İtalya'da yaşayan tıp öğrencisi Medyatava'ya konuştu
Sayım Çınar, İtalya'da tıp eğitimi gören Emir Ateşdağlı ile söyleşti, Coronavirüsle ilgili görüşlerini aldı: “Maalesef, İtalya büyük bir şok ve üzüntü içinde! Bu virüsün tehlikesini doğru sezemediler ve rahat davrandılar.”
SAYIM ÇINAR / sayımcinar@gmail.com
Geçenlerde çok sevdiğim bir arkadaşım, İtalya’da çok sevdiği bir arkadaşından bahsetti. Onun tıp öğrenimi için İtalya’da, Roma’da kaldığını söyledi. Ben de hemen tüm dünyayı saran Coronavirüs salgınından en çok etkilenen Avrupa ülkesi olan İtalya’da yaşayan Emir Ateşdağlı’nın telefonunu aldım, onu buldum ve onunla bir röportaj yaptım. Emir’le önce WhatsApp’dan konuştum sonra da WhatsApp üzerinden sorularımla karşılıklı konuşarak Coronovirüs salgınının İtalya ve Roma’daki yaşama, topluma ve ülke ekonomisine etkilerini gözler önüne seren bir röportaj gerçekleştirdim. İşte Sapienza Università di Roma’da tıp eğitimi alan Emir Ateşdağlı’nın o röportajı…
Merhaba Emir. Öğrendiğim kadarıyla Tıp öğrencisisin ve Roma’da okuyorsun Şu an İtalya’dasın ve Türkiye’ye gelemiyorsun. Neler oluyor İtalya’da? Salgına karşı sen ve arkadaşların nasıl önlemler alıyorsunuz?
Merhaba Sayım. İtalya’da Sapienza Università di Roma’da öğrenim hayatımda 4. senemdeyim. Ama şu anda tarihi bir durum ile karşı karşıya kaldım. Coronavirus hepimizin hayatını derinden etkiledi. Öncelikle evde izole bir şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Sokağa çıkmadan, sadece market ve eczane ihtiyaçlarımız için dışarı çıkıyoruz. Herkes bu şekilde kendini izole edip Coronavirüs’ten korunmaya çalışıyor.
EN BÜYÜK SORUN SAĞLIK HİZMETLERİNİN YETERSİZLİĞİ…
Coronavirus, İtalya’yı derinden etkiledi. Çin’den sonraki en fazla kayıp veren ülke oldu. Çin ile de iş anlaşmaları olan bir ülke İtalya. Sen de İtalyanlarla beraber bu karantina ortamındasın, zaman zamanda dışarı çıkıyorsun. Ne gibi izlenimlerin var? Salgına hazırlıksız yakalanmaları konusunda İtalyanlar öz eleştiri yapıyorlar mı?
Maalesef, İtalya büyük bir şok ve üzüntü içinde! Bu virüsün tehlikesini doğru sezemediler ve rahat davrandılar. Çin ile hem ekonomik hem de kültürel anlaşmaları olan bir ülke İtalya. Bunun etkisi kesinlikle olmuştur virüsün yayılımında ama asıl sorun sağlık hizmetlerinin yetersizliği oldu. İhmallerin aslında bu durumu artırdığını her defasında söylüyorlar, bu şekilde öz eleştirilerini de yapıyorlar. İtalya hükümeti, şu anda bu durumu toparlamak için en şeffaf şekilde çalışıyor.
KURTULABİLECEK HASTALARA ÖNCELİK VERİLİYOR!
Tedavi süreçlerinde İtalya’da hasta ayrımı yapıldığı doğru mu?
Maalesef gelen bilgiler o yönde. Kurtulabilecek olan hastalara öncelik verildiği söyleniyor. Zaten hastalıktan ölen kişilerin yaş ortalaması 79.
Yaşlı hastaların kurtulma ihtimali çok düşük, çünkü zaten hali hazırda rahatsızlıkları onları zorluyor ve bu virüs o hastalıkları da kullanarak daha büyük bir etki yaratıyor negatif olarak vücutta.
EKONOMİK KRİZE RAĞMEN HÜKÜMET DESTEK PAKETİ AÇIKLADI
Peki, İtalya ekonomisi bu süreçte nasıl bir hal aldı?
İtalya’nın ekonomik olarak zaten hali hazırda sorunları varken bu salgın sebebiyle ekonomi büyük bir darbe daha yemiş oldu. Turizm en büyük ekonomik kaynak ama maalesef bu salgın ülkenin yıllarca sürecek bir ekonomik sıkıntıya doğru girmesini sağladı. Ama İtalya devleti bu zor dönemde halkından elektrik, su ve doğalgaz faturalarının alınmayacağı, telekomünikasyon şirketlerinin de bedava iletişim sağlamasını ve tabii ki vergilerin alınmamasını sağlayacak bir ekonomik paket açıkladı.
HALK, ŞARKI SÖYLEYEREK BİRBİRİNE MORAL VERİYOR
İtalyanlar bu vahim tablo ile nasıl mücadele ediyorlar? Çünkü hem ruhsal hem ekonomik olarak bir bunalım söz konusu…
Her akşamüstü saat 18.00’de halk balkonlara çıkıp şarkı söylüyor, enstrüman çalıyor, bir şekilde birbirlerine moral veriyorlar. Ünlü İtalyan oyuncular, sporcular ve politikacılar da hastanelere yardım kampanyaları düzenliyorlar.
Aslında sağlık çalışanları için büyük bir yardım çabası var, çünkü bu işten en çok etkilenen onlar. Hem hastalık açısından hem de ruhsal açıdan...
TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ ARKAMIZDA HİSSETMEK İSTİYORUZ!
İtalya’da hem normal üniversite eğitimi alan hem de Erasmus’lu çok sayıda Türk öğrenci var. Türkiye'den talepleriniz neler?
Öncelikle Türkiye’nin gücünü arkamızda hissetmek istiyoruz. Elçilik ve konsolosluk düzeyinde bizlerin durumunun kontrolleri daha sık yapılmalı. Ve en önemlisi ülkemize sağ salim ulaşmak istiyoruz. Şu an için böyle bir çalışma belki olmayabilir ama vakit geçmeden devletimizin bu işe el atması gerekiyor.
Eğer ülkemize dönmek konusunda bir sakınca söz konusu ise devletimizin maddi ve manevi olarak bizlere destek sağlaması lazım. Çünkü alışveriş yapmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Öğrenci yurtlarında kalan arkadaşlarımız yurtların kapanması ile hostellere ya da otellere gitmek zorunda kalıyor ve salgından dolayı çoğu yer açık değil. Devletimizin bu konuda gücünü bize hissettirmesini istiyoruz!
ÖNCELİĞİM VE TEMENNİM NORMAL HAYATLARIMIZA DÖNMEK
Peki, elinde sonunda ülkeye döneceksin. Yaşadığın bu olaylar sana eğitim hayatın için Türkiye’ye dönme kararını aldıracak mı?
Böyle bir düşüncem olmadı. Virüsten dolayı eğitim hayatımı ülkemde sürdürmek bana pek anlamlı gelmiyor. Sonuçta bu bir global salgın ve ülkemizde de görüldü. Ama hayat ne getirir bilinmez, yaşayıp öğreneceğiz. Önceliğim ve temennim şu günlerin hem İtalya hem de ülkem adına çabucak bitip normal hayatlarımıza dönmek.