İstanbul Müzik Festivali'nde her gece bir konser!
İKSV tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen festival, son haftasına giriyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 41. İstanbul Müzik Festivali son haftasına giriyor. Son haftasında her gece bir konsere ev sahipliği yapacak 41. İstanbul Müzik Festivali, 29 Haziran Cumartesi akşamı, Aya İrini Müzesi’nde dünyanın en önemli keman virtüözlerinden Maxim Vengerov ile şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle sona erecek.
24 Haziran Pazartesi
New London Consort’tan Barok Operaya Çağdaş Yorum:
“Periler Kraliçesi”
Purcell'in başyapıtlarından Periler Kraliçesi, çağdaş bir yaklaşım ve yıldız solistlerin yanı sıra sirk sanatçılarıyla zenginleşmiş bir sahnelemeyle 24 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de +D Group eş sponsorluğunda, Aya İrini Müzesi’nde festival izleyicisiyle buluşuyor. Erken dönem müziğinin en yetkin topluluklarından New London Consort'un şefi Philip Pickett ve Meksikalı yönetmen Mauricio García Lozano'nun işbirliğiyle günümüze uyarlanan bu prodüksiyonda orijinal karakterler çağdaşlarıyla yer değiştirirken orijinal eserin tüm ihtişamı da korunuyor.
Konserden önce, 19.00-19.45 saatleri arasında Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Asuman Kafaoğlu Büke ile “Periler Kraliçesi” üzerine Türkçe bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Geçtiğimiz sezonlarda Monteverdi’nin “Orfeo”sunu dünyanın çeşitli ülkelerinde sahneleyen New London Consort bugüne kadar 40’ı aşkın albüme imza attı, BBC Radyo 3’te 120’den fazla programı yayınlandı. New London Consort ve Musicians of the Globe’un kurucusu ve müzik direktörü Philip Pickett dönem müziği icrası alanında günümüzün en seçkin sanatçıları arasında sayılıyor. Meksika merkezli ünlü Farfullero Tiyatrosu’nun kurucusu ve sanat yönetmeni Mauricio Garcia Lozano yönetmenliğin yanı sıra oyuncu, çevirmen, ses tasarımcısı ve öğretmen olarak da tanınıyor.
25 Haziran Salı
Yıldız Viyolonselci Sol Gabetta Amsterdam Sinfonietta ile
Peter Vask’ın Yeni Eserinin Türkiye Promiyeri için İstanbul’da Buluşuyor
Verdiği eser siparişleriyle çağdaş bestecileri teşvik eden ve klasik müziğin geleceğini destekleyen İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki iki siparişinden ikincisi 25 Haziran Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde saat 20.00’de başlayacak konserde seslendiriliyor. Letonyalı besteci Peteris Vasks’ın İstanbul Müzik Festivali ile Amsterdam Sinfonietta, Amsterdam Viyolonsel Bienali ve Toronto Senfoni Orkestrası’nın ortak siparişi üzerine bestelediği viyolonsel konçertosu “Klabutne”nin Türkiye prömiyerini bestecinin başka eserlerini de tüm dünyada dinleyicilere tanıtan viyolonselci Sol Gabetta yapacak.
Tutkulu yorumları ve karizmatik kişiliğiyle klasik müzik dünyasında bir yıldız gibi parlayan Sol Gabetta’nın bugüne kadar konuk olduğu orkestralar arasında İngiliz Kraliyet Filarmoni, Münih Filarmoni, Viyana Senfoni ve St. Petersburg Senfoni; birlikte çaldığı şefler arasında ise Slatkin, Gergiev, Järvi, Pletnev, Eschenbach ve Dutoit yer alıyor. Konserde ayrıca Erich Wolfgang Korngold’un “Yaylı Çalgılar Orkestrası İçin Senfonik Serenat”ından 3. bölümü, Ernst Bloc’un “From Jewish Life” adlı eserini ve Mozart’ın “40. Senfoni”sini seslendirecek olan Amsterdam Sinfonietta dünyanın belli başlı tüm salonlarında seçkin sanatçılarla konserler veren bir topluluk.
