Kış mevsimi geldi. Kış depresyonu kapınızda olabilir. İşte uzmanından tavsiyeler
Kış mevsimi kendini hissettirmeye başladı. Uzmanlardan kış depresyonuna karşı uyarılar geldi. Uzman Klinik Psikolog Gözde Nur Kınalı, belirtilere dikkat çekti, tedbirleri sıraladı.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Psikoloji Kliniği’nden Uzman Klinik Psikolog Gözde Nur Kınalı, kış depresyonu hakkında açıklamalarda bulundu.
Kısaca kış depresyonunun tanımını yapan Uzm. Klnk. Psk. Kınalı, “Kış mevsiminin beraberinde getirdiği güneş ışınları maruziyetinin azalması, gündüzlerin kısalması ve daha çok kapalı alanlarda vakit geçirilmesi nedeniyle kişilerin sosyal hayatındaki bazı kısıtlanmalar, kişilerin kendisini daha depresif hissetmesine de yol açabilir. Gün ışığının azalmasının kişide yarattığı melatonin hormonu artışı ve seratonin azalması ile birlikte motivasyon kaybı, daha hüzünlü hissetme gibi davranış örüntüleri görülmesine kış depresyonu denir” diye konuştu.
KAPALI ALANLARDA VAKİT GEÇİRMEK OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Kış dönemi ile birlikte gündüzlerin kısaldığını ve gecelerin uzadığını söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Kınalı, “Güneş görme olasılığımız azalır. Bu biyolojik olarak uyku hormonu artışını ve seratonin hormonu azalışını gündeme getirebilir. Bunun yanı sıra, mevsim şartlarından ötürü daha çok kapalı alanlarda vakit geçirmek, sosyal yaşamda da bir kısıtlılık yaratabilir ki bu durumda kişinin duygu durumunu pozitif tutabilme kapasitesi azaldığında kişi kendisini daha depresif hissedebilir” açıklamasında bulundu.
KIŞ DEPRESYONUNA KARŞI ÖNLEM LİSTESİ
Kış depresyonunu önlemek için yapılması gerekenlerden bahseden Uzm. Klnk. Psk. Kınalı, şunları söyledi:
“Depresyonun giderilmesi için ilk yapılması gerekenlerden biri davranış aktivasyonudur. Bu durumda kişinin yaşam rutininin kendiliğinden mutluluk getirmediği, bazı zaman dilimleri için rutinlerin tekrar organize edilmesi gerekmektedir. Sosyal destek mekanizmasını geliştirmeli, hareketliliğini artırmalı ve güneşli anların olduğu fırsat zamanlarını iyi değerlendirmelidir. Kış döneminde de kendisine mutluluk verecek kaynaklar bulmalıdır. Böylelikle kişilerin kışa yönelik algıları da değişebileceği gibi daha az depresif hissetmesine yol açabilir.”
RUTİN DEĞİŞİKLİKLER BİREYE İYİ GELEBİLİR
Kış depresyonun kurtulmanın yollarını anlatan Uzm. Klnk. Psk. Kınalı, “Davranış aktivasyonu, rutin değişikleri yapılabilir. Kışın da insanlar kendisini mutlu hissedebilir. Sürekli uyumak istiyorsa uyku saatlerini sabitlemeye çalışmak, sosyalleşmesine teşvik etmek gibi seçenekler etkili olabilir” diyerek sözlerini noktaladı.