Kadıköy'de scooter temizliği yapıldı. Scooter tartışmasında yeni perde. O araştırmanın verileri açıklandı: Kadıköylü daha fazla elektrikli scooter istiyorum diyor

Kadıköy Belediyesi tarafından ilçe genelinde 'scooter temizliği' yapıldı. Kaldırıma uygunsuz olarak bırakılan elektrikli scooter'lar tek tek toplandı. Tartışmalar alevlendi, kimi uygulamanın kent geneline yayılmasını istedi. Kimi ise daha fazla elektrikli scooter olması gerektiğini savundu. Ulusal Mobilite Platformu ise ilçede yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Kadıköy Belediyesi ekipleri, Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı tarafından yapılan açıklama sonrası harekete geçti. Belediye ekipleri yayaların haklarını korumak amacıyla kaldırım üzerlerine gelişigüzel bırakılan scooter'ları topladı. 

Kadıköy'de Toplanan scooter'lar kapsamında 49 bin 360 lira para cezası kesildi. Yapılan işlemlerin sebebi ise yayaların haklarını korumak ve kanundaki maddeleri uygulamak olduğu belirtildi.

PARİS'TE HALKA SORULACAK: YASAKLANSIN MI?

Bu sorun sadece İstanbul'da yaşanmıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te de scooter'ların geleceğine dair oylama düzenlenmesine karar verildi. Parisliler, elektrikli scooter kiralama hizmetlerinin kentte faaliyet göstermeye devam etmesine izin verilip verilmeyeceği konusunda oylamaya katılmaya davet edildi. Yetkililer, tartışmalı hale gelen kiralık araçları yasaklamayı düşünüyor.

Başkan Odabaşı'nın açıklamasının ardından sosyal medyada da yeni bir tartışma başladı. Kimi İstanbullular elektrikli scooter sayısının artırılmasını savunurken, kimi ise bu uygulamanın sadece Kadıköy ile sınırlı kalmamasını, kent geneline yayılmasını istedi. Kaldırıma gelişi güzel bırakılan elektrikli scooter'lar nedeniyle özellikle engellilerin ve yaşlıların yürüyemediğini söyleyen sosyal medya kullanıcıları toplatılma uygulamasının son derece yerinde olduğunu savundu. 

"MOTOR VE REKLAMLAR DA KALDIRILIYOR"

Scooter tartışmasını başlatan isim olan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı denetime ilişkin açıklama yaptı. Odabaşı, "Kadıköy’deki kaldırımların üzerinde bulunan başta scooter olmak üzere kurye motoru, reklam raketi ya da masa ve sandalye gibi yayaların kaldırımlardan rahat geçmesini engelleyen şeyler ile ilgili bir çalışma başlatacağımızı söylemiştim. Bugün kaldırımların üzerinde bulunan, yayaların, engelli arabaların veya bebekli arabaların geçişini engelleyen skuterları toplatacağımızı ilan etmiştim.

Arkadaşlarım bu durumda olan kaldırımlardaki bütün scooter'ları toplayacak. Altını çizerek söylemekte fayda var; biz Kadıköy’de yeni nesil olan mobilite araçlarının kullanılmasının kontrol altına alınmasını, kaldırım işgallerine son verilmesini istiyoruz. Yayalara ait kaldırımlarda uygunsuz bir şekilde gelişigüzel park edilmesine karşıyız. Bizim mücadelemiz kaldırımların sadece yayların kullanımına açılması yönündedir. Onun haricindeki bütün çalışmaları kendileriyle beraber yapmaya da hazırız” ifadelerini kullandı. 

PEKİ KADIKÖYLÜ NE İSTİYOR?

Ulusal Mobilite Platformu, Kadıköy ilçesinde scooterların kaldırılması yönünde başlayan tartışmalar ışığında, ilçedeki scooter kullanımına yönelik çarpıcı verileri derledi.

Sektörel veriler ve halka açık bilgilerden yararlanılarak hazırlanan derlemede, en çarpıcı veri olarak 485 bin nüfusu olan Kadıköy ilçesinde, son 12 ay içerisinde MERNİS kontrolü yapılmış, 16 yaşından büyük 101 bin 494 kişinin, lider operatör uygulaması üzerinden 191 bin 199 kez “Kadıköy sınırları içerisinde daha fazla elektrikli scooter istiyorum” demesi öne çıktı.

KADIKÖY DÜNYADA BİRİNCİ ÇIKTI

Ulusal Mobilite Platformu’nun derlediği verilere göre dikkat çeken noktalar:

- Kadıköy’de son 3 yılda, en az 682 bin 246 tekil kişi elektrikli scooter kullandı ve toplamda en az 8 milyon 172 bin 083 kez yolculuk yapıldı.
- Kadıköy ilçesi, dünyada kişi başına düşen paylaşımlı  elektrikli araç kullanımında birinci sırada.
- Kadıköy’ü Berlin Mitte, Paris Zone-1 ve Brüksel merkez ilçeleri takip ediyor.
- Kadıköy’de kamuya açık alanların %88’i otomobil yolu ve park yerlerine ayrılmış. Yayaların yürüyebileceği alan, kamuya açık alanların sadece %12’si.
- Kadıköy’de kullanılan scooter’ların %30’dan fazlası gün içerisinde farklı ilçelerden Kadıköy’e yapılan yolculuklar sonucu ilçeye gelmektedir.
- Türkiye genelinde her 3,3 milyon otomobil yolculuğunda 1 ölümlü kaza gerçekleşirken, elektrikli scooterlar için bu rakam 14 milyonda 1’den daha azdır. Kadıköy ilçe sınırları dahilinde, bugüne kadar gerçekleşen 8 milyondan fazla yolculukta ölümlü hiçbir kaza gerçekleşmemiştir.

Ulusal Mobilite Platformu’ndan yapılan açıklamada “Sonuç olarak tespitimiz, Kadıköy’de scooter sayısının ve bisiklet yollarının km’sinin arttırılıp, trafikteki otomobil sayısının düşürülmesi gerektiğidir” ifadesine yer verildi.

PARİS'TE HALK OYLAYACAK: YASAK GELSİN Mİ GELMESİN Mİ?

Bu sorun sadece İstanbul'da yaşanmıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te de scooter'ların geleceğine dair oylama düzenlenmesine karar verildi. Parisliler, elektrikli scooter kiralama hizmetlerinin kentte faaliyet göstermeye devam etmesine izin verilip verilmeyeceği konusunda oylamaya katılmaya davet edildi. Yetkililer, tartışmalı hale gelen kiralık araçları yasaklamayı düşünüyor.

Le Parisien gazetesine konuşan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, "Sorun son derece bölücü" ifadelerini kullandı. Hidalgo, 2 Nisan'da yapılması planlanan referandumda Paris sakinlerine "çok basit bir soru" sorulacağını söyledi: "Serbest giden kiralık scooter'lara devam edecek miyiz, etmeyecek miyiz?"

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi