Küçük dil (uvula) ne işe yarar, işlevi nedir? Küçük dil olmazsa ne olur, konuşmayı etkiler mi?

Ağız boşluğunun yutakla birleştiği yerde bulunan uvula ismindeki küçük dilin ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü? Damağın en arkasında asılı şekilde duran bu et parçasının hiç tahmin edemeyeceğiniz önemli görevlere sahiptir. Peki, Küçük dil (uvula) ne işe yarar, işlevi nedir? Küçük dil olmazsa ne olur, konuşmayı etkiler mi?

Yumuşak damağın ortasının arka kenarında konik bir çıkıntı olan uvula yani küçük dil, salkım bezi ve bazı kas lifleri içeren bağ dokusundan meydana gelir. Tükürük üreten birçok seröz bez içeren küçük dil sağlığı ise oldukça önemlidir. Kimi zaman küçük dilde şişma, iltihaplanma, uzama vs. görülebilir. Peki, ağzımızın içindeki bu parçanın ne işe yarayabileceğini hiç merak ettiniz mi? Küçük dil (uvula) ne işe yarar, işlevi nedir? Küçük dil olmazsa ne olur, konuşmayı etkiler mi? Gelin birlikte bakalım...

KÜÇÜK DİL (UVULA) NE İŞE YARAR, İŞLEVİ NEDİR?

Tıbbi adı uvula olan küçük dil, ağız boşluğunun arkasında, yumuşak dokunun ortasına bulunan bir parçadır. Sarkık bir konuya sahip olan küçük dil, yutma sırasında burun boşluğunun yutakla olan bağlantısını kapatır ve yiyecekler ile içeceklerin buruna kaçmasını önler. Küçük dil ayrıca belirli seslerin çıkmasına da yardımcı olan bir parçadır. Daha çok Arapça ve Fransızca dillerinde olduğu gibi bazı ünsüz seslerin üretilmesinde önemli bir işleve sahiptir. Tükürük beziyle de bağlantısı olan küçük dil, ağız kuruluğunu önleyen tükürüğün bir kısmını üretir. Son olarak uvula, boğazın arkasını korur, zararlı maddelerin solunum yollarına girmesini engeller.

KÜÇÜK DİL OLMAZSA NE OLUR, KONUŞMAYI ETKİLER Mİ?

Küçük dil olmazsa, sağladığı işlevler yerine gelmeyebilir. Bazı dillerde ünsüz harflerin üretilmesine neden olduğundan, konuşurken zorluk yaşanabilir. Küçük dil olmazsa, özellikle sıvı besinlerin burna kaçması gibi bir durum yaşanabilir.

BAZI KÜÇÜK DİL HASTALIKLARI

Horlama ve uyku apnesi

Küçük dil fazla büyükse horlamaya ve uyku apnesine neden olabilir. Uzamış bir küçük dil, horlamaya yol açan titreşimlere sebep olabilir.

Küçük Dil Şişmesi (iltihaplanma)

Bazı enfeksiyonlar, travma ve tahrişler, ağız ve boğzdaki yapısal bozukluklar, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, horlama, çevresel faktörler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda, küçük dil şişmesi görülebilir.

Velofarenjiyal yetmezlik

Bazı insanlarda küçük fil boğazın arkasına doğru düzgün kapanmaz. Bu da Velofarenjiyal yetmezlik olarak bilinen bir duruma neden olur. Bu kişiler, fazladan havanın burundan aşağı geldiği, 'b' harfini 'm' harfi gibi teleffuz ettiği 'nazal' konuşma görülür.

Burun regurjitasyonu

Bir şey yutarken, küçük dil ile yumuşak damak, nazofarenksi kapatmak için yukarı doğru hareket ederek yiyeceğin burun boşluğuna girmesini engeller. Bu durumun başarısız olması, burun regurjitasyon olarak adlandırılır

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında