İstanbul Havalimanı'na 1000 yataklı otel geliyor. 80. yılını kutlayan Kalyon Holding hedeflerini açıkladı. Orhan Cemal Kalyoncu: Bir kuruş vergi borcumuz yok

Kalyon Holding 80. yaşını kutlarken Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, gazetecilerle bir araya geldi ve şirketle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Sorulara tek tek cevap veren Kalyoncu, İstanbul Havalimanı yakınlarında bin yataklı bir otel açacaklarını söyledi. İGA ve Kuzey Marmara Otoyolunu'nun önemli projeler olduğunu belirten Kalyoncu hedeflerini açıkladı ve 19 kez vergi affından faydalandıkları yönündeki haberlere tepki gösterdi: Bir kuruş vergi borcumuz yok

Türkiye’nin birçok başarılı projesinde imzası bulunan Kalyon Holding 80 yaşında. Holdingin 80’inci yılını kutlaması vesilesiyle Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, aralarında Gülseven Medya Grup Başkanı Alican Değer’in de olduğu gazetecilerle bir araya geldi.

Kalyoncu, “Biz ilkleri yapmaya çalışıyoruz; Türkiye’de olmayan teknolojileri ülkemize getiriyor, daha önce yapılmamış üretimleri yapmaya çalışıyoruz… 80 yıla birbirinden eşsiz projeler sığdırdık” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL HAVALİMANI YANINDA 1000 YATAKLI OTEL AÇIYORUZ”

Kalyoncu, basın mensuplarıyla Konya’da bulunan Kalyon Karapınar GES’te bir araya geldi.

İstanbul Havaalanı yanında Airport City gibi bazı yatırımlar planladıklarını aktaran Kalyoncu, iş merkezleri, ofisler, depolama alanları, birçok ticari faaliyet gösterecek projeler hazırladıklarını, bu yıl sonunda da 1000 yataklı bir otel açacaklarını söyledi.

5 MİLYAR DOLAR YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI

35 bine yakın çalışanları olduğunu söyleyen Kalyoncu, mevcut ve devam eden projeleri hakkında bilgi vererek “Önümüzdeki 5 yıl içinde 5 milyar doların üzerinde yenilenebilir enerji yatırımı planlıyoruz” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ: 1,2 MİLYAR DOLARLIK PROJE

“Şu anda içinde bulunduğumuz Karapınar Güneş Enerjisi Santralimiz yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir proje. Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali. Projemizle birlikte; 20 milyon metrekarelik bir çölü yenilenebilir enerji santraline dönüştürdük. Karapınar güneş enerjisi santrali tek başına yılda 3 milyar kilowatt saat elektrik üretiyor” diyen Kalyoncu sözlerini şöyle sürdürdü: Şu anda Scada binasındayız. Binamız, dünya mimarlık projeleri arasında yer alan örnek bir proje oldu. COP Başkanı (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Başkanı Sharma) ekibiyle birlikte buraya geldi. Proje sahamızı birlikte gezdik ve çok etkilendi. Santralimizin bulunduğu bu alan Acıgöl Havzası. Burada kullandığımız paneller yüzde 90’a varan yerlilik oranı ile Ankara’daki Kalyon PV fabrikamızda üretildi. (Kalyon PV fabrikamız 4 fabrikadan ve bir AR-GE merkezinden oluşuyor.) Karapınar GES projemizin finansmanın büyük kısmını yurtdışından sağladık. (İngiliz İhracat Kredi Ajansı- İngiltere Hükümeti’nin sürdürülebilirlik konusunda küresel ölçekte sağladığı en yüksek finansman) Bu proje ile ilgili hem yeşil enerji alanında hem de uluslararası alanda en iyi finansman ödülleri aldık.”

“ÜLKEMİZİN YILLIK ELEKTRİK İHTİYACININ NEREDEYSE %2’SİNİ TEK BAŞINA KARŞILIYORUZ.”

Kalyoncu sözlerini şöyle sürdürdü: Kalyon Enerji’nin %50’sine; Abu Dabi merkezli en büyük holdinglerden International Holding Company’i ortak alarak ülkemize yabancı yatırım getirmiş olduk.

3000 MW kurulu güce ulaşmış olan yenilenebilir enerji yatırımlarımızla yıllık 6 milyar kilowat saat elektrik üreterek ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının neredeyse %2’sini tek başına yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz.”

BİRBİRİNDEN EŞSİZ PROJELER

Babam merhum Mehmet Kalyoncu’nun müteahhit olarak başladığı faaliyetleri ağabeylerim merhum Ahmet ve Hasan Kalyoncu ile 1974’te Kalyon İnşaat çatısı altında sürdürmeye devam ettik.

70’lerde, 80’lerde Türkiye’de ve yurtdışında birçok toplu konut, otel, kamu binası ve yerleşim merkezleri inşa ettik.

1993 yılında rotayı enerji alanına çevirerek, bu yıllarda Türkiye’de yaşanan elektrik enerjisi krizinde Gürcistan’da enerji üreterek ülkemizin ilk enerji ithalatını gerçekleştirdik.

1994-1995 yılında Ömerli Dudullu İshale Hattı’nı 8 ay gibi bir sürede tamamladık.

2000 yılında Ordu ve Giresun Hidroelektrik Enerji Santrali faaliyete başladı.

2006 Türkiye’de ilk defa uygulanan Metrobüs Projesi hayata geçirildi. Metrobüs, İstanbul ulaşımında büyük bir çığır açtı, büyük bir rahatlama sağladı.

2007’de Avrupa’nın en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi Ataköy Atıksu Arıtma Tesisi’ni tamamladık.

Müteahhitlik dışında neler yapabiliriz dedik. 1989’da pencere sistemleri fabrikası Kalpen PVC’yi, 1992’de pet şişe ve preform fabrikası Kalpet’i kurduk. Bunları reklam filmlerinden hatırlıyor olabilirsiniz. (Takınca Kalpen Takacaksınız)

“ÜLKEMİZİN MENFAATLERİ TİCARİ MENFAATLERİMİZİN ÜZERİNDEDİR”

KKTC’ye denizin altından su götürmek bunlardan biriydi. Dünyada örneği olmayan KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı’nı kurduk. Su kaynaklarının kısıtlı olduğu Kıbrıs Adası’nın su ihtiyacını karşılamak için Türkiye’den Kıbrıs’a boru hattı üzerinden su taşıyan isale hattıdır.

Türkiye’de Alaköprü Barajı’ndan yıllık 75 milyon m3 su Kıbrıs’a 80 km uzunluğunda bir askılı sistem boru hattı ile taşıma sistemini yaptık.

TANAP ve Kuzey Marmara Doğalgaz Projesi de Türkiye’nin milli gururu olan projelerdi. Türkiye ve Avrupa’nın en uzun ve en büyük çaplı doğalgaz boru hattı TANAP Eskişehir’den Yunanistan’a deniz geçişi dâhil 549 km’lik bir hattır.

BOTAŞ için yaptığımız Kuzey Marmara Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi ülkemiz doğalgazının yaklaşık yüzde 10’unu depolama kapasitesine sahiptir. Boruların her birinin boyu yarım km. ve denizin dibine blokları 1700 metre derinliğe indirdik robotlarla bağladık.

Yine, Türkiye’de bir ilk olan projemizde LNG’yi gemi ile getirip FSRU gemimize boşaltıyorlar, doğalgaza çeviriyoruz ve siteme veriyoruz. 294 metrelik gemiyi sıfırdan tasarlayarak Kore’de özel olarak yaptırdık. Ukrayna savaşından sonra bütün Avrupa bize geldi işte gelin bize hizmet verin diye biz başka yere vermeyiz dedik.

Azerbaycan-Ahmedbeyli-Horadiz-Minicivan Ağbend otoyolu. Türkiye Azerbaycan ana hattı Zengezur koridoru üzerinde stratejik öneme sahip bir otoyol projesidir. Bu koridorun otoyol ve demiryolunu yapıyoruz. 120 km’lik projeyi seneye bitirmeyi planlıyoruz.

