İşte Rusya'nın ele geçirdiği son şehir. Soledar savaşın gidişatı için ne ifade ediyor?

Rusya, uzun bir aradan sonra yoğun çatışmaların yaşandığı Bakhmut bölgesinde bir yerleşim yerini ele geçirdi. Peki, Rus kontrolüne geçen “Soledar” savaşın gidişatı için ne ifade ediyor? Bu kayıp Ukrayna savunmasında domino etkisi mi yaratacak? Medyatava editörü Sinan Hacır yazdı.

Kaynak: Medyatava Özel

Temmuz ayının ortasında Lisiçansk muharebesinin kaybedilmesi sonrası Ukrayna, “bir daha şehir kaybetmeyeceğiz” demişti. Lisiçansk sonrası Ukrayna’nın savunma hattı, Bakhmut-Soledar-Siversk bölgesi üzerine kurulmuştu. Yapılan ciddi tahkimatlandırmaların sonuç verdiği anlaşılıyordu.

6 ay verilen ağır kayıplar sonrasında ilk kez Soledar bölgesinde bir kırılma oldu ve savunma hattının tam ortasındaki bölge Rus kontrolü altına girdi. Ukrayna tarafı Soledar şehrinin çok önemli olmadığını söylese de bu zaferin Ruslara önemli kazanımları olacağını belirtmek gerekir.

Soledar ve tuz madenleri

Soledar şehri ufak bir yerleşim yeri olmasına rağmen stratejik önemini sahip olduğu devasa tuz madenlerinden alıyor. Batı medyasına göre Rus paralı askerleri Wagnerlerin bu bölgeye özel bir ilgi duymasının sebebi liderleri Yevgeny Prigozhin’in bu madenlerde gözü olması. Aynı zamanda bir oligark olan Prigozhin, Afrika’da Wagner’lerin aktif olduğu çoğu bölgede madenlere sahip.

Bu madenlerin başka bir özelliği de devasa boyutu ve kilometrelerce derinliğinden ötürü askeri ekipmanları güvenle saklamada ciddi bir rol oynaması. Rusya burayı efektif kullanırsa ciddi bir lojistik ağın merkezi haline gelebilir. Tabii aynı zamanda savaşın başından bu yana mühimmat depolarını tehdit eden HIMARS saldırılarından da korunmuş olacaklar.

Savunma hattının merkezi

Soledar, asıl muharebelerin sürdüğü Bakhmut ve Siversk bölgelerinin tam ortasında yer alıyor. Rus ordusu, Bakhmut gibi büyük bir şehirde doğrudan çarpışmak istemediği için şehrin etrafını sarmak ve Ukrayna’nın lojistik ağından koparmayı hedefliyor. Soledar’ın düşüşü ise Bakhmut’a giden yollardan bir tanesini daha kapadı. Artık şehrin etrafı 2 çıkış haricinde sarılmış durumda.

Soledar’ın ele geçirilmesi sayesinde Ukrayna’nın bölgeye destek yollaması zorlaşabilir ve Bakhmut-Siversk hattından tamamıyla çekilebilir. Bu da Ukrayna’yı Donbass’ta sahip oldukları son savunma hattı olan Slovensk- Kramatorsk hattına sıkıştıracaktır.

Soledar Ağustos’ta düşseydi...

Rusya’nın Soledar’ı Ağustos’ta ele geçirmesi bambaşka bir etki yaratacaktı. Ruslar o zamanlarda Harkiv bölgesinde işgal ettikleri toprakların tamamına sahiptiler. Planları Bakhmut hattını kırdıktan sonra Kharkiv’in Güneydoğusundaki Lyman şehrinden başlayarak Kramatorsk ve Slovensk’in etrafını sarmaktı. Ancak Lyman Ukrayna’nın taarruzları neticesinde kaybedilince bahsedilen şehirlerinin etrafı sarılması olasılıktan çıktı. Rusya, olası bir Bakhmut zaferini stratejik bir galibiyete çevirmek istiyorsa Donbass’ın tamamını elde edeceği bir plan oluşturmak zorunda.

Ukrayna için ise hattı kontrol etmek giderek zorlaşıyor. Rusya getirdiği rezervler ve yeni askeri ekipmanlar sayesinde Ukrayna’nın olası taarruzlarını püskürtürken Ukrayna tarafı batıdan geleceği konuşulan ağır zırhlı ekipmanları bekliyor.

NATO silahlarının teslimatının gerçekleşmesi sonucu bahar aylarında bir Ukrayna taarruzu da bekleniyor. Tabii o zamana kadar Rusya’nın Belarus’tan (ya da başka bir noktadan) başlatacağı saldırılar Ukrayna’nın geleceği konusunda belirleyici olacak. Yine de Soledar galibiyeti, Ruslar için şehrin boyutundan daha büyük.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında