Kapısına demir örüldü, tabelası söküldü! İşte, Dünya Tiyatrolar Günü'nde unutulan Muammer Karaca Tiyatrosu...

64 yıllık tiyatro, göz göre göre çürümeye terk edildi.

Canan Kaya / Medyatava



canankaya@medyatava.com





Bugün Dünya Tiyatrolar Günü... Tüm dünyada kutlanan bu özel günde ise Türk tiyatrosunun en önemli değerlerinden biri olan Beyoğlu'ndaki Muammer Karaca Tiyatrosu, artık hatırlanmıyor!





*Tiyatronun kapatılmadan önceki görüntüsü



Kapılarını ilk olarak 1955 yılında tiyatroseverlere açan ve Muhsin Ertuğrul, Gülriz Sururi, Adile Naşit, Müşfik Kenter, Sadri Alışık, Genco Erkal, Münir Özkul gibi önemli sanatçıları sahnesinde ağırlayan Muammer Karaca Tiyatrosu, 7 yıldır harabeye dönmüş durumda...



*Muammer Karaca Tiyatrosu'nun bugünkü hali içler acısı... Fotoğraflayan: Canan Kaya







Eşyalarıyla birlikte çürümeye bırakılan tiyatronun kapısına ve camlarına çekilen demir parmaklıklar, adeta bir hapishaneyi andırıyor.





Giriş kapısının üzerindeki tabela çoktan sökülmüş bile.





Kapısı kilitli olduğu için tiyatronun içini görüntüleme şansımız olmadı ancak pencelerinden gözümüze çarpan cam kırıkları binanın içinde bulunduğu vahim tabloyu özetliyor...





Türk tiyatrosuna dair 64 yıllık anıyı barındıran binanın duvarları ise ağlıyor.





1979 yılında yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tiyatro, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Toto Karaca, Gülriz Sururi, Engiz Cezzar, Savaş Dinçel, Ali Taygun gibi isimlerin tiyatronun önünde yaptıkları direnişle yıkılmaktan kurtarılmıştı. Yıkım kararının alınma nedeni ise tiyatroyu Sular İdaresi Genel Müdürlüğü haline dönüştürmekti.



Karaca Tiyatrosu, sanatçıların kararlı mücadelesiyle yıkılmaktan kurtarılır ama 10 yıl kadar bir bölümü tiyatro, bir bölümü ise Sular İdaresi’nin yemekhanesi olarak kullanılır.



1990 yılında Gülriz Sururi’nin uğraşlarıyla belediye tarafından onarılır ve yeniden hayata döndürülür. Birçok tiyatroya ve sanatçıya ev sahipliği yapmış olan Muammer Karaca Tiyatrosu, yine ödenek ve personel yetersizliği yüzünden verimli bir şekilde çalıştırılamaz ve giderek yıpranır.



1999 depreminde de hasar görür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’na, daha sonra 2005 yılında Beyoğlu Belediyesi’ne bağlanır. Aylık 10-15 bin lira gideri olan tiyatro, verimli işletilemediğinden ve gerekli olan ödenek sağlanamadığından eski parlak günlerinden uzaklaşır.



2013'te Beyoğlu’ndaki Muammer Karaca Tiyatrosu’nun deprem riski nedeniyle yıkılması tartışma konusu olmuştu...



Muammer Karaca Tiyatrosu’nun 15 yıl süre ile Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na tahsis edilen kullanma hakkı, deprem riski taşıdığı gerekçesiyle kaldırılır.



Sosyal kültürel tesis alanında bulunan tiyatronun turizm alanına dönüştürülmesi için yapılan görüşmelerde konuşmaların ardından oylama yapılır ve plan değişikliği oy çokluğuyla kabul edilir.





*Binanın arka çıkış kapısı



Günümüze gelindiğinde ise 7 yıldır hatırlanmayan ve harabeye dönen tiyatro, 31 Mart seçimleri için Beyoğlu'na aday olan Belediye Başkan adaylarının seçim kampanyası haline dönmüş durumda.





Her bir parti adayının tiyatro için farklı projeleri mevcut... Ancak Muammer Karaca Tiyatrosu'nun yeniden hayata döndürülmesi ve gelecek nesillere kazandırılması, kaderinin bir seçim kampanyasına bırakılmasıyla değil, vicdan ve duyarlılıkla ilgili bir konu.






Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem