Küçük ama mide bulandırıyor: Üzerine sinek konan yemek yenir mi?

Özellikle yaz aylarının en büyük problemlerinden biri olan sinekler, çoğu zaman başa bela olabiliyor. Küçük olmasına rağmen oldukça rahatsız edici olan sinekler, yemek yerken yemeklerin üzerine konarak bizleri rahatsız edebiliyor. Çoğu zaman yemeklerin üzerine sinek konduktan sonra elimizle savurarak yemeyi yemeye devam ederiz. Peki bunu yapmak ne kadar doğru?

Güzel bir et yemek üzere masada oturuyorsunuz. Sanki hiçbir şey yokmuş gibi yemeğin üzerine bir sineğin konduğunu görüyorsunuz. Onu uzaklaştırıyorsun ve… sonra bir ikilem yaşıyorsun… onu yemeli misiniz? ‘Bana bir şey olmaz’ yaklaşımını uygulayabilir ve yemeğinize devam edebilirsiniz. Yemek pişmişse bu olabilir. 

Biyologlar ve doktorlar, sorunun mikropların ham maddelerle (örneğin marul ve domates salatası) temasında yattığını söylüyorlar. Çünkü bakteriler çoğalabilmek için gerekli koşulları bu şekilde bulur.

Aynı şey, yiyecekleri masanın veya tezgahın üzerinde bırakırsak da olur. Bir yumurtayı çırpıyorsak ve sıvıya bir böcek girerse, onu atıp yenisini kullanmanız önerilir.

‘KİRLENMİŞ’ YİYECEKLERİ YERSEM NE OLUR?

Sinekler kirlidir, bunu kimse inkar edemez. Ve onları ne kadar ortadan kaldırmaya ve evden çıkarmaya çalışsak da, her zaman geri gelirler. Aldığımız tüm önlemlere rağmen bu böcek mikropları bulaştırabilir ve sonunda yutarız.

Ancak paranoyak olmamalıyız. Vücut, onları yok etmek için yeterli kapasiteye sahip savunma mekanizmalarına sahiptir. Bu, vakaların büyük çoğunluğunda olur.

Bununla birlikte, vücudun nasıl kontrol edeceğini bilmediği veya kontrol edemediği bakteriler mide veya bağırsak rahatsızlığı gibi küçük rahatsızlıklara neden olabilir.

Ancak bu, mutfakta sineklerin uçuşmasına izin vermemiz gerektiği anlamına gelmez. Yiyeceklerin üzerine bir veya daha fazla böcek konarsa ve doğru hijyen önlemleri alınmazsa, bu hastalıklardan bazılarına kolayca yakalanabiliriz. Bunlar;

  • Salmonella
  • Miyaz
  • Tifüs
  • Kolera
  • Şarbon

(Posta)

Sineğin kendisi tehlikeli değildir ama canı ne isterse onu yapmasına izin vermemeliyiz. Evin hijyen ve aseptik koşulları da dikkate alınmalıdır. Her yerde kir varsa, patojenlerin sorunsuz bir şekilde taşınması ve gelişmesi daha kolaydır.

Bu, çöpleri günlük olarak çıkarmak, çiğ eti buzdolabından çıkarmamak ve evcil hayvanların mutfağa girmesini yasaklamakla önlenebilir. Ayrıca her gün mutfak yüzeyini temizlemeniz ve bulaşıkları yatmadan önce yıkamanız tavsiye edilir.

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Bankalara dolar talimatı gitti! 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu