İsveç'ten Türkiye'nin NATO onayına ilk değerlendirme. Kristersson: Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracağız
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin, İsveç'in NATO katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk etme kararına ilişkin, değerlendirmede bulundu. Kristersson "Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracağız." dedi. Türkiye'nin kararı İsveç basınında da sevinçle karşılandı.
Kristersson, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ülkesinin NATO üyeliği başvurusu hakkında yaptığı görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu.
İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması yönünde çok büyük bir adım atıldığını belirten Kristersson, Türkiye ile işbirliği formatı olan, yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını söyledi.
İsveç'in Türkiye'ye Madrid'de verdiği taahhütlere uymaya devam edeceğinin de altını çizen Kristersson, "Bu, İsveç'in uzun vadeli bir taahhüdü. NATO üyesi olmak için yaptığımız bir şey değil." dedi.
Türkiye- Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin de görüşmede ele alındığını söyleyen Kristersson, "İsveç olarak Türkiye'nin AB sürecini destekliyoruz. Modernize edilmiş bir Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda da desteklerimizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
İsveç'teki Kur'an-ı Kerim yakılması provokasyonlarına da değinen Kristersson, "Bu provokasyonlar İsveç'in NATO'ya girmemesi için yapılmıştı. Ayrıca Türkiye ve Müslümanlara hakaret etmek için yapılmıştı. Bence bunu yapanlar aklını başına almalı ve tehlikeli bir dünyada yaşadığımızı görmeli." dedi.
Dışişleri Billström'ün açıklaması
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Vilnius'ta bu akşamki müzakerelerin ardından İsveç'in NATO üyesi olması konusunda Türkiye'yle anlaşmaya vardık. Bu katılım sürecinin başlayacağı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.
İsveç basını nasıl yaklaştı?
Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini TBMM'ye sevk etme kararı İsveç basınında sevinçle karşılandı.
Expressen gazetesi, "Tarihi karar" başlığını kullanırken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyelik sürecini ilerleteceğini duyurduğu belirtildi.
İsveç devlet televizyonu SVT'de, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusunda "tarihi bir karar" vermesini öne çıkararak NATO üyeliğiyle ülkenin 200 yıllık tarafsızlık politikasının son bulacağı ifade edildi.
Haberde, İsveç'in NATO üyelik sürecinin TBMM'de hızlıca ele alınacağı kaydedildi.
Aftonbladet gazetesi de "Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine 'Evet' dedi" başlığını kullanarak Türkiye'nin bu kararı uzun bir müzakere süreci sonrasında verdiğine işaret edildi.
Dagens Nyheter gazetesi ise "Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini onaylayacak" başlığı kullandı.