Kış yaklaşırken Avrupa'da gaz sorunu kapıda mı? UEA bölgenin kış sonu doğal gaz sıkıntısı yaşayabileceğini açıkladı
UEA, Avrupa'nın kış sonunda doğal gaz sıkıntısı yaşama riskine dikkat çekti. UEA, Avrupa Birliği ülkelerinin kış aylarına yüzde 96 doluluk oranıyla girmelerine rağmen, sert geçmesi beklenen kış mevsimi ve Rus doğal gazındaki kesintiler nedeniyle Avrupa'nın enerji sıkıntısı yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Arz sıkışıklığı devam ederken özellikle Avrupa'da LNG tedarikinin Rus gazından doğan boşluğu telafi etmek için yetersiz kalmasıyla, kış döneminin sert geçmesi durumunda fiyat oynaklığı riski endişe yaratıyor.
euronews'teki habere göre Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Avrupa ülkelerinin kış sonu doğal gaz sıkıntısı yaşayabileceği uyarısında bulundu.
UEA, AB ülkelerinin kış aylarına girerken doğal gaz depolarının yüzde 96 oranında dolu olmasına rağmen, sert geçmesi beklenen kış ayları ve Rus doğal gazındaki kesinti yüzünden Avrupa ülkelerinin sıkıntı yaşayabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Gaz fiyatlarında düşüş olsa da belirsizlik ve riskler devam ediyor
UEA'nın 2023 Orta Vadeli Gaz Piyasa raporuna göre, bu yıl doğal gaz fiyatlarında düşüş olsa da belirsizlik ve riskler devam ediyor.
Arz sıkışıklığı devam ederken özellikle Avrupa'da LNG tedarikinin Rus gazından doğan boşluğu telafi etmek için yetersiz kalmasıyla, kış döneminin sert geçmesi durumunda fiyat oynaklığı riski endişe yaratıyor.
Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya, Avrupa ülkelerine yönelik gaz tedarikini kısması, yaşlı kıtadaki ülkelerin farklı satıcılara ve enerji kaynaklarına yönelmesine yol açtı.
Avrupa ülkeleri yüzde 40’ı ABD’den gelen LNG gazı alımını geçen yıl yüzde 70 oranında artırdı.
Rusya’nın kısıntısına rağmen AB ülkeleri doğal gazın yüzde 17’sini hala Rusya’dan alıyor.
UEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, bugün yayımlanan rapora ilişkin değerlendirmesinde, dünya gaz piyasalarının yeni bir döneme girdiğini belirterek, "Bu daha fazla belirsizliklerin olduğu yeni dönemin özellikleri, yavaşlayan talep artışı ve yüksek oynaklık. 2030'a kadar küresel gaz talebinin pik yaptığını görebiliriz." ifadelerini kullandı.
“Gaz talebi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı seyir izliyor”
Gaz talebinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı seyir izleyeceğini kaydeden Sadamori, küresel LNG kapasitesinde birkaç yıl içinde önemli bir büyüme beklediklerini ve bunun arz sıkışıklığını hafifletmeye yardımcı olacağını sözlerine ekledi.
IEA'nın 2023 Orta Vadeli Gaz Piyasa raporuna göre, dünyadaki gaz talep artışının 2017-2021 dönemindeki ortalama yüzde 2,5 seviyesinden 2022-2026 döneminde yüzde 1,6'ya gerileyeceği tahmin ediliyor.