İstanbul'da bugün denize girecek olanlara ACİL uyarı. Profesör Doktor Orhan Şen duyurdu. Kilyos ve Şile'de denize girecekler dikkat. Rip akıntısı var

İstanbul'da özellikle Kilyos ve Şile'de bugün denize girecek olanlara acil uyarı geldi. Profesör Doktor Orhan Şen, sosyal medyadan duyurdu ve dikkatli olunmasını istedi: İstanbul Şile ve Kilyos'ta Rip akıntısı olur dikkat.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Sosyal medya üzerinden meteorolojik değerlendirmelerde bulunan Profesör Doktor Orhan Şen'den uyarı üstüne uyarı geldi.

Marmara ve Kuzey Ege için kuvvetli rüzgar konusunda uyarı yapan Şen, İstanbul'da denize girecek olanlara da acil uyarı yaptı.

Şen'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalar şöyle:

Bugün pazar rüzgar Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat). Orman yangını kontrolünde önemli. İstanbul Şile ve Kilyos'ta Rip akıntısı olur dikkat. İstanbul dahil Marmara ve Egede kuzeyli rüzgarlar sıcaklığı ortalamaya çekti.

Bugün pazar doğu Anadolu'nun güneyi dışında ülkede yağış yok Önümüzdeki 1 haftada da yağış görünmüyor Bugünden itibaren 3 gün İç Anadolu İç Ege, Akdeniz'in ve Karadeniz'in iç kesimleri Doğu Anadolu'nun batısında ve Trakya'da aşırı sıcaklar var.

PEKİ RİP AKINTISI YANİ ÇEKEN AKINTI NEDİR?

Rip akıntısı ya da bilinen ismiyle çeken akıntı Türkiye'de her yıl bine yakın kişinin ölümüne neden oluyor. 

Çeken akıntı, deniz dibindeki kum tepelerinden kırılan dalgaların çukur bölgelere hareket etmesinden oluşur. Deniz suları kıyıdan açığa doğru hızla hareket eder. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.

Çeken akıntı en çok rüzgarlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülür. Bilinenin aksine bu akıntılar dibe çekmez. Yüzen kişiyi kıyıdan açığa doğru sürükler.

Yüzücü açığa sürüklenirken panikler ve kıyıya dönmeye çalışır. Boğulma vakaları da genellikle bu yüzden yaşanır.

Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;

Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;

Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;

Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.

Kadının başını kesti sonra da surlardan atladı Cem Garipoğlu gizemi için tarih verildi Cem Garipoğlu'nun ölümünde flaş açıklamalar Ahu Tuğba'nın vasiyetini açıkladı FLAŞ! Gülşah Durbay suskunluğunu bozdu Kıyma diye millete öyle bir şey yedirmişler ki..