Kuduz hastalığı nedir, nasıl öldürür. Kuduz hastalığı belirtileri neler. Kuduz hastalığı nasıl tedavi edilir. Kuduz aşısının yan etkileri neler?

Kuduz enfekte bir hayvanın salyasından bulaşır. Ölümcül bir virüs olan kuduz genellikle ısırma yoluyla insanlara geçer. Kuduz hastalığında doktor müdahalesi zorunludur. Her bireyin kuduza yakalanma riski olduğu için mutlaka kuduz aşısı olmak gerekir. Peki kuduz hastalığı nasıl öldürür? Kuduz hastalığı belirtileri neler? Kuduz hastalığı nasıl tedavi edilir? Kuduz aşısının yan etkileri neler? İşte kuduz hastalığı hakkında ayrıntılar.

Kuduz virüsünün yol açtığı kuduz enfeksiyonu tükürük ile yayılır. Bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olan kuduz virüsü, bir hayvanın başka bir hayvanı ısırmasıyla da yayılır. Isırmanın yanı sıra pençeleme gibi yaralanmalar da kuduzu bulaştırabilir.

Hayvanın etinin ya da sütünün çiğ tüketilmesi sonucunda da yayılabilen kuduzdan korunmak için evcil hayvanlar aşılanmalıdır. Sokak hayvanlarının aşılarının düzenli olarak yapılması, durumun takibi için belediyelere haber verilmesi gerekir.

İnsanların vahşi hayvanlardan olabildiğinde uzak durması, yarasa türlerini evden uzak tutmak ve kuduz aşısı olmak da bu hastalığın riskini azaltır.

KUDUZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Kuduz hastalığının belirtileri günlerce etkili olabilir. Ateş, ajitasyon, aşırı tükürük üretimi, baş ağrısı, anksiyete, halüsinasyon görmek, ısırılan bölgede duyu değişikliği, hiperaktivite, kusma, kısmi felç, uykusuzluk, mide bulantısı, yutma güçlüğü ve beraberinde gelen yutma korkusu kuduzun belirtileri arasındadır.

Bir hayvan tarafından ısırılan kişiler her ihtimale karşı doktora başvurmalıdır.

KUDUZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kuduz enfeksiyonunun etkili bir tedavisi yoktur. Çok az insanın kurtulabildiği kuduz genellikle ölümle sonuçlanır. Kuduz hastalığına yakalanmamak için aşıların tam olarak yapılması gerekir.

KUDUZ AŞISININ YAN ETKİLERİ NELER?

Köpek, kedi, tilki gibi hayvanlardan bulaşabilecek kuduzdan korunmak için kuduz aşısı olmak gerekir. Eskiden kuduz aşılarının ağrılı yan etkileri olsa da günümüzde bu yan etkiler minimuma indirildi.

Klasik kuduz aşısı vücudun kuduz virüsünü tanımasını ve onunla savaşmasını öğretir. Bu aşı, 0. gün, 3. gün, 7. gün, 14. gün, 28. gün ve 90. gün tarihlerinde, koldan tek doz şeklinde yapılır. Kuduz aşısının yan etkileri arasında baş dönmesi, ciltte kızarıklık, baş ağrısı ve mide bulantısı sayılabilir. 

KUDUZ AŞISINI HERKES OLABİLİR Mİ?

Güvenli ve etkili olan kuduz aşısını riskli temasa maruz kalmış hamile ve çocuk dahil herkes olabilir. Kuduz aşıları sayesinde virüse karşı uzun süreli bağışıklık gelişir.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...