Kitap Fuarı dördüncü günü geride bıraktı. Peki kaç kişi ziyaret etti? Medyatava, TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü'ne sordu!

TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, fuarın 4 gününü anlattı.

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 8 Kasım Cumartesi günü TÜYAP'ta kapılarını açtı.



TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğinde "Sinemamızın 100 Yılı" temasıyla Beylikdüzü'ndeki fuar alanında düzenlenen ve 16 Kasım'a kadar devam edecek olan fuarın, bu yılki onur konuğu Macaristan oldu. 



Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda yazarı bir araya getiren fuar, İstanbul içinden ve çevre illerden katılımcıları ağırlamaya devam ediyor.



Medyatava, bu yıl 33'ncüsü gerçekleştirilen fuarla ilgili, geçtiğimiz yıllara oranla katılımın nasıl olduğu? Türkiye'den ve dünyadan katılan yayınevleri? Onur konuğu Macaristan'a olan ilgiyi ve fuarla ilgili merak edilen birçok konuyu, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder'e sordu.





Geçen yıla oranla bu yılki katılım sayısı nasıl?



Bu yıl son 4 günü geride bıraktık ve geçmiş yıla oranla ziyaretçi sayımızda yaklaşık yüzde 10-12 civarında bir artış gözlemliyoruz. Geçtiğimiz yıl 455 bin okur fuarımızı ziyaret etmişti. Bu sene o rakamın bir miktar daha üzerine çıkacağız. Eğer böyle devam ederse, 500 binlere doğru ulaşacağız gibi görünüyor. 



Şehir dışından gelen ziyaretçi rakamını ölçme şansınız oluyor mu?



Aslında yaklaşık bir rakam edinebiliyoruz. Bununla ilgili iki yöntemimiz var. Birincisi; fuar süresince anketler yapıyoruz. Bu anketleri yaparken, 9 gün boyunca yaklaşık 1000'in üzerinde okurla görüşüyoruz. Onlardan edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak; bir kısmı yakın iller olan Tekirdağ, Çorlu, Edirne ve geçtiğimiz hafta da Zonguldak'tan gelen misafirlerimiz oldu. Diğer bir veri kaynağımız ise; ağırlıklı olarak hafta içi gelen öğrenci ziyaretçilerimizden bilgi edinebiliyoruz. Okullar bize bununla ilgili hangi illerden geldiklerini belirten bir belge sunuyorlar. 



Katılımcılar TÜYAP'a ulaşım konusunda problem yaşıyorlar mı?



Açıkçası 9 gün boyunca katılan 500 bin insandan bahsediyoruz. Dolayısıyla insanlar artık Kitap Fuarı'na geliyorlar ve artık ajandalarında çok önemli bir yer tutuyor. İstanbul için ulaşım çok tartışılabilecek bir konu. Eğer Beşiktaş ya da Taksim civarından ulaşım sağlanıyorsa Beylikdüzü uzak bir mesafe kalabiliyor. Bu bölgeye yakın Avcılar, Bakırköy ilçelerinde ciddi bir nüfus var. Ancak toplu taşımanın, örneğin Metrobüs'ün TÜYAP'ın kapısına kadar geliyor olması çok büyük bir avantaj. Fakat özel araçlarıyla gelenler İstanbul'un o trafiğinden nasibini alıyor ne yazık ki.





Fuara kaç yayınevi katılım gösterdi?



Türkiye'den 750, yurt dışından ise 100'e yakın yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılım gösterdi. Toplamda 850'ye yakın bir katılımcı sayımız var.



Daha çok hangi standlar ilgi görüyor? 



Hem yaş hem de eğitim düzeyi anlamında çok çeşitli katılımcı profili olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla tek bir stand ya da birkaç standı saymak mümkün değil. Örneğin; hafta içi günlerde çocuk yayınlarının olduğu standların çok yoğun olduğunu görüyoruz. Fuarın akşam üstü saatlerinde, hafta içi günlerde üniversitelerin akademik yayınlar yapan standlarının ağırlıklı olarak ilgi gördüğünü gözlemledik. Bunun yanı sıra haftasonu çok yoğun imza günleri düzenleyen standlarımız var. Çok satan kitaplar ya da tamamen edebiyat, kültür yayıncılığı yapan standların çok kalabalık geçtiğini görüyoruz. Dolayısıyla burada yoğunluğun olmadığı bir stand söylemek neredeyse mümkün değil.





Kitap Fuarı bu yıl onur konuğu olarak Macaristan'ı ağırladı. İlgi nasıldı?



Macaristan çok hoş bir standla insanları karşıladı. Çok güzel etkinlikler düzenlemişlerdi. Genellikle biz ve bizden önceki kuşak Macar Edebiyatı'nı "Pal Sokağı Çocukları"yla tanıyor. Aslında dünya edebiyatımızda yer alan çok önemli yazarları var. Dolayısıyla fuarda o yazarlara bir şekilde dokunmuş olduk. 4 gün boyunca 12 yazar vardı. Standlarında gün boyu söyleşiler  devam etti. Edebiyat ve akademik söyleşiler, çeviri üzerine paneller, hem de Macaristan'ın çok ünlü blog yazarıyla yemek söyleşileri düzenlendi. Bu sayede Macar yemekleri tanıtıldı. Dolayısıyla sadece edebiyat değil, Macar kültürüne yönelikte bir etkinlik oldu okurlar için.



Macaristan Fuar'daki ilgiden memnun kaldı mı?



Türk okurların ilgisinden çok memnunlar. Türkiye'den yayıncılarla profesyonel anlamda görüşmeler de gerçekleştirdiler. Bu da onları çok memnun etmiş görünüyor. Macaristan oldukça keyifli ve mutlu ayrıldı fuarımızdan.








Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında