Kırk yıllık hatırda sadelik devri: Türkiye kahvesini sade içmeye başladı. Sebebi şekere gelen zamlar mı yoksa sağlık mı?
Kahve tüketim alışkanlarına dair yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de kahve artık orta şekerli değil sade içilmeye başlandı. Türk kahvesini orta içenlerin sayısı 2019 yılında yüzde 55 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 33’e kadar geriliyor.
Kahve tüketim alışkanlarına dair yapılan araştırmaya göre; Türk kahvesi tüketim alışkanlıkları son 3 yılda değişti. 2019'da Türk kahvesini orta şekerli sevenlerin oranı yüzde 55 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 33’e kadar geriledi. Sade kahve sevenlerin oranı 2022’de yüzde 41’e yükseldi.
Kahve Dünyası her yıl olduğu gibi bu yıl da '5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel olarak kahve tüketim alışkanlarını tespit için 15 ilden bin 650 kişinin katıldığı araştırma yaptı. Düzenli olarak yaptığı araştırmalarla değişen tüketici alışkanlıklarını analiz ederek arşiv niteliğinde bir kayıt oluşturmayı hedefleyen Kahve Dünyası, son araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Araştırma, Türk kahvesinin en çok nerede, ne zaman içildiği, nasıl muhafaza edildiği, hangi yöntemle pişirildiği ve sunumu ile ilgili araştırmanın sonuçları şöyle:
Toplumun Türk kahvesi içmekten en çok keyif aldığı yer, yüzde 73,21 oranıyla evleri. Evi sırasıyla ofis ve kafeler takip ediyor. Önceki yıllarda yapılan araştırmaların sonuçları da Türk kahvesi keyfinin evde, arkadaş ya da komşuda sohbet eşliğinde sevildiğini ve bunun yıllar içinde değişmediğini teyit ediyor.
SADE İÇENLERİN ORANINDA ARTIŞ
2019 yılı araştırma sonuçlarına göre, Türk kahvesini orta şekerli sevenlerin oranı yüzde 55 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 33’e kadar geriliyor. Bu yıl yapılan araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 41 oranı ile en çok sade Türk kahvesinin tercih edilmesi, yıllar içerisinde değişen tüketici alışkanlıklarına bağlı olarak şeker tüketimini azaltmaya yönelik eğilimin arttığını gösterdi.
EN ÇOK KAHVALTIDAN SONRA İÇİLİYOR
2020 yılında en çok akşam saatlerinde içilen Türk kahvesi, bu yıl yüzde 37,76’lık bir oranla, en çok günün ilk öğünü olan kahvaltıdan sonra tercih ediliyor. Ancak kahvaltıdan sonra kahve keyfini günün her saatine yayanların oranı da yüzde 33,27 ile ikinci sırada yer alıyor.
CEZVELER UNUTULMAYA BAŞLANDI
Türk kahvesini geleneksel fincanda mı double fincanda mı tercih edersiniz sorusuna yanıt olarak ise katılımcıların yüzde 73,7’si geleneksel fincanı tercih ettiğini belirtiyor. Türk kahvesini pişirmek için kahve makineleri yavaş yavaş geleneksel cezvelerin yerini alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Türk kahvesini elektrikli kahve makinelerinde, yüzde 44’ü ise cezvede pişiriyor.
ŞEKERE NE KADAR ZAM GELDİ?
Türkşeker'in son güncellemesiyle şekere yüzde 8 zam yapılmıştı. Böylece Türkşeker'in 50 kilogramlık şeker çuval fiyatı 750 TL'den yüzde 8 zamla 810 TL seviyesine çıkmıştı. Türkşeker'in kilogram başına 15 TL'den verdiği şekerin fiyatı 16.20 TL'ye yükselmişti.
Türkşeker,"2022-2023 pazarlama yılı şeker satışlarımız 10.10.2022 tarihinde başlayacak olup, ERP sisteminde tanımlanan fiyatlar üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda imalatçılara, kapasite raporu veya resmi kurumlardan alınan evraklarla satış yapılmaya devam edilecektir." açıklamasını yapmıştı.