mezunlar Derneği Üyesi ve 1971 dönemi mezunu bir grup emekli asker, mezun oluşlarının 50. yılı dolayısıyla bir araya gelmek ve çeşitli etkinlikler yapmak istiyor. Gruba öncülük eden mezunlar, bu çerçevede Üsküdar Kuleli Caddesi üzerindeki okullarını da ziyaret etmeyi planlıyor.
GELEN CEVAP ŞAŞIRTTI…
Bilindiği üzere, Kuleli Askeri Lisesi, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası apar topar kapatıldı. Bina o günden bugüne boş tutuluyor. Mezunlar da “Okulun binası nasıl olsa boş… Hem böylece kimseyi meşgul etmemiş, hem de anılarımızı tazelermiş oluruz” diye düşünerek taleplerini Genelkurmay’a bildiriyor.
Mezunlar, 10 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirmek istedikleri bu ziyaretin izninin çıkmasını beklerken, Genelkurmay Başkanlığı izin konusunun kendileriyle ilgisinin olmadığını, ziyareti gerçekleştirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurulması gerektiğini bildiriyor.
YAŞAR GÜLER DE DEVREYE GİRDİ AMA…
Genelkurmay’dan gelen bu cevap üzerine şaşkınlık yaşayan mezunlar, ayrıntıyı öğrenebilmek ve destek istemek için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’e konuyu ‘’arz ediyor.” Kendi aralarında kurdukları WhatsApp grubunda da görüşmelerin takibi konusunda sürekli bilgi alışverişi yapılıyor. Yaşar Güler, eski devre arkadaşlarının talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’la iki kez görüşüyor ve ziyaret için yardımcı olunmasını rica ediyor. Ancak Bakan Ersoy, ‘Nuh’ diyor ‘Peygamber’ demiyor!
Burada ilginç olan iki husus var:
– Bir okulun mezunlarının, o bina boş olmasına rağmen ziyaret etmelerine izin verilmemesi…
– Kuleli Askeri Lisesi’ne ilişkin tasarruf hakkının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmiş olması…
NEDEN TURİZM BAKANLIĞI?
Bu gelişme doğal olarak, “Kuleli’nin o muhteşem binası ve arazisi, fısıltı gazetesinde yayıldığı üzere otel mi yapılmak isteniyor?” sorusunu gündeme getiriyor. Zira uzun bir süredir, Kuleli’nin otel yapılacağı ve burayı Katarlı bir grubun istediği kulaktan kulağa yayılıyordu. Binanın Turizm Bakanlığı’na verilmiş olması, bu iddiaları daha da güçlendirecektir. Eğer aksi düşünülmüş olsaydı, bina en azından Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kalmaya devam ederdi.
CHP SORMALI
Bu bağlamda, konunun takibi için görev askerliğini Kuleli’de yapan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’e düşüyor. CHP’li Tekin, Kuleli’deki ziyarete izin verilmeme gerekçesini ve binanın ne olacağını TBMM’ye bir soru önergesi ile taşırsa, konu aydınlığa kavuşmuş olur.
GÜRSEL TEKİN MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş’ın gündeme taşıdığı; bir grup emekli askerin, eski okulları olan Kuleli Askeri Lisesini ziyaret etmelerine izin verilmemesini hususunu meclis gündemine taşıdı.
Tekin, “Kamuoyunun gereğince ilgi göstermediği ya da tartışmakta genellikle başarısız olduğu alanlardan biri de tarihsel ve askeri öneme sahip, başta Kuleli Askeri Lisesi olmak üzere bazı askeri liselerin kapatılma meselesidir.” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Tam 16 ay askerlik vazifesini gururla yaptığım, İstanbul'un sembolü, harp tarihimizin simgesi, 176 yıllık Kuleli Askeri Lisesi’nin Kültür ve turizm Bakanlığına devri sonrası yabancılara satılacağı yönünde ciddi iddialar bulunmaktaydı. Bu iddiaları güçlendirecek bazı gelişmeleri ise Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş bugün gündeme taşımış oldu. Bu bağlamda bende kamuoyunun merak ettiği bu iddiaları TBMM gündemine taşıdım. Cevap bekliyoruz" diyen Tekin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un cevaplandırmasını talep ederek şu soruları sordu:
Tek gayesi anılarını tazelemek olan, her biri en az bu vatana en az 25-30 yıl hizmet etmiş bir grup askerin, mezun oldukları okullarını ziyaret etmelerinden neden korkuyorsunuz? Niçin izin vermiyorsunuz?
10 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirmek istenilen bu ziyaret hususunda, aynı dönem kendisi de (1971) mezunu olan Genelkurmay Başkanı Sayın Yaşar Güler’inde ricacı olunmasına rağmen bakanlığınız izin verme konusunda neden inatlaşmaktadır?
Tarihi Kuleli Askeri Lisesi’ne ait binanın herhangi bir gerçek veya tüzel şahsa satışı, kiralanması, devri veya kullanım hakkı verilmesi için Bakanlığınızca başlatılan idari bir işlem bulunmakta mıdır?
Kuleli Askeri Lisesi’ni satın almak, kiralamak, devralmak veya başka bir yolla kullanmak için Bakanlığınıza yapılan yazılı veya sözlü bir proje bulunmakta mıdır? Şayet var ise bu proje gizli olarak mı yürütülmektedir?