Kovid vakalarında patlama! Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan'dan dikkat çeken açıklamalar: Toplumun tamamı aşılanmalı

Koronavirüs vaka sayılarındaki artış, hatırlatma dozu ve eksik aşı konusunu gündeme getirdi. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, "Toplumun tüm kesimlerini aşılamamız gerekiyor. Bir ay önceye göre yaklaşık 30-40 katın üzerinde artış var" dedi.

Koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla birlikte vaka sayılarında da artış görülmeye başlandı. Koronavirüsten korunmanın en etkili yollarından biri olan aşılar için de hatırlatma dozu randevuları açıldı. 

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, koronavirüsle mücadelede hatırlatma dozunun ve maske kullanımının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir ay önceye göre yaklaşık 30-40 katın üzerinde vaka sayısında artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirhan, "Özellikle 50 yaşın üzerinde, kronik hastalığı olan kişilerin maskesini hemen hemen her ortamda takmalarını istiyoruz. Aşıları eksik olan kişilerin, mutlaka maskeyi takmalarını öneriyoruz. İstiyoruz ki başkalarına da hastalık bulaşmasın" dedi.  

MUTLAKA HATIRLATICI DOZ AŞISI  

Prof. Dr. Recep Demirhan, "Ülke olarak hastanelerimizde şu anda hiçbir problemimiz yok. Yoğun bakımlarda da doluluk yok. Şu anda koronavirüsle ilgili yoğun bakımda yatan hastamız yok. Mutlaka hatırlatıcı aşı dozlarımızı yapmalıyız, yaptırmalıyız. Elimizde fazla miktarda aşı da var. Bir önceki aşı dozlarımız hangi türdeyse o aşı dozlarıyla aşılanmaya devam edilebilir veya şu anda Turkovac aşısının da etkisi oldukça fazla, bu aşıyı da vatandaşlarımıza öneriyoruz. Tercih etmelerini istiyoruz çünkü, ülkemizde üretilen ve son dönemde oldukça geniş spektruma sahip bir aşı. Öteki dozların etkinliği azaldı. Etkinliği en fazla 5-6 ay sürüyor. O etkinliğin azalması nedeniyle, tekrar bir hatırlatıcı dozla araya girip bağışıklığımızı artırırsak, sonbahardan sonrası bizler için daha kolay olur" ifadelerini kullandı.  

EN ÇOK AŞISIZLAR HASTALANIYOR 

Koronavirüsten en çok etkilenen grubun aşısızlar olduğunu belirten Prof. Dr. Demirhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eksik doz aşılanmış olanlar da koronavirüse yakalanabiliyor çünkü, vücudunda onu koruyabilecek hiç antikor, asker yok. Ya hastalığı geçirerek bağışıklanması söz konusu veya aşılanarak. En basit, en kolay, en pratik, en hasarsız yolu aşılanmak. Dolayısıyla toplumun tüm kesimlerini aşılamamız gerekiyor. Hastanemizde aşısızları çok fazla hasta olarak görüyoruz. Tam doz aşılı olanlar hastalığı geçirmiş olsa bile ayakta geçiriyorlar, çok basit geçiriyorlar. Bir gribal enfeksiyon gibi geçiriyorlar. Bunun için aşılanmak çok önemli." 

TURKOVAC İKİNCİ SIRADA  

En fazla yapılan aşının Biontech olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirhan, "Çünkü daha önceki dozları Biontech olan kişiler, aynı aşı ile devam ettiler. İkinci en fazla yapılan aşı şu anda Turkovac. Türk aşısı olduğu için ona karşı da ciddi bir güven, hassasiyet var. Turkovac da etkin bir aşı. Yan etkisini görmediğimiz bir aşı. Sınovac'a tercih biraz daha düşük. Bakan Bey'in açıklamasından sonra, bugüne kadar 20 bin civarında yapmış olduğumuz aşı var. Burası 00.00'a kadar devam ediyor. 10 ayrı odada aşılama hizmeti burada duruyor. Vatandaşlarımızı bir an önce yaz, tatil dönemi demeden aşılanmaya davet ediyoruz. Aşılarını yaptırsınlar ki sonbahara rahat ve korunaklı bir şekilde girelim" dedi. 

