İstanbul'da 3 bin 500 bina çökebilir. Karaköy'de çöken 5 katlı metruk yapı sonrası İBB'den korkutan açıklama geldi: Acilen tedbir alınmazsa 3 bin 500 metruk yapı böyle çökebilir

İstanbul Karaköy'de 5 katlı metruk bina çöktü. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'tan dikkat çeken bir açıklama geldi. İstanbul'un büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Polat, "İstanbul'da bizim tespitlerimizle 3 bin 500 tane metruk yapı var. 3 bin 500 binanın akıbeti bununla aynı olabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

İstanbul Karaköy'de 5 katlı metruk bina çöktü. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'tan dikkat çeken bir açıklama geldi. İstanbul'un büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Polat, "İstanbul'da bizim tespitlerimizle 3 bin 500 tane metruk yapı var. 3 bin 500 binanın akıbeti bununla aynı olabilir" ifadelerini kullandı.

SABAH KISMEN, ÖĞLEDEN SONRA TAMAMEN ÇÖKTÜ

Karaköy Kemeraltı Caddesi'nde bulunan 5 katlı binada sabah 06.30 sıralarında kısmi çökme meydana gelmişti. Çökme sonrası olay yerine itfaiye, polis ve AFAD ile büyükşehir belediyesi yetkilileri sevk edildi. Binada yapılan incelemede kaldırıma düşen beton parçaları ve binada çökme riskine karşı şerit çekilerek Beşiktaş istikameti trafiğe kapatıldı. Tramvay seferleri ise çift yönlü olarak durduruldu.

Binanın ön bölümü ise saat 14.50'de büyük bir gürültü ile çöktü. Çökmeyle birlikte caddeyi toz bulutu kapladı. O anlarda karşı kaldırımda yürüyen öğrenciler ise son anda kaçarak kurtuldu. Şans eseri olayda yaralanan olmadı. Olay yerine kısa sürede İtfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler olay yerinde güvenlik önlemi aldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

"MÜNFERİT BİR OLAY DEĞİL"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabında şu ifadeleri paylaştı: "Dün Karaköy’de büyük can kaybı ve faciadan dönülen tarihi binanın çökmesi münferit bir olay değildir. İstanbul’da 3500 tarihi yapı metruk halde çökmekle karşı karşıya. Bunların içinde kamu kurumlarına ait olanlar da var. Dünkü örnek gibi en acil 400 tarihi eserin yetkililerine yıllardır baskı kurarak kurtarılması için mücadele ediyoruz. Yetkili kurumlar seyirci, yaptırım mekanizmaları tükenmiş halde seyrediyorlar süreci.

Dünyada bu sayıda tarihi eseri metruk olan tarihi kent yok. Bu bir utanç, bu ve dünkü örnek tükenmiş bir koruma kurum ve politikalarının özetidir. İstanbul’un tarihi eserlerinin sıkıştırıldığı kurul, mülk sahipliği ve rant üçgeninden kurtarılması gerekiyor. Bugün İBB Miras, İnşaat Mühendisleri Odası ve İPA iş birliği ile tarihi bir toplantı yapacağız. 65 kurum ve kuruluşun davetli olduğu çalışmamızda deprem ve kültürel mirasın korunması konusunda ortak akılla çalışacağız. Gün sonu çalışmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız. Uygulamaların değişmesi lazım, mevzuatın değişmesi lazım, koruma kurullarının yapısının değişmesi lazım, tarihi yapılar üzerine kurulmuş rant düzenin değişmesi lazım. Bu sis bulutunun içinden doğruyu gören bilen emek sahibi ve vicdanı olan korumacıların bir araya gelmesi lazım.

BAKANLIK DA İBB'Yİ SUÇLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde çöken 5 katlı binayla ilgili, "Yapıyla ilgili şikayetler üzerine Koruma Bölge Kurulu aynı gün olağanüstü toplanmış ve yapının yok olmasına sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, tescilli taşınmazın bir an önce yeniden yapımına yönelik projelerin de Kurula iletilmesine karar vermiştir. Ancak bu karara bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcisi tarafından karşı oy kullanılmıştır." açıklamasında bulundu.

2015'TE ALINAN KARAR UYGULANMADI

Hacımimi Mahallesi, Kemeraltı Caddesi, 127 ada, 4 parseldeki tescilli taşınmaza ilişkin Bakanlığı hedef gösteren bazı sosyal medya paylaşımları üzerine yanıt verme zorunluluğunun doğduğu vurgulanan açıklamada, taşınmaza ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin Koruma Bölge Kurulunca 2015'te uygun bulunduğu, ancak bugüne kadar uygulanmadığı belirtildi.

Onarım yükümlülüğünü yerine getirmeyen mülk sahibinin 2 Mart 2023 tarihli kurul kararıyla uyarıldığı, kendisine 2015 tarihli projenin ivedilikle uygulanması gerektiğinin hatırlatıldığı, taşınmazla ilgili can ve mal güvenliği önlemlerinin ilgilisi ve belediyelerce alınmasının istendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kurul kararının yanı sıra defalarca güvenlik önlemi alınması ile ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce resmi yazılar yazılmıştır. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı birimlerince bu yazıları ilçe belediyesine göndermekten başka aksiyon alınmamış ve alınan tedbir ne yazık ki branda germekten öteye gitmemiştir.

Yapı ile ilgili gelen şikayetler üzerine Koruma Bölge Kurulu aynı gün olağanüstü toplanmış ve yapının yok olmasına sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, tescilli taşınmazın bir an önce yeniden yapımına yönelik projelerin de Kurula iletilmesine karar vermiştir. Ancak bu karara bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcisi tarafından karşı oy kullanılmıştır."

Açıklamada ayrıca kurul kararının örneği de paylaşıldı.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! TIR ve yolcu otobüs çarpıştı: 18 yaralı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem