Konsolosluk baskınına dünyadan ne tepki geldi?
Fransa, İngiltere ve İran, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na IŞİD tarafından düzenlenen baskını kınadı.
Fransa, çatışmaların şiddetlendiği Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) önemli noktalarda kontrolü ele geçirmesinden duyduğu endişeyi ifade etti.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "IŞİD terör örgütünün ülkede önemli noktaların kontrolünü ele geçirmesinden büyük endişe duyulduğu" bildirildi. Irak halkına ve Iraklı yetkililere terörizmle mücadelede destek mesajı verilen açıklamada, sivil halkın ve özellikle Hristiyan azınlığın güvenliği için her türlü tedbirin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Açıklamada ayrıca, bölgede şiddeti reddeden bütün siyasi güçlerle diyalog tesis edilmesinin, ülkenin birliğinin korunması için şimdiye kadar hiç olmadığı kadar önem arz ettiğine işaret edildi.
İngiltere
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Irak'ta devam eden durumdan ve Türk vatandaşları ile Türk Başkonsolosluğu çalışanlarının alıkoyulmasından derin endişe duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.
Bu arada İngiltere, askerlerini Irak'a göndermeyi düşünmediğini bildirdi. Dışişleri Bakanı William Hague, Irak'taki durumun büyük endişe yarattığını ancak ülkesinin bu aşamada Irak'a asker göndermeyi planlamadığını, Irak'ın mevcut tehditle mücadele edecek askeri gücü olduğunu belirtti.
İran
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da yaptığı yazılı açıklamada, Irak’ta yaşanan son terör eylemlerini, özellikle de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu’nun işgal edilerek konsolosluk çalışanlarının rehin alınması olayını kınadıklarını bildirdi.
Olayın son derece kaygı verici olduğunu belirten Afham, diplomatik misyonların ve çalışanların haklarına saygı gösterilerek korunmasını istedi.
İran’ın Irak devleti ve halkını terörle mücadelede mutlak surette desteklediğini ifade eden sözcü, Irak halkının terörist saldırılar karşısında birlik ve beraberliğini koruması çağrısı yaptı. Afham, Irak’ın istikrar ve huzura en kısa zamanda yeniden kavuşmasını diledi.
Irak’ta artan saldırıların sınırları aşan terör tehlikesinin bariz bir örneği olduğunu ifade eden Afham, "Küresel terörizm tehdidi, devletlerin ve uluslararası toplulukların bu tehlikeli şartlar altında Irak devleti ve halkının yanında olmasını gerektirmektedir" ifadesini kullandı.