İşte, New York Times'ta yayınlanan 'Gezi' ilanının arka planı
Gezi Parkı olayları sırasında gazeteye verilen ilan için bağışlar nasıl toplandı?
Gezi Parkı'nda AVM yapılacağı açıklamasına ve orada kesilecek ağaçlara karşı tepki olarak başlayan, ancak sokakta artan gerilim nedeniyle AVM kararından vazgeçildikten sonra da uzun süre durulmayan Gezi Parkı olayları birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Polis şiddeti, üslup, protestoların tarzı, duran adam gibi birçok konu 3 hafta boyunca gündemden düşmezken Gezi Parkı olayları konusunda en çok konuşulan konulardan biri de özellikle hükümet tarafından ağır şekilde eleştirilen New York Times'a verilen ilan oldu.
Hükümet yabancı medyayı olaylara destek olmak konusunda suçlarken tüm bu olayların arkasında faiz lobisi olduğu konusunda iddialar da ortaya attı. Başbakan Erdoğan "Yabancı medyadan Türkiye'de yaşananları ideolojik yaklaşımlarla ele almamalarını ve sipariş üzerine ilan almamalarını kendilerine hatırlatırım. Parayı basmak suretiyle ilan verenlerin de kaynaklarını da biliyoruz" diyerek suçlamalara yeni bir boyut kazandırdı. Ardından AB Bakanı Egemen Bağış, yine ilana ve yayıncı kuruluşa yönelik eleştiriler getirdi. Tüm bunlar olurken ilanı hazırlayanlar "Biz sadece sesimizi duyurmak istedik. Bunun için de Türkiye'de olmasını istediğimiz katılımcılık ile bir metin hazırladık. Bunu da ilana dönüştürdük" açıklamaları yaparak kendisini savundu.
3 kişinin başlattığı 2 bin 653 kişinin bağışta bulunduğu ilan fikrini ortaya atan çekirdek gruptan Oltaç Ünal ilanı yayınlama amaçlarını ve bundan sonrası için planlarını The Wall Street Journal Türkiye'ye anlattı. The New York Times da ilanı yayınlama kararını nasıl aldıklarını, ve Bağış'ın ifadesiyle daha önce verilmek istenen "sistematik bir Ermeni soykırımı olmamıştır" ilanını neden yayınlamadıklarını açıkladı. Bağışların toplanması konusunda aracılık eden İndiegogo'dan ise bu ilanı fonlayan grubun profilinin daha iyi anlaşılabilmesi için bağışların rakamlarını açıkladı. Sonunda ortaya şöyle bir resim çıktı.
Indiegogo'nun paylaştığı rakamlara göre
•Bağış yapılan en büyük bedel 2 bin dolar
• 2 bin dolar bağışlayan kişi sayısı 1.
•Bin dolar ve daha yüksek bedelle bağışta bulunan kişi sayısı 15
•10 dolar ve altında bedelle bağışta bulunan kişi sayısı 1265
•Bağışta bulunan kişi sayısı toplamı 2.653
•Yapılan ortalama bağış miktarı ise 41 dolar.
Haberin devamı için tıklayın.