Kimlik bilgileri çalındı mı? Ulaştırma Bakanı kimlik bilgisi çalındı açıklaması...

Beştepe'de düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının, "85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin hackerler tarafından ele geçirildi mi?" sorusuna yanıt verdi. Peki, Kimlik bilgileri çalındı mı? İşte, milyonların merak ettiği Ulaştırma Bakanı kimlik bilgisi çalındı açıklaması...

85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasına yönelik ilk kez resmi bir açıklama geldi. Bilindiği gibi daha önce de e-Devlet'ten sık sık verilerin çalınması gündeme gelmişti. Ayrıca sosyal medya kullanıcılarının verilerinin de Telegram gruplarına satıldığı öne sürülmüştü. Ulaştırma Bakanı, Saray'daki Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının, "85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin hackerler tarafından ele geçirildi mi?" sorusunu cevapladı. Pandemi döneminde veri sızıntısı gerçekleştiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı. Peki, Kimlik bilgileri çalındı mı? Ulaştırma Bakanı kimlik bilgisi çalındı açıklaması...

KİMLİK BİLGİLERİ ÇALINDI MI?

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Uraloğlu, "85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin hackerler tarafından ele geçirildi mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu pandemi sürecindeki hatırlarsınız, sağlık sisteminden bir sızıntıdır. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir veri yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte o maalesef önlenemedi."

Bilgisayar korsanlarının ele geçirdikleri verileri 'Yenilenmiş TC', 'Adres', 'GSM', '101m' ve 'GSM' (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı iddia edildi. Çalınan veriler arasında 108 milyon 571 bin 832 kişiye ait T.C. kimlik numarası, 82 milyon 322 bin 190 kişinin ikamet adresi ve 134 milyon 817 bin 279 cep telefonu numarası yer aldı.

KİMLİK BİLGİLERİ NASIL ÇALINIYOR?

Hacherler tarafından kimlik bilgileri çalınırken birçok yöntem kullanılıyor. Bunlar şöyle:

1. KİMLİK AVI SALDIRILARI

e-Postalar ve mesajlar vasıtasıyla, kişisel bilgiler girilmeye teşvik ediliyor. Phishing olarak bilinen bu yöntemde e-postalar genellikle resmi kurumlardan geliyormuş gibi gösteriliyor.

2. VERİ İHLALİ

İnternet siteleri ya da şirketler güvenlik açıklarından ötürü veri ihlaline (veri breach) uğrayabiliyor. Kişisel bilgiler sızdırabiliyor.

3. KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR

Mobil vihaza ya d bilgisayara bulaşan virüsler ya da trojanlar, kişisel bilgilerin çalınması için oluşturulmuş olabiliyor.

4. SOSYAL MÜHENDİSLİK

Çalınan bilgilerinize ulaşmak için saldırganlar, sosyal mühendislik teknikleri kullanaraj sizinle ya da çevrenizle manipülatif iletişim kurabiliyor.

5. FİZİKSEL HIRSIZLIK

Bilgisayar, cüzdan ya da telefon gibi kişisel eşyaların çalınması da kimlik bilgilerinin ele geçirilmesine neden olabiliyor.

6. KÖTÜ GÜVENLİK UYGULAMALARI

Tekrar kullanılan ya da zayıf şifreler, bilgisayarda güncel güvenlik yazılımının olmaması vs. kimlik bilgilerini risk altına sokabiliyor.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...