Kapatılan Zaman yazarları ilk kez hakim karşısında!

Davanın ilk duruşması bugün Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde başladı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ'ye yönelik olarak başlatılan soruşturmalar kapsamında tutuklanan Zaman Gazetesi eski yazarları; Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan ve Mümtazer Türköne'nin de aralarında bulunduğu 30 kişi, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.



Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmada şimdiye dek eski Zaman yöneticileri Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaattin Güner ile köşe yazarı Ali Bulaç savunma yaptı.



İşte dakika dakika yaşananlar:



20:15 - Mümtazer Türköne: Ben bir asker çocuğuyum. Menderes'in asıldığı gün annemin ağladığını unutmuyorum. 5 yaşındaydım. Darbelerle olan problemimi şöyle de anlatabilirim: 12 Eylül’de yargılandım. Bir hafta boyunca tahta sopayla dayak yedim.



19:45 - Mümtazer Türköne: Darbelere karşı bir aktivistim. Zırhlı birliklerin, tank birliklerinin şehir dışına çıkarılması konusunda yazılarım oldu. "Ordunun teşkilatlanması darbe yapma üzerine, bunu lağvedip yeniden yapılandıralım" diye yazmıştım. "Darbecileri yağlı kazığa oturtmak lazım" dedim. Çok tepki geldi o zaman."Ölen darbeciler mezarından çıkartılıp asılsın" dedim. Tabi toplumun dikkatini çekmek için bazen abartılı olmak gerekiyor. 28 Şubat'ı engellemek için çok uğraştım. Tansu Hanım'ın danışmanlığını yapıyordum o zaman. 2007 muhtırasında en sert yazıları yazdım. Kapatma davasında AK Parti'nin savunmasının önemli bir bölümünü ben yazdım. Darbecilere karşı tavrım 15 Temmuz'da da devam etti. Meşru hükümetin yanında olduğumu, darbenin ihanet olduğunu belirttim.



19:30 - Duruşmada #MümtazerTürköne savunmasına başlıyor.



19:00 - Mustafa Ünal: Görünende olmayan görünmez suçla yargılanıyorum. İddia makamına soruyorum, hangi yazımda ifade özgürlüğü sınırlarını aşmışım?Benim yazılarımın tamamı basın ve ifade özgürlüğü kapsamındadır.Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum. Bu dava Avrupa'ya kalmamalı, kararı Türk hâkimler vermeli.



18:40 - Mustafa Ünal: Biz terrorist değiliz, düşünen ve düşündüğünü ifade eden gazeteci ve yazarlarız. Biz yazı yazarak hayatını idame ettiren fikir işçileriyiz.Akıl ve vicdan sahibi AK Partililere soruyorum: "Biz terörist miyiz?"



18:25 - Duruşma verilen aradan sonra tekrar başladı. Mustafa Ünal savunma yapıyor.



18:00  - Duruşmaya 18:20'ye kadar ara verildi.



17:50 - Duruşmada Murat Avcıoğlu kısa bir savunma yaparak tahliyesini istedi.



17:45 - İsmail Küçük tahliyesini isteyerek savunmasını tamamladı. Mahkeme başkanının sorusu üzerine avukatı olmadığını belirtti.



17:40 - İsmail Küçük: İşten ayrılırken tazminat ödemesi yapılamayabileceği gerekçesiyle alacağıma karşılık bir araç önerildi. Paramı alamayacağım endişesiyle 40,000 TL alacağıma karşılık 5,000 TL borçlanarak arabayı aldım Bu arabayı satın alarak örgüte finansman sağlamakla suçlanıyorum. Bu suçlama doğru değildir.



17:30 - Duruşmada Zaman gazetesi reklam, satış, pazarlama çalışanı İsmail Küçük savunma yapıyor.



17:22 - İbrahim Karayeğen: Ne darbeci ne silahlı terör örgütü üyesiyim. Darbecilerin en ağır cezaya çarptırılmalarını istiyorum. Tahliyemi istiyorum



17:20 - İbrahim Karayeğen: Darbecilikle suçlanmam için cebir ve şiddet kullandığımın kanıtlanması gerekir.



17.11- İbrahim Karayeğen: Bir başka iddia da ByLock uygulaması kullandığım yönünde. Ancak ben telefonumda ByLock kullanmadım.



17.09- İbrahim Karayeğen: Tamamen yasal yollardan yurtdışına çıkarken gözaltına alındım. Seyahat isteği iddianameye suç kanıtı olarak girebilir mi?



16.51- İbrahim Karayeğen: Binlerce gazetecinin işsiz gezdiği bir ortamda nerede iş bulup geçimimi sağlayacaktım?



16.50- İbrahim Karayeğen: Biri sorabilir, "Neden Zaman gazetesinden ayrılmadın?" diye. Bu çok insafsız ve acımasız soru.



16.49- İbrahim Karayeğen: Gazeteyle örgütsel değil mesleksel bir bağım vardı.



16.46- İbrahim Karayeğen: Ben orada çalıştığım sürece Zaman meşru ve yasal bir gazeteydi. Gazete kayyuma geçtikten sonra çalışmaya devam ettim.



16.45- İbrahim Karayeğen: Ben bir gazeteciyim, 12 yıl boyunca Zaman gazetesinde gece editörüydüm. Gece editörü yayın politikasını belirlemez.



16.42- İbrahim Karayeğen: Adım sanıklar arasına yazılıyor ama neyle suçlandığımı bilmiyorum. Tahminlere dayanarak kendimi savunmaya çalışacağım.



16.40- Hüseyin Turan savunmasını yaptı. Duruşmada şimdi İbrahim Karayeğen savunma yapıyor.



16.27- Duruşmada Hüseyin Belli savunma yapıyor: Zaman gazetesinde çalıştığım dönemde yasadışı olduğuna yönelik bir bilgim yoktu.



16.26- Faruk Akkan'ın ardından Cihan Medya çalışanı olan ve daha sonra bir canlı yayın aracı kiralama şirketi kuran Hakan Taşdelen savunma yaptı.



16.01- Duruşmada Faruk Akkan savunmasına başladı.



15.45- Cuma Kaya: Herhangi bir örgüt üyesi değilim. Hakkımda yapılan suçlamaları kabul etmiyorum. İşimi kaybettim, mağdurum, tahliyemi istiyorum.



15.42- Cihan Haber Ajansı'nda up-link operatörlüğü yapan Cuma Kaya, çalışma dönemi ve Hakan Taşdelen'e ait şirkete geçişi hakkında açıklama yapıyor



15.19-  Şahin Alpay savunmasını tamamladı. Duruşmada Cuma Kaya savunmasına başlıyor. 



15.17- Şahin Alpay: Tahliyeme hükmederek ömrümün kalan birkaç yılını da eşim, çocuklarım ve torunlarımla geçirmeme izin vermenizi diliyorum.



15.16-  Şahin Alpay: İddianamede ileri sürülen suçların hiçbirisini işlemedim. Yargılama sonunda tümüyle aklanacağımdan kesinlikle eminim.



15.15- Şahin Alpay iddianamede suçlandığı yazılarının suç işlemediğinin kanıtı olduğunu belirterek bu yazılardan alıntılar yaptı.



15.14- Şahin Alpay: İddia edilen suçların hiçbiriyle ilgim yok. Yaşam tarzım ve inançlarım gereği bir dini cemaate üye olmam söz konusu değildir.



15.11- Şahin Alpay: Gülen hareketi mensuplarının bir askeri darbe girişiminde rol alabilecekleri aklımın ucundan geçseydi, asla Zaman'da yazmazdım.



15.10- Şahin Alpay: Gülen hareketinin bir suç örgütü olduğuna dair bir yargı kararı olsaydı, bir gün bile Zaman'da yazmayı sürdürmezdim.



15.09- Şahin Alpay: İtiraf edeyim ki, o güne kadar hareketin gayrimeşru işlere karışan bir karanlık yüzü olduğunun bilincinde değildim.



15.08- Şahin Alpay: Ak Parti ile ilgili hayal kırıklığım 2011 seçimleriyle başladı. İktidar otoriter bir "tek adam rejimi" getirmeye yöneldi. Gülen hareketi ile ilgili hayal kırıklığım 15 Temmuz 2016'daki askeri darbe girişimiyle patlak verdi.



15.02-  Şahin Alpay: Ak Parti iktidarına karşı askeri ve yargısal darbe girişimlerine karşı çıktım.



15.01- Şahin Alpay: Ekim 2009'da "Nobel Barış Ödülü'nü Erdoğan almalı" diye yazdım.



14.57- Şahin Alpay: 3 Kasım 2002'de Ak Parti'nin iktidara gelmesini Zaman'daki 5 Kasım tarihli ilk yazımda "demokrasinin zaferi" olarak yorumladım.



14.56- Şahin Alpay: Yazı/TV programlarında belirttiğim görüşlerimle kamuoyu beni Taha Akyol'un tabiriyle "tam anlamıyla bir liberal" olarak tanıdı.



14.44- Şahin Alpay: Zaman okurlarına hitap ederek muhafazakâr kesimlerin demokrasinin erdemlerini kavramalarına bir katkım olabileceğini düşündüm.



14.40- Şahin Alpay: Zaman'da yazmayı kabul etmemin 3 nedeni vardı: Birincisi, öteki gazetelerin hiçbirinde yazarlık yapma imkânı bulamamıştım. İkincisi, hem yorum yazarak görüşlerimi paylaşmak alışkanlığı ve arzusundaydım hem de ek bir gelire ihtiyacım vardı.



14.35- Şahin Alpay: Hayatım boyunca askeri darbelerin mağduru oldum. 12 Mart 1971 darbesi üzerine İsveç'e sığınmak zorunda kaldım.



14.34- Şahin Alpay: Benim siyaset bilimci-akademisyen ve gazete yorum yazarı olarak iki şapkam var.



14.31- Duruşmada Şahin Alpay savunma yapıyor.



14.29- Ara'nın ardından savunmasına devam eden Ali Bulaç şunları şöyledi:



 Bence Gülen hareketi “cemaat” iken iyi idi, güzel hizmetlere imza atıyordu; zaman içinde kötüye dönüştü, FETÖ oldu. Onu övenler, destek verenler suç ortakları değil, iyi vasıflarına, hizmetlerine teveccüh gösterdiler, destek verdiler.



Bir keresinde Sn. Cumhurbaşkanı şöyle sitem etmişti: “Ne istediniz de vermedik?” Doğru, her istediklerini alabiliyorlardı. Çünkü istedikleri iyi şeylerdi. Fakat cemaat “Allah rızası”na dönük hizmet yolunda dev adımlar atarken;



1) Güç zehirlenmesine uğradı.



2) Hormonal büyüme onlarda kibre yol açtı.



3) “Her istediğimizi yaparız, yaptırırız” vehmine kapıldı.



4) “Biz Nuh’un gemisiyiz. Hak ve Hakikat’i biz temsil ederiz, diğerleri kumda oyun oynayan çocuklar. Hele Afganistan, Irak, Filistin de işgal edilmiş toprakları için mücadele edenler “terörist”tir. Biz İslam’ın tek barışçı, gülen yüzüyüz’’ demeye başlayıp diğer İslami grupları küçük görmeye başladılar.



5) Bazı mensupları girdikleri yerlerde istilacı davrandılar, diğer gruplardan insanlara neredeyse hayat hakkı tanımadılar. En azından benim şahit olduğum birkaç olay var.



6) Hak ve Hakikat üzere olduklarına inandıklarından grup adına bazı gayrimeşru işler yapmaya göz yumdular. KPSS sınavlarıyla ilgili sonradan ortaya çıkan itiraflar gibi.



7) İlk ortaya çıkışlarında cemaat piramidi iyi insanlardan oluşuyorken, büyüdükçe içine “Şeytanlar ve iyi saatte olsunlar” karıştı. Ak süte kirli su katıldı.



8) 18 sene boyunca Amerika’da oturan lider, herkesin gözlediği gibi Türkiye’de olup bitenleri belli-küçük, dışarıdan birilerinin nüfuz edemeyeceği şekilde dar bir kadro aracılığıyla öğrendi. Gözlemler eksik, bilgilerin bir kısmı yanlış, haberlerin önemli bölümü manipülatif oldu.



9) Yargı, Emniyet ve Askeriyede güç kazandıkça devlet çarkını kendi inisiyatifleri altına alabileceklerini vehmetmeye başladı.



10) Temel bir gerçeği gözden kaçırdılar: Savcı, hakim, polis ve asker, şu veya bu cemaatin değil, sadece devletin savcısı, hakimi, polisi ve askeri olur. Bu Hanefi hukukçuların icma ettiği temel bir ilkedir. Bu ilkeye aldırış etmediler. Hanefilere göre, sosyal grupların bayrağı, bastığı parası, adliyesi, hakimi, polisi, askeri olmaz. Bunlar sadece devlete aittirler.



11) FETÖ olduktan sonra ve birtakım dış servislerle fazlasıyla içli-dışlı oldular.



12) İyi niyetle onlara bağlananlara “Büyüğümüz bu hafta yine Hz. Peygamber’i rüyasında görmüş.” diye neredeyse “haftalık rüya seansları” uydurdular; böylece “sadık rüya” haberini istismar ettiler, Efendimiz (s.a.)’in hukukunu ihlal ettiler.



13) Onlara bağlanan on binlere “Biz bir gün darbe yapacağız” demediler. Bir cemaate girmek akittir yani sözleşmedir. Kimseyle darbe sözleşmesi yapmadılar. Darbe teşebbüsüyle akde ihanet ettiler. Yüzbinlerce insanı çoluk çocuklarıyla, aileleriyle büyük mağduriyetlere uğrattılar.



14) Bu ülkenin her kesiminden akademisyen, aydın, entelektüel, yazar, STK temsilcileri bu yapıya teveccüh gösterdi; “farklı kesimler bir araya gelip konuşabilir, uzlaşmaya dayalı bir toplumsal sözleşme çıkar” diye umuda kapıldı. İnsanlar bu umutla koşarak Abant Toplantıları’na katıldı.



Dava kapsamında tutuklu yargılananlar



Ahmet Metin Sekizkardeş, Ahmet Turan Alkan, Alaattin Güner, Ali Bulaç, Cuma Kaya, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Hüseyin Belli, Hüseyin Turan, İbrahim Karayeğen, İsmail Küçük, Mehmet Özdemir, Murat Avcıoğlu, Mustafa Ünal, Mümtazer Türköne, Onur Kutlu, Sedat Yetişkin, Şahin Alpay, Şeref Yılmaz, Yüksel Durgut ve Zafer Özsoy.



Tutuksuz yargılananlar



İhsan Duran Dağı, Ahmet İrem, Ali Hüseyinçelebi, Süleyman Sargın, Osman Nuri Arslan, Osman Nuri Öztürk, Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Akman ve Orhan Kemal Cengiz.



İddianameden



Davanın 64 sayfalık iddianamesinde tüm sanıklar hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (T24)


Nahit Eren, Narin cinayetinin şifresini çözdü... Enes Güran'dan mahkemede Nevzat'a şok sözler Narin'i bulmak için jandarmayla hocaya gitmişler! Okulun önünde kızını beklerken hayatını kaybetti BEDAŞ duyurdu: Saatlerce elektrik olmayacak Bu Donu Giyen Doğalgazı Kombiyi Kapatıyor!