KKM'nin Türkiye'ye maliyeti 10 milyar dolar oldu. Maliyeti tartışmalara konu oluyordu Kur Korumalı Mevduat ile dövizi frenlemenin devlete toplam maliyeti ortaya çıktı

22 Aralık 2021 tarihinde başlayan ve kamuya maliyeti tartışmalara konu olan Kur Korumalı Mevduat'ın devlete maliyeti ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlara göre KKM'nin hem Hazine'ye hem de Merkez Bankası'na toplam maliyeti 181.5 milyar lira olarak hesaplandı.

Kaynak: A.A

22 Aralık 2021 tarihinde başlayan ve kamuya maliyeti tartışmalara konu olan Kur Korumalı Mevduat'ın devlete maliyeti ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlara göre KKM'nin hem Hazine'ye hem de Merkez Bankası'na toplam maliyeti 181.5 milyar lira olarak hesaplandı.

2022’de KKM’nin Hazine'ye maliyeti 92,5 milyar TL olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası'nın Yıllık Raporu'na göre KKM'nin bankaya maliyeti ise yaklaşık 89 milyar lira oldu. Böylece kuru frenlemek için getirilen düzenlemenin kamuya yıllık maliyeti toplamda yaklaşık 181,5 milyar TL olarak hesaplandı.

HEM HAZİNEYE HEM MERKEZE

Kamuya maliyeti sık sık tartışmalara konu olan Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) 2022'de devlete toplam maliyeti ortaya çıktı. Hızla yükselen dövizi frenlemek için ilk kez 22 Aralık 2021'de başlayan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hem Hazine hem Merkez Bankası'na maliyeti var. Döviz hesabından TL mevduatına dönenler için Merkez Bankası korumalı mevduat hesabı devreye girerken geri kalanlar Hazine ve Maliye Bakanlığı kurallarına bağlı.

Habertürk'te yer alan habere göre 2022’de KKM’nin Hazine'ye maliyeti 92,5 milyar TL olarak açıklamıştı. Merkez Bankası'nın Yıllık Raporu'na göre KKM'nin bankaya maliyet ise yaklaşık 89 milyar lira oldu. Bankanın açıklanan kâr zarar tablosunda 2022'de bankanın net faiz geliri 166 milyar, faiz gideri ise 26,8 milyar lira olurken net komisyon ve hizmet geliri ise 18.5 milyar lira olarak açıklandı.

89 MİLYAR LİRALIK DİĞER KALEMİ

Bankanın net faiz dışı gideri 64.8 milyar lira olarak tabloya yansırken faiz dışı gelir 61,8 gider ise 126 milyar lira oldu. Faiz dışı gider içinde en büyük kalemi oluşturan diğer kaleminde 89 milyar liralık gider dikkat çekerken bu tutarın çok büyük oranda KKM maliyeti olduğu değerlendirildi. KKM'nin bankaya 2021 maliyeti ise 1 aylık sürede 8.6 milyar lira olmuştu.

TOPLAM 181.5 MİLYAR LİRA

Böylece kuru frenlemek için getirilen düzenlemenin kamuya yıllık maliyeti toplamda yaklaşık 181,5 milyar TL olarak hesaplandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 10 Mart haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplamını 1 trilyon 603 milyar 417 milyon liraya ulaşarak yeni zirvesini gördüğünü açıklamıştı. KKM'de 1 haftada 26 milyar 227 milyon liralık artış yaşanırken, son veriyle beraber 9 hafta üst üste yükseliş kaydedilmiş oldu. Bu 9 haftada KKM hesaplarındaki artış 233 milyar 408 milyon lira oldu.

Kendi ölümünü kayda aldı Noel Baba kostümlü saldırgan cinayet işledi Çocuk kaçırmaya çalışan kişi tutuklandı 2025'te elektrik hizmet bedellerine dev zam! Gebze'de mazot gaspı kanlı bitti ATM'lerden nakit çekimde yeni dönem başladı