Çok tehlikeli koşullarda çalışılan bir projedir. Yani cesaretle zor olan projelere girdik.

Tüm bu zor ve özgün işler bilgi, insan kaynağı ve teknolojik deneyim istiyor; ama en önemlisi cesaret ve teşebbüs ruhu gerektiriyor.

 “EN İYİSİNİ YAPMA GAYRETİNDE OLDUK.”

Biz 80 yılda, 16.000 konut, 2000 yataklı hastane ve sağlık tesisi, 680 km otoyol, 664 km raylı sistem, 200 km metro hattı, 42 km metrobüs hattı, 1.200 km su boru hattı, 1000 km doğalgaz boru hattı, 5600 MegaWatt yenilenebilir Enerji portföyü, 2GW kapasiteli yerli güneş paneli üretim fabrikası, 2.478 MW GES, 720 MW RES, 343 MW HES kurulumu gerçekleştirdik.

Biz ilkleri yapmaya çalışıyoruz; Türkiye’de olmayan teknolojileri ülkemize getiriyor, daha önce yapılmamış üretimleri yapmaya çalışıyoruz. Özellikle Ar-Ge ve yeni teknoloji kullanımı açısından bu durum, ülkemize büyük bir katma değer sağlıyor.

Örneğin Ankara’da kurduğumuz Kalyon PV böyle bir yatırım…

100 bini kapalı, 250 bin metrekare alanda konumlanan 350 milyon dolar değerindeki yatırımımız güneş paneli üretiminin 4 aşamasını tek çatı altında toplayan entegre bir tesis ve bu özelliğiyle Avrupa’da tek.

“İGA, CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ALTYAPI YATIRIMIDIR”

Ülkemize kazandırdığımız diğer büyük marka İstanbul Havalimanı…

İGA, Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımıdır. 10 milyar 250 milyon Euroluk yatırımın 8 milyar Eurosunu kredi ve öz kaynaklarımızla devlet bütçesinden bir lira çıkmadan yaptık. Sadece 48 ayda proje+finansman+yapımı+işletmesi tamamlanmış bir projedir. İhale televizyonlardan canlı olarak verilen bir açık artırma ihalesi oldu.  3 firma ciddi yarıştık hepsini geride bıraktık. Bizim ihalede devlete ödeyeceğimiz rakam 22 milyar 152 milyon Euro +KDV’yi devlete 25 yılda ödeme taahhütümüz var.

1,4 milyon metrekarelik ana terminal binası ve 4 milyon metrekarelik diğer binalarıyla, 90 milyonu aşan yolcu kapasitesiyle Türkiye’nin adını dünyaya duyuran iftihar kaynağı bir markadır. Bugün günlük uçuş sayıları açısından Avrupa’nın en yoğun havalimanıdır.

Hemen hemen her ay ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülüyor. Laleden esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulemiz ise defalarca tasarım ödülleri aldı.

Ayrıca, İstanbul Havalimanı’na İstanbul’un her yerinden rahat bir şekilde ulaşılabiliyor olması ve bu konuda aldığımız geri dönüşler de bizleri mutlu ediyor.

“KUZEY MARMARA OTOYOLU ÇOK STRATEJİK BİR ULAŞIM PROJESİDİR.”

Bu otoyolda dünyada eşi benzeri olmayan 33 km uzunluğunda 4 şeritli tünel başta olmak üzere toplam 8 tünel, 42 viyadük, 158 köprü, 167 alt/üst geçit yaptık. Redbull tünelin içinden geçerek gösteri yaptı.

Bu proje yap işlet devret modeliyle yapılmıştır. 2029 ve 2030 yılında işletme süresi biterek devletimize devredeceğiz. Yani; yaptık, işlettik, devlete veriyoruz.

Bu projeleri eğer bugün devlet yapmaya kalksaydı herhalde 12-13 milyar doların üzerinde bir rakama mal olacaktı ve büyük ihtimalle uzun bir süre alacaktı. Bu projeyi eleştirenler, projenin sadece 9 yıl süreyle tarafımızdan işletileceğini ve 2030 yılında devlete devredileceğini bilmiyorlar ya da bilmek istemiyorlar.

