Karşı gazetesi neden kapatıldı?

Karşı gazetesi 14 Nisan 2014 Pazartesi günü çalışanlarına hiçbir ödeme yapılmadan neden kapatıldı?

9 Şubat 2014 Pazar günü 'Yalana Karşı Gerçeğin Gazetesi' sloganıyla yayın hayatına başlayan Karşı Gazetesi 14 Nisan 2014 Pazartesi günü çalışanlarına ödeme yapılmadan kapatıldı.



Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kutlu Esendemir, gazetenin neden kapatıldığı sorumuzu yanıtladı.



Esendemir'in Karşı gazetesinin kapılması ile ilgili açıklamaları şöyle:



9 Şubat günü yayın yaşamına katılan Karşı Gazete, 13 Nisan günü patronajın kararıyla kapatıldı. Gazete'nin imtiyaz sahibi, bu kararın gerekçesini, ekonomik olarak tükenmekle açıkladı. Oysa hem patron, hem de Karşı'nın kurucusu ve eski genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem tarafından projeye dahil olan her arkadaşa, "Bir yıl boyunca bu gazete hiç satmasa dahi, 1 yıl birlikte yürüyeceğiz" sözü verilmişti. Bu sözü bir kenara koyalım; gazete, yayın yaşamının 66. gününde yok edilmeye kalkıldı. Gazete çalışanları, maaşları ve ihbar tazminatları bile ödenmeden kapı dışarı edilmek istendi. Çıkış mottosu olarak, Gezi Direnişi'ni esas alan bir gazetenin emekçileri olarak, biz de bu büyük hukuksuzluğa karşı durmak için, gazetemizin merkez binasını haklarımızı alana dek terk etmeme kararı aldık. Şunu da sizin aracılığınızla duyurmamda fayda var. Gazetedeki arkadaşlarımız, uzun bir süredir Eren Erdem'in nerede olduğunu sorguluyorlar. Kendisi, çalışma arkadaşlarımızla, gazete kapatılmadan 10 gün kadar önce yaptığı toplantıda, "Bu gazetede çalışan 1 emekçi dahi haklarından mağdur edilirse, ilk olarak ben gazetenin önünde çadır kurar, otururum" sözünde bulunmuştu. Ama kendisi, sorumluluğu gereği, çok yakından tanıdığı ve bu kadar insanı mağdur eden patronaj ile arka plandaki sermaye yapısıyla ilgili tek bir bilgiyi paylaşmıyor, susuyor, kaçıyor. 

 

Gazete patronajının kapatma kararı aldığı 13 Nisan'dan bu yana gazete binasındayız. Bu süreçte, sosyal medya üzerinden çıkarttığımız tek sayfalık Karşı Direniş Gazetesi'yle bize destek veren binlerce okurla buluşuyoruz. Bunun yanında tüm gazete çalışanlarını temsil eden Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Avukat arkadaşlarımız Ceren Uysal ve Güray Dağ, patronla kimi görüşmelerde bulunsa da, bugün şu ana dek somut bir ilerleme sağlanamadı. Ama görünen şu: Avukatlarımıza her görüşmede sunduğu plan, bir sonraki toplantıda koca bir aldatmacaya dönüşüyor. Ayrıca gazetedeki pozisyonum gereği, anlaşma imzalarken, patronajla özel bir sözleşme de imzalamıştım. Bu sözleşme de, patronaj tarafından feshedilmiş durumda. Bu konudaki hukuki süreci de, Avukatım Melis Sargın yürütüyor. Sözleşmemden elde edilecek tüm kazanım, benimle birlikte gazeteye katılan arkadaşlarımı da kapsayacaktır.

 

Direnişin ne zaman biteceğine, direnişteki arkadaşlarım ve direnişin ruhu karar verecektir. Ama şunu söylemeliyim: Gazete patronajı, kapatma kararını gazetenin 3 günlük genel yayın yönetmeni olarak bana deklare etmişti. 13 Nisan günü akşamı, arkadaşlarıma gazetenin kapatma kararını açıklamak da bana düştü. O kararı açıklarken şunu söylemiştim ve şimdi de aynı kararlılığımı size belirtmeliyim: Bu binada çalışan son kişi dahi hakkını almadan, ben bu direnişten vazgeçmeyeceğim.  



Eylem YILMAZ / Medyatava


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi