Kansere çare uzayda mı? Kemoterapiye alternatif umudu

NASA uzmanları Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaptıkları deneylerde kanserle mücadele için çok önemli bulgulara ulaştılar. Yeni buluş milyonlarca hastaya umut oldu...

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

NASA yetkilileri, uzay araştırmalarının kanserle mücadelede önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.

Astronot Frank Rubio'nun Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaptığı kanser araştırmaları, uzayın ağırlıksız ortamının hücreler üzerindeki etkilerini inceleyerek çığır açıcı sonuçlar elde etti.

Araştırmaların kanser ilaçlarının daha etkili olmasına yardımcı olabileceğini belirten NASA şefi Bil Nelson ise, “yerçekimssiz ortamın” faydalarına vurgu yaptı. Moleküler yapıların yerçekimi nedeniyle Dünya üzerinde olduğu gibi bir araya toplanmadığını söyleyen Nelson, “Uzayda asılı duruyorlar. Bu da yapılarının analiz edilmesini kolaylaştırıyor” dedi. Nelson, ilaçları üzerine yapışan araştırmalar sayesinde “uzun ve ağrılı kemoterapi tedavileri” yerine doktor muayenehanesinde enjeksiyon yoluyla uygulanabilecek bir kanser ilacının geliştirilmesinin mümkün olabileceğini de belirtti.

Özellikle, ilaç devi Merck'in ISS'de gerçekleştirdiği deneyler, uzayda kristalleşmenin kanser ilaçlarının etkinliğini artırabileceğini gösterdi. Bu tür araştırmalar, kanser tedavilerinin daha etkili ve hızlı hale gelmesine olanak tanıyabilir.

Biden yönetimi, "Cancer Moonshot" girişimiyle kanserle mücadeleyi öncelikli bir hale getirmeyi amaçladı ve uzay araştırmalarının bu alanda önemli bir rol oynayabileceği konusunda tavır ortaya koydu.

Ancak, siyasi ve finansal zorluklar bu hedefleri gerçekleştirmeyi engelleyebilir. Uzay araştırmalarının kanserle mücadeledeki potansiyeli büyük umut vaat ediyor.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu!