Koronavirüsün bir zararı daha ortaya çıktı. Uzmanlar uyarıyor: Koronovirüs sonrası oluşan yeni bir hasar ortaya çıktı, unutkanlık sizi de esir almasın

2 yıldır hayatımızı derinden etkileyen Koronavirüs hakkında yeni bir bilgi açıklandı. Korovirüse yakalandıktan sonra sadece akciğerleriniz hasar görmüyor, anılarınız da yok olabilir! Uzmanlar, ciddi unutkanlık sorunlarına karşı uyarıyor, üstelik çocuklar da tehlikede. Peki bu hasardan nasıl kurtulabilirsiniz?

Kaynak: DHA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü her geçen gün koronavirüsle ilgili yeni bilgiler edindiklerini belirterek, “Koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunlar sadece akciğer ile ilgili olmayabiliyor. Farklı organlarda farklı sorunlar yaşayan hastalarımız var. Mesela bunlardan benim kendi hastalarımda gördüğüm yakınmaları söyleyeyim. Benim en çok gördüğüm unutkanlık. Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var” diye konuştu.

‘BEYİN SİSİ’ NASIL ANLAŞILIR?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da koronavirüs sonrası hastaların yüzde 10 ile yüzde 20'sinde unutkanlık görüldüğüne dikkati çekerek şunları kaydetti: "Başınızda bir dolgunluk hissi, dikkatini verememe, huzursuzluk, konsantre olamama, ağırlık hissi şeklinde anlatılıyor beyin sisi. Aslında bu neden oluyor diye bakılmış. 2020’den beri devam eden Covid enfeksiyonu sonrası hastalarımız Covid’den iyileşiyorlardı ama bir grup hastada görülmüş ki hafif ama uzun süren bitmek bilmeyen bazı şikâyetler başlamış. Dünya Sağlık Örgütü de bugünlerde bu tabloya dikkat çekiyor. Çünkü zaman geçtikçe 2,5 yıldan sonra hastaların şikâyetlerini görmeye başladı. Baştan beri bunu görüyorduk ama şimdi çok daha iyi tanımaya başladık. Veriler yeterli mi, hayır.

UNUTKANLIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Tıbbi bir tedavinin henüz olmadığını belirten Velioğlu, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemleri ve yapılabilecekleri şöyle özetledi.

-          Nerede unutuyorsunuz notlar alabilirsiniz.

-          Öncelikle sağlık olarak biyolojik olarak beslenmenize dikkat etmelisiniz.

-          Metal egzersiz, bilişsel egzersizler yapılmalı.

-          Matematik gibi işlemler yapılabilir.

-          Hatırlama egzersizleri yapılabilir.

-          Beynini sakin bırakıp bilişsel egzersizler yapılabilir.

HEPİMİZDE OLABİLİR

Koronavirüs sonrası unutkanlığın çocuklarda bile görülebildiğine işaret eden Prof. Dr. Velioğlu, "Bazı hastalarda uzun sürebiliyor. Ne kadar sürüyor derseniz verirler bize şunu göstermiş özellikle bu tablonun olduğunu söyleyebilmemiz için Covid’den sonraki 3 ay içerisinde ortaya çıkıyor ve en az 2 ay devam ediyor. Yani Covid sonrası durum hafif ama uzun süren, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını, işine dönmesini etkiliyor. Peki, kimler bu hastalığa ya da yüzde 10’luk 20’lik guruba kimler yakalanıyor derseniz bu konuda ilk dönemde yapılan çalışmalar hastalığın şiddetiyle ilişkilendirildi, yaşla, cinsiyetle ilişkilendirilirdi. Ama son veriler meta analiz dediğimiz çoklu çalışmalar bize gösterdi ki koronavirüs sonrası uzamış durumun kişinin cinsiyetiyle, yaşıyla, Covid hastalığını ağır geçirme ile veya altta yatan bir hastalığın olup olmamasıyla ilişkisiz yani hepimizde olabilir. Hatta çocuklarda bile görülen olgular var. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bir aksiyon planını Avrupa’da planladı bugünlerde.” 

Galatasaray, Bodrumspor'u tek golle geçti Narin Güran cinayetinde kritik gelişme Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! En yüksek emekli promosyonu veren bankalar O Ses Türkiye'ye damga vurmuştu! İşte son hali... 11 kilo verdi! Demet Akalın'ın son hali olay oldu