Kripto varlıkların tanımlanmasına ilişkin tasarı TBMM'ye sunuldu
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif ile kripto varlıklar ilk kez tanımlanacak ve işlemler yasal zemine oturtulacak. Bu düzenleme Türkiye'nin gri listeden çıkması için gereken şartların sonuncusunu da barındırıyor.
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
19 maddeden oluşan kanun teklifine ilişkin AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamalarda bulundu.
Güler, tasarıda kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımının yer aldığını açıkladı.
Teklifin ayrıntılarını paylaşan Güler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmeleri için Sermaye Piyasası Kurumu'ndan (SPK) izin alacağını belirtti. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları ile ilgili yetki ise TÜBİTAK'ın olacak.
Güler, teklifte vergilendirmenin söz konusu olmadığını belirterek, "SPK'nın yüzde 1, teknolojik değerlendirme yapacağı için TÜBİTAK'ın yüzde 1 olmak üzere yüzde 2'lik hizmet bedeli öngörülüyor" dedi.
Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak.
Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler uygulanacak.
Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına yönelik usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek.
İZİNSİZ KRİPTO VARLIK FAALİYETİNE HAPİS CEZASI
İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak. İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinlik artırılacak.
İzinsiz kripto varlık faaliyeti gösterenler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
YURT DIŞI BORSALARININ KULLANIMI SONLANDIRILACAK
Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet göstermek isteyenler 1 ay içerisinde SPK'ya başvuracak. Faaliyet göstermeyecek olanlar 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.
Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsalarının kullanımı sonlandırılacak.
GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN SON ADIM
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek teklif ile kripto varlıkların ilk kez yasal tanımının yapılmış olacağını söylemişti.
Ayrıca bu düzenleme Türkiye'nin gri listeden çıkması için gereken şartların sonuncusunu da barındırıyor.
Mali Eylem Görev Gücü (fatf), Türkiye'yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı.
Türkiye 40 standardının 39'u ile uyumlu. Kripto bu alandaki son eksiği de gidermeyi amaçlıyor.