Kaza kırıma uğramak ne demek? Helikopter, uçak kaza kırım raporu ne anlama geliyor?

MSB'den yapılan açıklamaya göre; Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait SF-260D tipi bir eğitim uçağı, henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğradı. 2 pilot şehit olurken kazanın sebebi araştırma konusu oldu. Peki, Kaza kırıma uğramak ne demek? Helikopter, uçak kaza kırım raporu ne anlama geliyor? İşte detaylar...


Kayseri'de düşen SF-260D tipi bir eğitim uçağının bilinmeyen bir nedenden dolayı kaza kırıma uğradığı açıklandı. Kaza kırıma uğramak, çoğunlukla helikopter ve uçak kazaları için kullanılıyor. Havacılık sektöründe sık sık karşımıza çıkan bu terim, uçak kazalarının incelenmesi ve analizi anlamın geliyor. Peki, Kaza kırıma uğramak ne demek? Helikopter, uçak kaza kırım raporu ne anlama geliyor?

KAZA KIRIMA UĞRAMAK NE DEMEK?

Kırım, havacılık sektöründe bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı, can kaybının olmadığı fakat yaralanmaların olabileceği anlamlarını taşıyor. Kaza kırıma uğramak ise helikopter ya da uçağın onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi demek. Can kaybı olmadığında 'kırım' ifadesi kullanılıyor. Fakat can kaybı olduğunda kırım değil 'kaza' kelimesi kullanılıyor. Kaza kırım, bir helikopter veya uçağın kaza sonucu ciddi şekilde hasar görmesi ya da tamamen yok olmasını ifade eder.

Kaza kırıma, fiziksel ya da teknik aksaklıklar neden olabilir. Diğer yandan hava koşulları ile yanlış veya hatalı iniş ve kalkışlarda hasar medyana gelebilir. Bu durumda uçakta ya da helikopterde kırım yaşanabilir.

KAZA KIRIM RAPORU NE ANLAMA GELİYOR?

Kaza kırım raporu ise hasar raporu demektir. Havacılık kazalarında daha çok önümüze çıkar. Kaza kırım raporunda; kazanın nasıl ve neden meydana geldiği, hangi hasarların ortaya çıktığı incelenir. Uzmanlar, kaza öncesi dönem ile ilgili bulabildikleri düzensizlikleri ve anomalileri birleştirip kazanının nedenini açıklarlar.

2 PİLOT ŞEHİT OLDU

Narin Güran cinayetinde ilk defa duyacağınız bilgi Pıtrak otunun faydalarına inanamayacaksınız Ernest Muçi devre arasında Beşiktaş'a veda ediyor Narin cinayetinde kan donduran rapor! Bugün akaryakıt alacaklar dikkat! Benfica'ya üç puanı Kerem ve Orkun getirdi