Konsere Doğru söyleşileri kapsamında, 25 Haziran Salı akşamı 19.00’da, Aya İrini Müzesi’nin iç avlusunda Feyzi Erçin’in moderatörlüğünde Sol Gabetta ile yakın işbirliği içinde olduğu besteci Peteris Vasks’ın müziği üzerine İngilizce bir söyleşi de yapılacak.
26 Haziran Çarşamba
Kim Kashkashian ve Péter Nagy, Festivalin Yeni Tarihi Mekânı
Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde
Günümüzün en büyük viyolacılarından biri, “müzikal öykü anlatıcısı” olarak anılan Kim Kashkashian, piyanist Péter Nagy ile birlikte Beethoven’ın Mozart üzerine çeşitlemelerinden, 1869 Kütahya doğumlu Ermeni besteci Komitas’a uzanan renkli bir programla 26 Haziran Çarşamba akşamı saat 21.00’de festivalin konuğu oluyor. Eva Barlas eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek konsere, geçtiğimiz yıllarda onarılarak İstanbul’un kültür mirasına kazandırılan ve festivalde ilk kez bir konsere ev sahipliği yapacak olan Kumkapı’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi ev sahipliği yapacak.
New York, Berlin, Londra, Münih ve Tokyo’nun prestijli orkestraları eşliğinde konserler veren ve oda müziği çalışmalarıyla Salzburg, Marlboro ve Lockenhaus gibi festivallere konuk olan viyolacı Kim Kashkashian’ı San Francisco gazetesi “araştırmacı müzikal zekâ ile muazzam ton güzelliğini birleştiren bir sanatçı” olarak tanımlıyor. Kashkashian, Gubaidulina, Penderecki, Kancheli, Pärt, Mansurian ve Eötvös gibi dünyaca ünlü bestecilerle de sürekli işbirlikleri gerçekleştiriyor. Michael Nyman’ın Viyola ve Piyano başlıklı eserinin dünya prömiyerini 1995’te piyanist Péter Nagy ile birlikte yapan Kashkashian, Macar piyanist ile bugüne kadar pek çok konser verdi ve festivallere konuk oldu. Péter Nagy’nin solistlik kariyeri ise Londra’dan Sydney’ye, New York’tan Moskova’ya uzanıyor.
27 Haziran Perşembe
Tuncay Yılmaz, Emre Elivar ve Gustav Rivinius’tan oluşanArkas Trio
İlk Kez Festivalde
Kendilerini uluslararası alanda kanıtlamış üç sanatçıyı bir araya getiren Arkas Trio, 27 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde Arkas sponsorluğunda ilk defa İstanbul Müzik Festivali’nin konuğu olacak. 2011 yılında kurulan toplulukta, ülkemizin genç kuşak müzisyenleri arasında parlayan iki isim Tuncay Yılmaz ile Emre Elivar’ın yanı sıra hem solist hem oda müziği sanatçısı olarak dünya çapında ün sahibi çellist Gustav Rivinius yer alıyor. Yurtiçindeki başarılı konserlerinin ardından ilk yurtdışı konserini geçtiğimiz sonbaharda Berlin’de veren Arkas Trio Schubert, Saint-Saëns ve Brahms’ın eserlerinden oluşan bir programla festival seyircisiyle buluşacak.
Tuncay Yılmaz bugüne kadar Sofya Filarmoni, Moskova Senfoni, Stuttgart ve Moskova Musica Viva Oda Orkestraları, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra ve West Virginia Senfoni gibi pek çok orkestra eşliğinde konserler verdi. Kusursuz müzisyenliği ve tekniğiyle nefes kesen Emre Elivar, önemli yarışmalarda kazandığı ödüllerle de taçlandırdığı uluslararası bir kariyer sahibi. Gustav Rivinius, 1990 Çaykovski Yarışması’nda aldığı altın madalyayla adım attığı kariyerinde Kuzey Amerika’nın belli başlı tüm orkestralarının yanı sıra Moskova Filarmoni, Berlin Senfoni, Bavyera Radyo Orkestrası, Helsinki Filarmoni ve Lozan Oda Orkestrası gibi önemli orkestralar eşliğinde düzenli olarak konserler veriyor.
28 Haziran Cuma
Piyanist AyşeDeniz Gökçin’den: “Pink Floyd Lisztified”
Genç piyanist AyşeDeniz Gökçin, klasik müzik tutkusu ile rock sevgisini birleştirerek klasik müzik dünyasına yeni bir soluk getirdiği son projesi, “Lisztfiye” edilmiş Pink Floyd şarkıları ile 28 Haziran Cuma günü saat 21.00’de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da festivalin konuğu oluyor.
Müzik dergilerinin övgüyle bahsettiği Pink Floyd Lisztified albümüyle uluslararası çapta ses getiren AyşeDeniz Gökçin bu projede Franz Liszt’in rock yıldızlarını aratmayan karizması kadar Pink Floyd’un müzikal yaratıcılığından da esinlenmiş. Konserde Gökçin’in kendi uyarlamasıyla seslendireceği Pink Floyd şarkıları arasında Welcome To The Machine, Set The Controls For The Heart of the Sun, Hey You, Wish You Were Here, Another Brick in The Wall, High Hopes, Let There Be More Light, Us and Them, Comfortably Numb ve Shine on You Crazy Diamond yer alıyor.
Londra’da yaşayan AyşeDeniz Gökçin dokuz yaşında ilk konserini verdiğinden bu yana Kiev Senfoni, Kiev Filarmoni, Cumhurbaşkanlığı Senfoni, Borusan İstanbul Filarmoni, Bilkent Senfoni, New Eastman Outreach gibi pek çok orkestrayla çaldı. Türkiye’nin yanı sıra Moskova, Verbier, Londra, Texas, New York, Colorado, Kaliforniya ve Kuzey Kıbrıs’ta resitaller verdi.
29 Haziran Cumartesi
Festivalin Kapanışını Keman Virtiözü Maxim Vengerov ile
Şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Yapacak
41. İstanbul Müzik Festivali, dünyanın en önemli keman virtüözlerinden Maxim Vengerov ile şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın Borusan Holding sponsorluğunda 29 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştireceği konser ile sona eriyor.
Saat 20.00’de başlayacak konser programında Mikhail Glinka’nın “Ruslan ve Ludmila Uvertürü”, Antonin Dvorak’ın Op. 53 numaralı “La minör Keman Konçertosu” ve Richard Strauss’un “Böyle Buyurdu Zerdüşt” adlı eserleri yer alıyor. Konserden önce, 19.00-19.45 saatleri arasında Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Asuman Kafaoğlu Büke ve Aydın Büke ile “Böyle Buyurdu Zerdüşt” üzerine bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Keman çalmaya beş yaşında başlayan ve Grammy dahil pek çok prestijli ödül kazanan Maxim Vengerov dünyanın önemli orkestraları eşliğinde tüm önemli müzik merkezlerinde çaldı ve keman repertuvarının en büyük eserlerini kaydetti. Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden kabul edilen Vengerov, farklı müzik stillerine ilgi duymakta, barok, caz ve rock müzikten de esinlenmekte. Aynı zamanda başarılı bir şef de olan sanatçı Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası,
Verbier Festival Orkestrası, Bergen Filarmoni, Krakow Sinfonietta gibi önemli orkestraları yönetmekte. Çeşitli sosyal projelere de öncülük eden Maxim Vengerov, 1997 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi seçilen ilk klasik müzik sanatçısı oldu. Bu konserde Vengerov'a Lang Lang, Renée Fleming, Juan Diego Florez, Hilary Hahn gibi ünlü solistlerle konserler veren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.
Konserlerin biletleri nerede?
41. İstanbul Müzik Festivali’ndeki konserlerin biletleri Biletix satış sistemi, İKSV ve Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden alınabilir.