KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA EKRANI 2024: Kıdem tazminatı ne kadar olacak 2024? Kıdem tazminatı tavan ücreti beklentisi
Memur ve memur emeklisinin gözü kulağı 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamlarında. Memur maaşına yapılacak zam ile beraber kıdem tazminatı tavanı da değişecek. Şu anda 35 bin 58 TL olan kıdem tazminatı tavan ücreti beklentisi yavaş yavaş belli oluyor. Peki, Kıdem tazminatı ne kadar olacak 2024? İşte, kıdem tazminatı hesaplama ekranı...
Kıdem tazminatı, çalışanların işten ayrılmaları ya da çıkartılmaları durumunda alacakları ödemedir. Bu para, 6 aylık enflasyon oranlarına göre her yıl değişir. En son Ocak ayı enflasyonu ile beraber kıdem tazminatı tutarı 35.058 lira olarak belirlenmişti. Şimdi 2024'ün ikinci yarısı için 3 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon oranı ile beraber memur ve emekli maaşlarının yanı sıra kıdem tazminatı miktarı da değişecek. Tüm çalışanlar, kıdem tazminatı hesaplama ekranı 2024 şeklinde aramalara şimdiden başladı. Peki, Kıdem tazminatı ne kadar olacak 2024? İşte, Kıdem tazminatı tavan ücreti beklentisi...
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA EKRANI 2024
Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı iş yerinde her bir yıl süre için brüt ücretin 30 günlük tutarına tekabül eder. 30 günlük ücret ise normal ücret ve çalışanın aldığı diğer ödemelerden oluşur.
İşçi iş yerinde kaç yıl çalışmışsa en son aldığı brüt ücretle çalıştığı yıl sayısı çarpılır. Çarparken yıl kesirlerine dikkat edilmelidir. Arta kalan aylar günlere çevrilir ve son brüt ücret 365'e (1 yıl) bölünür, böylece günlük ücret bulunur. Bu ücret, güne çevrilen çalışma süreleri ile çarpılır. Hesaplanan tüm rakamlar toplanır.
Eğer hesaplanan kıdem tazminatı tavanı, bir yıla düşen tutarı aşmıyorsa 1 Ocak 2024 tarihinden bu yana çalışanlara ödenecek kıdem tazminatının yıllık ücreti 35 bin 58 liradır. Fakat hesaplanan üğcret tavanı aşıyorsa ve işveren aşan kısmı da ödemek isterse gelir vergidinden de kesinti yapılır. Gelir vergisi oranı halihazırda %15-%40 arasında mevcut birikmiş vergi matrahına göre artan oranlardır.
2024 Temmuz ayında enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber kıdem tazminatı tavanı da değişecektir.
KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLACAK 2024?
3 Temmuz 2024 tarihinde TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Haziran ayı ile 6 aylık enflasyon rakamlarını açıklayacak. Böylece 6 aylık enflasyon farkı ile memur ve emekli maaşlarına zam yapılacak. Ekonomistler açıklanacak enflasyon oranı beklentilerini açıklıyor. En son Merkez Bankası Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre haziran ayında enflasyon beklentisi yüzde 2,52 oldu. Bu tahminin gerçekleşmesi halinde 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81 olacak.
Enflasyon farkı ise yüzde 6,40 olacak. u oranlara göre memur ve memur emeklisi maaşlarına yüzde 20,35 oranında zam yapılacak.
Enflasyon rakamlarına göre kıdem tazminatı da belirleniyor. Ocak-Haziran döneminde kıdem tazminatı tavanı 35 bin 58 lira 58 kuruş olarak belirlendi.
Merkez Bankası'nın anketine göre enflsyon beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda; kıdem tazminatı tavanının da 42 bin 193 lira olması bekleniyor. Eğer işçi asgari ücretle çalışıyorsa kıdem tazminatı tavanı 20 bin 2 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Kıdem tazminatının kesin rakamı 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Genelgesi ile belli olacak.
KIDEM TAZMİNATI KİMLER ALABİLİR?
İş Hukuku'na göre kıdem tazminatı alabilmek için taşınması gereken şartları şöyledir:
1-) 4857 sayılı İş Kanunu’na göre İşçi Olmak: Yürürlükte bulunan 4857 sayılı İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi ile bir işverenin işyerinde çalışan kişiye işçi denilmektedir. İş sözleşmesinin yazılı veya sözlü olması arasında hiçbir fark yoktur. Uygulamada çoğunlukla işçiler yazılı bir sözleşme olmadan fiilen çalışmaktadır. İş Kanunu’nun 14. Maddesi aşağıdaki iş ve meslek grupları içerisinde yer alan şahısların yaptığı çalışmayı işçilik saymadığı için, bu kişiler işçi olmamaları nedeniyle kıdem tazminatı alamazlar:
- Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar,
- 50’den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde çalışanlar,
- Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,
- Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde çalışanlar,
- Ev hizmetlerinde çalışanlar,
- Çıraklar,
- Sporcular,
- Rehabilite edilenler,
- Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde çalışanlar.
2-) Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir. İşçi aynı işverenin farklı işyerlerinde, hatta farklı şirketlerinde çalışsa bile 1 yıllık sürenin hesaplanmasında tüm bu çalışmalar göz önünde bulundurulur.
3-) Haklı Fesih Şartı: Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesi ister yazılı isterse sözlü olsun belirsiz süreli bir iş sözleşmesi olmalıdır. İşçinin belirsiz iş sözleşmesini haklı nedenle veya işverenin haksız bir nedenle feshetmesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Belirli iş sözleşmesi ile çalışılan işyerinden sözleşme bitiminde kıdem tazminatı talep edilemez. Belirli iş sözleşmesi, belli işlerde veya belli bir işin tamamlanması için işveren ile işçi arasında yazılı olarak yapılan sözleşmelerdir. Belirli iş sözleşmeleri işin bitimi ile veya sözleşmede kararlaştırılan şartın gerçekleşmesiyle kendiliğinden sona erer, kendiliğinden sona eren bu iş sözleşmelerinde kıdem tazminatına hak kazanılamaz. Ancak, belirli iş sözleşmesi sözleşmede kararlaştırılan işin bitiminden önce işveren tarafından haksız nedenlerle, işçi tarafından haklı nedenlerle feshedilirse işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.