Kıdem Tazminatı nedir, kalkıyor mu 2024? OVP'de kıdem tazminatı olmayacak mı?
Çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını alması olarak tanımlanan kıdem tazminatının kaldırılması gündemde. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025-2027 yıllarını kapsayan OVP (Orta Vadeli Program) Resmi Gazete'de yayımlandı. OVP'de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin yer alması planlanırken, kıdem tazminatının kaldırılacağı iddia edildi. Peki, Kıdem Tazminatı nedir, kalkıyor mu 2024? OVP'de kıdem tazminatı olmayacak mı?
İşçilerin çalıştıkları yıla ve maaşına göre hesaplanarak çalışana işten çıkarma durumunda şirket tarafından ödenen kıdem tazminatının kaldırılıp kaldırılmadığı merak konusu oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Programda 'Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır" maddesine yer verildi. Buna göre; Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile kıdem tazminatının emekli maaşında ödenmesi bekleniyor. Peki, Kıdem Tazminatı nedir, kalkıyor mu 2024? OVP'de kıdem tazminatı olmayacak mı?
KIDEM TAZMİNAT NEDİR, KALKIYOR MU?
İşçinin yasal bir hakkı olan Kıdem Tazminatı, iş yerinde her bir yıl için brüt ücretin 30 günlük tutarına denk gelen ücrettir. Bu ücret, işten çıkarma durumunda şirketin çalışana ödemesi gereken paradır. İşçi iş yerinde kaç yıl çalışmışsa en son aldığı brüt ücretler yıl sayısı çarpılarak kıdem tazminatı hesaplanır. Arta kalan aylar günlere çevrişlir ve son brüt ücret 1 yıla bölünür. Bu şekilde günlü ücret hesaplanır. Bu ücret ise güne çevrilen çalışma süreleri ile çarpılır ve rakamlar toplanır.
Şimdilerde, Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025-2027 yıllarını kapsayan OVP (Orta Vadeli Program) ile beraber kıdem tazminatının kaldırılması gündemde.
OVP'DE KIDEM TAZMİNATI OLMAYACAK MI?
Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Programda 'Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır" maddesi yer aldı. OVP kapsamında planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile işçilere kıdem tazminatı emekli maaşında tamamlayıcı maaş olarak verilecek. Yani işçilerin çalıştıkları gün sayısın hesaplanarak işten çıkartılma durumlarında ödenen kıdem tazminatının emekli maaşında ödenmesi bekleniyor.
KIDEM TAZMİNATI ALINABİLECEK DURUMLAR
- İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkartması
- İşçinin haklı bir sebeple işi bırakması
- Erkek çalışanların askerlik için işi bırakması
- Emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması
- Emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması
- Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması
- İşçinin ölmesi
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA
Geçerli olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı alabilir. Her çalışma yılına işçinin bir brüt maaşı tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem tazminatı, işçilerin çalıştıkları 1 yıl için 30 günlük en son brüt ücret tutarıdır. Kıdem tazminatı Gelir Vergisi Kanunu'nun 25. maddesine göre gelir vergisinden, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 77. maddesine göre de sigorta priminden muaf olarak işçiye kesinti yapılmadan ödenir.
KIDEM TAZMİNATI NE KADAR 2024?
Kıdem tazminatı tavanı, memur zammına göre belirleniyor. 2024 Temmuz ayında açıklanan enflasyon rakamlarına göre; yüzde 19,31 zamla beraber kıdem tazminatı tavanı 41 bin 826 lira oldu.