Konkordato nedir, ne anlama gelir? Bir şirket konkordato ilan ederse ne olur?

Sosyal medya platformu X'te 'konkordato' kelimesi gündem oldu. Bunun üzerine "Konkordato nedir, ne anlama gelir?" gibi sorular araştırma konusu oldu. İflas anlaşması anlamına da gelen konkordato, daha çok batık durumdaki şirketleri ilgilendiren bir terimdir. Peki, bir şirket konkordato ilan ederse ne olur?

Mahkeme kararıyla taraflar arasında gerçekleşen bir anlaşma olan konkordato, sosyal medyanın gündemine oturdu. Bu anlaşma ile borçlu borçlarını tekrar yapılandırma hakkına sahiptir. Tarihte ise papalık makamıyla başka hükümetler arasında yapılan anlaşmalar için kullanılan bu kelime, günümüzde hukuk ve ekonomi alanlarında batık durumda olan şirketlerin alacaklarını belirli bir plana göre almaları için iki taraf arasında yapılan sözleşme için kullanılır. Peki, Konkordato nedir, ne anlama gelir? Bir şirket konkordato ilan ederse ne olur?

KONKORDATO NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Borçlarını ödemekte zorluk çekenlerin (çoğunlukla şirketlerin) alacaklılarıyla anlaşarak borçlarının yeniden yapılandırılması ve ödenmesi adına yapılan hukuki düzenlemeye konkordato denir. Borçlu, bunun için mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulunur. Mahkeme bir konkordato komiseri atar ve bu komiser, borçluların mali durumunu değerlendirir.

Konkordato, borçluların iflas etmesini önlemeyi amaçlar. Böylece borçluya belirli bir süre tanınır ve borçlar yapılandırılabilir. Borçlu böylece, alacaklılarıyla yeni bir ödeme planı üzerinde anlaşır ve mahkeme bu anlaşmayı onaylarsa konkordato süreci başlar.

Konkordato talebinin kabul edilmesi için mahkemenin borçlunun konkordatoyu başarıyla yürütebileceğine dair ikna olması gereklidir.

BİR ŞİRKET KONKORDATO İLAN EDERSE NE OLUR?

Bir şirketin konkordato ilan etmesi durumunda borçlarını ödemekte zorlanan şirketin alacaklılarıyla anlaşarak borçlarının yeniden yapılandırılması sürecine girilmiş demektir.

Adım adım konkordato şöyle ilan edilir:

Şirket, borçlarını ödemekte zorluk çektiğini beyan ederek mahkemeye başvurur.

Mahkeme, başvuruyu değerlendirir. Şirket için geçici mühlet verebilir. Bu sürede alacaklılar, şirkete karşı icra takibi başlatamaz ya da mevcut icra takiplerini devam ettiremez.

Mahkeme, bir konkordato komiseri atar. Bu komiser, şirketin mali durumunu takip eder ve alacaklılarla görüşmeler yapar.

Şirket, alacaklılarıyla görüşerek borçlarının yeniden yapılandırılması için bir konkordato projesi hazırlar. Bu proje, borçların nasıl ve ne zaman ödeneceğini içerir. Alacaklıların çoğunluğunun bu projeyi kabul etmesi gerekir.

Mahkeme, alacaklıların onayını aldıktan sonra konkordato projesini tasdik eder. Bu aşamada, şirketin konkordato sürecini başarıyla yürütüp yürütemeyeceği değerlendirilir.

Konkordato tasdik edildikten sonra, şirket borçlarını yeni ödeme planına göre ödemeye başlar. Bu süreç, şirketin mali durumunu düzeltmesi için belirli bir süre boyunca devam eder.

Şirket, konkordato sürecini başarıyla tamamlarsa, borçlarını yeniden yapılandırarak ödeme planına göre öder ve mali durumunu düzeltir. Eğer şirket bu süreçte başarısız olursa, mahkeme iflas kararı verebilir.

KONKORDATO İLAN EDEN FİRMALAR MAAŞ ÖDER Mİ?

Konkordato ilan eden firmalar, konkordato sürecinde çalışanlarına maaş ödemeye devam edebilir. Fakat maaş ödemelerinin durumu, firmanın mali durumuna ve konkordato sürecinin nasıl yürütüldüğüne bağlıdır.

Hayırlı Olsun Diyerek Yeni Asgari Ücreti Duyurdu İslam Memiş'ten Dikkat Çeken Altın ve Dolar Çıkışı Bakanlık 7 ilde 29 firmayı daha ifşa etti Hamile kadını kaçırmaya çalıştılar Neşe Özkan ameliyat sonrası hayatını kaybetti Genç sürücü 3 arkadaşını canından etti!