Kıdem tazminatı 2025 ne kadar olacak? Kıdem tazminatı tavanı ve tabanı belli oldu mu?
Kıdem tazminatı taban ve tavan tutarı, yeni yılın yaklaşmasıyla merak konusu oldu. 2025 asgari ücret zammı ve enflasyon rakamları ile beraber kıdem tazminatı hesaplamaları da değişecek. 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verileri ile 2025'in ilk 6 ayı için geçerli olacak olan kıdem tazminatı ücreti de artacak. Peki, Kıdem tazminatı 2025 ne kadar olacak? Kıdem tazminatı tavanı ve tabanı belli oldu mu?
Kıdem tazminatı, asgari ücret ile memur ve emekli zammı ile gündemde. Mavi yakalı, beyaz yakalı tüm çalışanlar, tahmini zam beklentilerine göre kıdem tazminatı hesaplaması yapmaya başladı. Asgari ücret 2025 zammından sonra kıdem tazminatı başta olmak üzere birçok kalemde hesaplamalar değişecek. Eğer çalışan asgari ücret alıyorsa, kıdem tazminatı da asgari ücrete göre belirlenecek. Diğer yandan Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak ve memur zammı ile beraber çalışanın maaşında da artış olacak. Maaş artışı da kıdem tazminatını etkileyecek. Peki, Kıdem tazminatı 2025 ne kadar olacak? Kıdem tazminatı tavanı ve tabanı belli oldu mu?
KIDEM TAZMİNATI 2025 NE KADAR OLACAK?
Şu anda tavan tutarı 41 bin 822 lira, taban tutarı ise 20 bin lira düzeyinde olan kıdem tazminatı, 2025 zamları ile beraber güncellenecek. Kıdem tazminatı taban tutarı brüt asgari ücret üzerinden alınıyor. İşçi, her sene için bir brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı almakta. Örneğin asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılırsa kıdem tazminatının taban tutarı da 26 bin 2 lira olacak.
Kıdem tazminatı, enflasyon rakamlarına bağlı olarak da değişebiliyor. 3 Ocak 2025 tarihinde saat 10:00'da TÜİK'in açıklayacağı Aralık ayı enflasyonuna göre, kıdem tazminatı tavanı da yeniden belirlenecek.
KIDEM TAZMİNATI TAVANI VE TABAN BELLİ OLDU MU?
2025 Kıdem tazminatı taban tavan tutarı henüz belli olmadı. Enflasyon rakamları açıklandıktan sonra kıdem tazminatı da belli olacak.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
Kıdem tazminatı, çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlayan yasal bir sistemdir. Yani, çalışan işten çıkartıldığı zaman, çalıştığı şirketin kendisine ödemesi gereken paradır.
HANGİ DURUMLARDA KIDEM TAZMİNATI ALINIR?
- İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkartması
- İşçinin haklı bir sebeple işi bırakması
- Erkek çalışanların askerlik için işi bırakması
- Emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması
- Emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması
- Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması
- İşçinin ölmesi
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Her çalışma yılına işçinin bir brüt maaşı tutarında kıdem tazminatı ödenir. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.