İyi hal indirimi ve denetimli serbestlik kalkıyor mu? Hangi suçlarda iyi hal indirimi olacak? (Ceza infaz sisteminde değişiklik)

İyi hal indirimi ve denetimli serbestlik konusu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları sonrası araştırma konusu oldu. Ceza infaz sistemindeki değişikliklere ilişkin konuşan Bakan Tunç, 2 yılın altında ceza alanların da cezaevine gireceğini söyledi ve iyi hal indirimi ile denetimli serbestlik konusunda yapılacak değişikliği duyurdu. Peki, İyi hal indirimi ve denetimli serbestlik kalkıyor mu? Hangi suçlarda iyi hal indirimi olacak?

Bakan Tunç'un açıklamalarından sonra ceza infaz sisteminde değişiklik yapılması bekleniyor. Tunç, iyi hal ve denetimli serbestliği yeniden değerlendirdiklerini, iyi hal indiriminin her suçta olmayacağını söyledi. Ülkede yaşanan son cinayetlerin ardından 'iyi hal indirimi' tartışma konusu oldu. Bir yandan hadım yasası gündemdeyken şimdi de ceza infaz sisteminde iyi hal indirimi ve denetimli serbestlik konusunda yapılacak değişiklikler merak ediliyor. Peki, İyi hal indirimi ve denetimli serbestlik kalkıyor mu? Hangi suçlarda iyi hal indirimi olacak?

İYİ HAL İNDİRİMİ VE DENETİMLİ SERBESTLİK KALKIYOR MU?

İyi hal indirimi, Türk Ceza Kanunu'nda sanıkların yargılama ve cezaevi sürecindeki olumlu davranışları göz önünde bulundurularak cezada yapılan indirim anlamına gelmektedir. İyi hal indirimi (takdiri indirim) nedenleri arasında; failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri yer almaktadır.

Türkiye'de yaşanan son cinayetlerin ardından, ceza infaz sisteminde değişiklik konusu da gündeme geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Tunç, ceza infaz sistemi ile cezasızlık algısının ortadan kalkacağını belirtti. Tunç'un açıklamasına göre; 2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek.

İyi hal indirimi ve denetimli serbestlik konularında ise Tunç, denetimli serbestlik, iyi hal ve cezasızlıkla mücadelenin, yargı reformu strateji belgesinde bir sonuca bağlanacağını ve yasamayı ilgilendiren hususların Meclis'e geleceğini söyledi.

Bakan Tunç, "Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik, denetimli serbestlik uygulamaları, iyi hal indirimin kaldırılıp kaldırılmayacağı, bazı suçlar bakımından denetimli serbestliğin olup olmayacağı, bütün bunlar strateji belgemizde bir sonuca bağlanacak.

Yasamayı ilgilendiren hususlar Meclis'in gündemine gelecek. Şuan da Meclis'in gündeminde 9. Yargı Paketi var. 10. Yargı Paketi ile ilgili hazırlıklarımız var. Hem 10. Yargı Paketimizde hem de yargı reformu strateji belgesinde ortaya konulacak." diye konuştu.

HANGİ SUÇLARDA İYİ HAL İNDİRİMİ OLACAK?

Bakan Tunç'un, "İyi hal ve denetimli serbestliği yeniden değerlendiriyoruz. İyi hal indirimi her suçta olmayacak." açıklamasından sonra, hangi suçlarda iyi hal indirimi olacağı da merak edildi. Ancak, söz konusu teklif henüz Meclis'e gelmediğinden konuyla ilgili detaylar bilinmiyor. Yeni gelişme olduğunda haberimizde yer vereceğiz.

CEZA İNFAZ SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK

Bakan Tunç, ceza infaz sisteminde değişiklik yapılacağını şu sözlerle duyurdu:

"Ceza adalet sistemimiz soruşturma, kovuşturma ve infazdan ibarettir. Ceza adalet sistemimizin caydırıcı olması lazım. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili hazırlığımız var. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili 1,5 yıldır çalışma var. Bilim adamlarından görüşler aldık. Vatandaşlarımızdan görüşler aldık. Şu ana kadar 45 bin görüş geldi. Bunları uzun toplantılarda çalıştaylarla değerlendirdik. Ceza infaz sisteminde cezasızlık algısını değiştirecek düzenleme yapacağız. Özellikle 2 yılın altındaki suçlar bakamından bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda rahatsızlığa neden oluyor. 2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek. Kapasite sorununun cezasızlıkla alakası yok. Devlet onun tedbirlerini alır."

İYİ HAL İNDİRİMİ NEDENLERİ NELER?

Failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki davranışları, yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri vs. iyi hal indirimi nedenlerindendir.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve iki bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Yargılama sonucunda toplam hapis cezasından 1/6 oranında indirim yapılacağına göre; örneğin 24 yıl hapis cezası verildiğini varsayarsak iyi hal indirimi ile bu ceza 20 yıla düşecektir.

Bir insanı kasten öldüren yani cinayet işleyen kişi basit şekilde müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Hakimin iyi hal indirimini takdir etmesi sonucu bu kişinin cezası 25 yıl hapis cezasına çevrilir.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında