Kanal İstanbul planları mahkeme tarafından iptal edildi

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararları, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, planın revizyon şeklinde hazırlanması gerekirken plan değişikliği şeklinde hazırlandığına, kentsel teknik altyapı değerlendirme raporunun bulunmadığına dikkat çekti.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu iptal kararına ilişkin açıklamasında, "Kanal İstanbul ve Yenişehir projesine yargı bir kez daha dur dedi! Açılan davada hem rezerv alan kararı, hem de Çevre Düzeni Planı şehircilik esasları bakımından iptal edildi. İstanbul ve tüm Marmara’yı korumak adına İstanbul’un Muhafızları var. Mahkemenin çarpıcı tespitlerini herkes okumalı" dedi.

İBB'den yapılan açıklamada, mahkeme kararının, Kanal İstanbul Projesi'nin hukuki ve çevresel dayanaklarının zayıfladığını gösterdiği belirtildi. Mahkemenin tespitleri dikkat çekti.

Mahkeme, rezerv yapı alanı kararının gerekli bilimsel ve teknik analizler yapılmadan alındığını ve bu kararın kentsel dönüşüm amacından uzaklaşarak İstanbul’un doğal alanlarını tehdit eden yeni yerleşim projelerine dayanak oluşturduğunu belirtti. Rezerv yapı alanı ilan edilen bölgelerin, İstanbul’un orman, tarım ve su havzaları gibi korunması gereken doğal alanlarını içerdiği ifade edildi. Kararda, bu ilanların detaylı bir inceleme ve rapor hazırlanmadan yapıldığına dikkat çekildi.

ÇEVRE DÜZENİ PLANI İPTAL

Rezerv alan kararına dayandırılarak yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği de iptal edildi. Mahkeme, bu planın şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğunu vurguladı. Planlama sürecinde kurum görüşlerinin eksik olduğu, detaylı altyapı raporlarının hazırlanmadığı ve mevcut çevre düzeni planının köklü biçimde değiştirildiği belirtildi.

'KAMU YARARI' İLKESİNE UYGUN DEĞİL

Mahkeme, rezerv alan kararının iptaliyle birlikte, Kanal İstanbul’a ilişkin diğer tüm planların hukuki dayanaktan yoksun hale geldiğini ifade etti. Karar, projenin tüm planlama ve uygulama süreçlerinin yeniden gözden geçirilmesini gerektiriyor.

Mahkeme kararı, Kanal İstanbul Projesi'nin hukuki ve çevresel dayanaklarının zayıfladığını gösteriyor. Karar, projenin çevresel etkileri, altyapı sorunları ve doğal kaynaklara verebileceği zararlar nedeniyle kamu yararı ilkesine uygun olmadığını ortaya koyuyor.

İLK TEMELİ 2021 YILINDA ATILMIŞTI

Kanal İstanbul için ilk temel Haziran 2021'de atılmıştı. 860 metre uzunlukta olacak Sazlıdere Köprüsü'nün yapım çalışmalarına başlanmıştı. Kanal İstanbul'un uzunluğu yaklaşık 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacağı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin maliyetinin 15 milyar dolar olduğunu belirtmişti.

İş insan sahte alkolden hayatını kaybetti Narin Güran cinayetinde korkunç plan ortaya çıktı! İnanmayacaksınız Ama Emeklilere Bedava Oldu! Narin'in iç çamaşırında sperm çıktı iddiası... Fatih Terim'in ilk hedefi Hakim Ziyech Ünlü profesör Canan Karatay'a şok!