"HERKESİN AŞI OLMAYA DEVAM ETMESİ LAZIM" 

4'ncü doz aşısını olmak için gelen Orhan Bayram, "Aşıdan sonra koronavirüs geçirdiğim için çok ağır atlatmadım. Hafif atlattım ama, hatırlatma aşımızı da olacağız. Korkuyoruz. Benim aynı zamanda kalp rahatsızlığım da var, ondan dolayı korkuyoruz. Çok fazla kalabalığa da girmemeye çalışıyoruz" dedi. 

6'ncı kez aşı olan Ömer Baş ise, "Okul ve personel servisi kullanıyorum. İnsanlarla iç içeyim. Çok yakınımızdaki kişiler hastalığı ağır geçirdi ama, ben ufak bir şey hissetmedim. Hiçbir şekilde ters etki de görmedim. Niye aşı olmuyorsunuz? Bugüne kadar hepsini oldunuz, şimdi niye olmuyorsunuz? Her şeyde olduğu gibi aşılar konusunda da yine kargaşa açma peşindeler. Ama aşı oldukları için benim gibi dua edenler var. Herkesin devam etmesi lazım. En temiz şekilde hayatlarına devam edecekleri nokta bu" diye konuştu.  (DHA)

Bilim Kurulu Üyesi Turan: Bayram tatilinin vaka artışına yansıması 10 gün içinde görülür

Sağlık Bakanlığı'nın haftalık Covid-19 tablosuna göre vaka sayısı 226 bin 532'ye yükselirken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, Kurban Bayramı tatilinin vaka artışlarına yansımasının 1 hafta 10 gün içinde görüleceğini söyledi. Turan, "Önümüzde zaman dilimi, özellikle 2 haftalık süreç bizim için önemli" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 4- 10 Temmuz'da 117 bin 95 olan haftalık vaka sayısı, 11- 17 Temmuz tarihlerinde 226 bin 532'ye yükseldi. Günlük ortalama vaka sayısı ise 32 bin 362 oldu. Tabloda yer alan verilere göre, pandeminin başından bu yana Türkiye'de toplam 15 milyon 524 bin 71 vaka saptandı. Toplam vefat sayısı ise 99 bin 184 oldu.

'KURBAN BAYRAMI HENÜZ YANSIMADI'

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Turan, Kurban Bayramı tatilinin etkisinin henüz vaka artışına yansımadığını söyledi. Prof. Dr. Turan, "Henüz bayram dönüşü için etkiyi söylemek erken. Ama 1 hafta 10 gün içerisinde biz etkilerini görmeye başlarız bunun. Tatil dönüşlerinin etkileri de buna eklenecek. Hepsini bir arada düşündüğümüzde önümüzde zaman dilimi özellikle 2 haftalık süreç bizim için önemli. Özellikle dolaşan kişi sayısının artması, maskesiz ve mesafesiz şekilde bireysel önlemlerin alınmamış olması vakaları artırdığını görüyoruz. Yine bayram sürecinin kişisel olarak bunda önemli bir etkisinin olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde bunu daha net göreceğiz. Çünkü bayram kalabalıklarla geçti. Kişiler mesafeye ve kişisel korunmaya riayet etmediklerinde bunlar bize vaka olarak dönüyor" dedi.

'HATIRLATMA DOZLARI ÇOK ÖNEMLİ'

Prof. Dr. Turan, bu süreçte hatırlatma dozlarının önemine işaret ederek, "Aslında şu anda bakarsanız özellikle Avrupa’yı etkileyen varyant BA.4 ve BA.5, ayrıca Omicron da işin içerisinde. Türkiye’de de bu varyantlarla etkilenme önümüzdeki günlerde daha net olacak belki. O yüzden biz aşılama sürecini çok önemsiyoruz. Bu varyantlara etkili aşıların da üretilmesi çok önemli. Önümüzdeki ağustos ayı itibarıyla benim kişisel önerim hatırlatma dozlarının yapılması. Çünkü ağustos sonu eylül başında belki süreç değişebilir. Daha fazla hasta görebiliriz. O nedenle hatırlatma dozları çok önem arz ediyor. Çünkü mRNA aşılarının da dahil olmak üzere koruyuculuk süreleri 6 aydan daha uzun süre değil. O nedenle biz hatırlatma dozunu herkese öneriyoruz. Özellikle de bir parantez açacak olursak ileri yaş grupları daha da önemli ve ek hastalığı olanlar" ifadelerini kullandı. (DHA)

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme