İşte ‘Efsane Kasım’ın bilançosu… En çok hangi ürünler, hangi markalar alındı, en yüksek indirimler hangi ürünlerde oldu?
Ipsos, Efsane Kasım’ı araştırdı. En çok satın alınanlar, en çok satan markalar, en yüksek indirimler hangileri oldu? İşte ilginç sonuçlar…
Ipsos Araştırma Şirketi, 'Efsane Kasım' olarak ifade edilen kasım indirimlerini araştırdı. Sonuçlar çarpıcı veriler ortaya çıkardı. Buna göre toplumun yüzde 70'i özellikle bu kamyanyaları bekliyor.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜRÜN KATEGORİLERİ BU YIL NE OLDU?
Kasım kampanyaları sırasında alışveriş yapanların %70’i özellikle bu kampanyaları beklediğini söylüyor.
En fazla alışveriş yapılan kategoriler ise temizlik ürünleri ve giyim. Temel ihtiyaç olmayan elektronik, dekorasyon gibi kategorilerdeki alışveriş oranı ise daha düşük.
Araştırmaya katılanların yüzde 31'i temizlik ürünleri, yüzde 28'i de giyim/konfeksiyon ürünlerini tercih ettiklerini söyledi.
Bu iki kategoriyi yüzde 12 ile mutfak eşyaları ve yüzde 11 ile kişisel bakım ürünleri, yüzde 9 ile de elektronik/teknolojik ürünler takip etti.
EN ÇOK SATIŞ YAPAN KANALLAR HANGİLERİ
Kasım alışverişleri indirim kampanyaları çerçevesinde, internet üzerinden, Google ve Facebook reklamları, remarketing çalışmalarının ve Influencer marketing strateji planlamalarının kamuoyuna yansıma kampanya yoğunluğu neredeyse her birey tarafından hissedildi denilebilir.
Doğal olarak da; E-ticaret şirketleri bu kampanya ve reklamlardan en fazla fayda sağlayan olduğu bilimsel olarak rakamlarla tespit ediliyor.
TOPLUM BU KAMPANYALARDAN NE KADAR HABERDAR?
Araştırmaya göre, her 10 kişiden 7’si Kasım ayında firmalar tarafından yapılan indirim kampanyalarından haberdar ve bu bireylerin yarısı bu kampanyalar sırasında alışveriş yapmış.
Bu alışverişler hala %70 oranında online kanallarda yapılıyor olsa da sadece mağazalardan Kasım kampanyası alışverişi yapan %20’lik bir kesim de var.
10 KİŞİDEN 3’Ü KAMPANYA DÖNEMİNDE ALIŞVERİŞE KARŞI
Bireylerin yarısına göre bu kampanyalar ihtiyaç duyulan ürünlerin iyi fiyata alınmasını sağlıyor. Ancak bireylerin %61’i bu kampanyaların gereğinden fazla alışveriş yapmaya sebep olduğunu düşünüyor.
Diğer taraftan her 5 kişiden 1’i bu kampanyalara karşı olduğunu ve her 10 kişiden 3’ü bu dönemde özellikle alışveriş yapmamaya çalıştığını belirtiyor.
Araştırmaya katılanların yarısı bu dönemin ihtiyaç duyulan ürünleri uygun fiyatlara alabildikleri bir dönem olduğunu düşünüyor.
KARA/ÇILGIN CUMA NEDİR?
Kasım kampanyalarının ortaya çıkışı Çin’deki Bekarlar Günü’ne, yani yalnızlığa atıfla tamamen 1’lerden oluşan 11.11 (11 Kasım) gününe dayanıyor. Çin merkezli online alışveriş platformu Aliexpress tarafından 2009’dan itibaren 11 Kasım’larda uygulanan indirimler daha sonra tüm dünyaya yayıldı ve yılın en önemli alışveriş sezonlarından biri haline geldi.
Black Friday (Kara Cuma) markası ile onlarca ülkede bir alışveriş çılgınlığına tanık oluyoruz. Cuma gününün İslam dinince kutsal olması nedeni ile halkın çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkelerde farklı markalar kullanılabiliyor. Ülkemizde “Efsane Cuma”, “Efsane Kasım” gibi versiyonları kullanılıyor. Körfez ülkelerinde ise “Beyaz Cuma” markası kullanılıyor.