Kısa filmler için festival vakti
Dünyanın dört bir köşesinden seçilen ödüllü filmlerle 26. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali başlıyor.
Hilmi Etikan’ın yönetiminde gerçekleştirilen 26. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali bu yıl da değişik ülkelerde üretilmiş kısa filmleri izleyicisi ile buluşturuyor.
Programa Hollanda, İsveç, Arjantin, Polonya Başkonsoloslukları, Fransız, İtalyan, Alman ve İspanya Kültür Merkezleri destek veriyor. Bu yılın afiş tasarımı, sanatçı Eylem Arbak tarafından gerçekleştirildi.
FESTİVALE 976 FİLM BAŞVURDU
Program kapsamında, kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel filmlere yer veriliyor. Türkiye’den 237 adet olmak üzere, festivale toplam 976 film başvurdu. Kişisel başvuruların dışında, Fransa UNIFRANCE, Polonya Krakow Film Foundation, Almanya Goethe Institut, Hollanda Eye Film Institute, Italya Roma Film Festival, İspanya Instıtuto Cervantes gibi film merkezleri tarafından seçilen kısa filmler de programda yer aldı.
FİLMLER HERGÜN 2 AYRI SALONDA GÖSTERİLİYOR
Büyük bir çoğunluğu dünyanın önemli festivallerinden ödüllerle dönmüş olan bu filmler 20-27 Kasım 2014 tarihleri arasında, ücretsiz olarak seyirciye sunuluyor. Değişik gün ve saatlerde iki kez, Fransız Kültür Merkezi-Taksim ve İtalyan Kültür Merkezi-Tepebaşı sinema salonlarında türkçe alt yazılı olarak gösterilecek bu filmlerin seans bilgilerine festivalin http://www.istanbulfilmfestival.com web sayfası programlar bölümünden ulaşılabiliyor.
ÖDÜLLÜ FİLMLER ve YÖNETMENLERİ SEYİRCİ İLE BULUŞUYOR
Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da festival dünyanın her yanından davet edilen çok sayıda yönetmen, yapımcı ve oyuncuyu ağırlamaya hazırlanıyor. Konuk sinemacılar, film gösterimleri sonrası, seyirci ile buluşarak filmleri, çalışmaları, ülke sinemaları konusunda seyircilere bilgi veriyorlar ve gelen soruları yanıtlıyorlar. Bu buluşmalar hem seyirci hem de yönetmenler açısından büyük önem taşıyor, daha sonra gerçekleştirilebilecek ortak yapımların önünü açıyor. Önceki yıllarda Türkiye’ye gelmiş olan birçok yabancı yönetmen festival sırasında tanıdıkları İstanbul’u çekim mekânı olarak seçtiler, yerli yönetmenlerle ortak çalışmalara imza attılar.
ULUSAL YARIŞMA
Festival kapsamında düzenlenen ulusal yarışma bölümüne başvuran filmler, bu yıl Tül AKBAL SÜALP (Akademisyen / Sinema Yazarı), Bingöl ELMAS ( Belgesel Film Yönetmeni ), Lamia KARAALİ ( Canlandırma Film Yönetmeni / Akademisyen ), Fırat SAYICI ( Sinema Yazarı ), Erdem TEPEGÖZ ( Yönetmen), Alper TURGUT ( Sinema Yazarı), Yasin Ali TÜRKERİ ( Belgesel Film Yönetmeni ), Görkem YELTAN (Oyuncu / Yazar) , dan oluşan seçici kurul üyeleri tarafından izlendi. Seçici kurul, festivalde gösterilecek yerli filmleri ve bu dalda dağıtılan ödülleri belirledi.
Bu etkinliğin, özellikle ulusal sinema için bir okul görevini de yerine getirdiği, her yıl düzenli olarak yayınlanan festival kataloğunun, kısa film belleği için önemli bir kaynak oluşturduğu belirtiliyor.
FRANSA GRENOBLE SİNEMATEK MERKEZİ İLE İŞBİRLİĞİ
“Grenoble Sinematek Derneği”nin ve “Grenoble Açık Hava Kısa Film Festivali”nin başkanlığını yapan Guillaume Poulet, festivale konuk olarak katılıyor.
Kendisi tarafından gerçekleştirilen 16 filmlik özel seçki festivalin kaçırılmaması gereken önemli bölümlerinden birini oluşturuyor.
Son dönem Fransız sinemasının en seçkin örneklerinden oluşan bu filmler, 24 ve 25 Kasım tarihlerinde toplu olarak gösterilecek, bazı filmlerin yönetmen ve yapımcıları da bu gösterimlerde hazır bulunacak.
TÜRKİYE DE FİLM YÖNETMENİ OLMAK
Hepimiz biliyoruz ki kısa film çeken genç yönetmenlerin büyük bir bölümünün gönlünde bir gün uzun metraj film çekmek yatıyor. Peki, bu o kadar kolay mı? Bütçe bulmak, ekip oluşturmak, filmi çekmek ne gibi zorluklara direnmeyi gerektiriyor? Filmi çektik diyelim. Ya sonrası ? Kaç kopya çoğaltabileceğiz, nerelere nasıl dağıtacağız, salon bulabilecek miyiz ? Harcadığımız parayı geri alabilecek miyiz ? İşte tüm bu soruların yanıtını deneyimli bir kişiden alabilmek için festival yönetimi yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nu izleyicilerle buluşturuyor. 21 Kasım 2014 Cuma günü saat 18.00 de, Fransız kültür merkezi salonunda gerçekleştirilecek bu söyleşi ulusal sinemamıza biraz daha yakından bakabilme olanağı sağlayacak.
AÇILIŞ ve ÖDÜL TÖRENİ
Festivalin açılış töreni, 19 Kasım Çarşamba günü, saat 19.30 de İtalyan Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilecek. Ulusal yarışma ödül töreni ile başlayacak gecede Işıl Özgentürk, sinemamız ve kısa film üzerine bir açılış konuşması yapacak, festival düzenleme kurulu adına ise Hilmi Etikan konuklara festival ile ilgili bilgi verecek. Daha sonra katılımcılara festivalde gösterilecek yabancı filmlerden bir seçki sunulacak. Hazırlıkları yaklaşık bir yıl süren 26 yaşındaki festival, gelişmesini ve bu günlere gelmesini düzenleme kurulunun çabasına ve izleyicinin göstermiş olduğu ilgiye borçlu.