Türkiye’nin büyümesi için hem yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi hem Türk iş adamlarının dünya çapında işler yapmaları büyük önem taşıyor. Büyüme stratejimiz Türkiye’nin büyüme stratejisiyle uyumlu şekilde sektör ve firma olarak birlikte büyümektir.

Türkiye güçlü olursa biz de güçlü oluruz, Türkiye büyürse biz de büyürüz, bu yüzden ülkemizin menfaatlerini her daim ticari menfaatlerimizin üzerinde tutarız.

Bu bağlamda dünyanın birçok ülkesinde diğer Türk şirketleri de biz de önemli işler yapıyoruz. Ama biz, uluslararası sermaye ile rekabet ediyoruz, onları karşımıza koyuyoruz, milli sermaye ve doğru iş yapan kim olursa olsun bizim yatırım ortağımızdır.

Örneğin Romanya’da Avrupa’nın en büyük doğalgaz boru hattı inşaatını yapıyoruz. Geçen Mayıs ayında ilk boru indirme törenini Romanya devlet erkânının katılımıyla gerçekleştirdik.

Rakiplerimizi geride bırakarak bu ihaleyi aldık. Çünkü bu işi yapacak ender şirketlerden biriyiz.

“SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİYLE İNSANA, TOPLUMA, DOĞAYA, HAYVAN DOSTLARIMIZA DEĞER VEREN BİR ŞİRKETİZ.”

6 Şubat depreminden sonra tüm imkânlarımızla seferber olduk; tüm şehirlerimizin ve insanlarımızın yardımına koştuk. 950 milyon lira yardım yaptık; bu kapsamda 10 bine yakın insanımızın barınma ihtiyacını karşılayan 3 kontenyer kent inşaatı, Hatay Havalimanı pist onarımı, Nur Dağı-İslahiye yolunun tamiri, üniversitemiz dâhil olmak üzere kan bağışı, yakacak, yemek yardımı gibi işler yaptık.

1980 yılında Gaziantep’te Eğitim ve Hizmet Vakfı’nı kurduk. Öğrencilere başarı bursu veriyoruz. Erdem Koleji’ni açtık.

Güney Doğu Anadolu Bölgemizin ilk vakıf üniversitesinin 2008 yılında temellerini attık ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi bölgesel bir yüksek eğitim üssüne dönüştü. 2009-2010 döneminde eğitim-öğretime başladı. Şimdiye kadar 20.000’e yakın mezun verdi.

2021 yılında kurduğumuz Kalyon Vakfı ile ülkemizin toplumsal yaşam alanındaki sürdürülebilir değişimine değer katan kültürel ve sosyal projeleri hayata geçiriyoruz. (Vaniköy Camii Restorasyonu, Özel Eğitim Uygulama Okulu, Kız Barınma Evi, ağaçlandırma ve fidan dikimi…)

Özetle, 35 bine varan çalışanımızla büyük bir aile olarak ülkemiz için çalışıyoruz.

Kalyoncu’nun gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar ise şöyle;

“5 YIL İÇİNDE 5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI PLANLIYORUZ”

*Ürettiğiniz panellerdeki yerlilik oranı %90. Kalan kısmını nereden alıyorsunuz?

Büyük oradanda Malezya’dan.

*İhracat pazarlarımıza yakınsamayacak mısınız?

Çin bu alanda neredeyse her yerde. Yüksek kapasite iç talebi karşılayarak karlı kalabilir mi? Çin’den yoğun bir şekilde panel getirenler var. Neden gelip burada yatırım yapsınlar. Çin’de ucuz işçilik var, devletin ucuz enerjisi var, teşviki var. Devlet üret diyor satamadığında getir ben alayım diyor santral kurayım diyor. Avrupa Birliği de bir çalışma yapıyor diye biliyoruz. Çin’e karşı ABD’nin uyguladığı korumayı onlar da yapacaklar diye bilgiler geliyor. Ama yapar mı yapmaz mı bilemiyorum.

*Panelleri bir bütün olarak mı yapıyorsunuz?

Evet

*Kalyon Enerjinin gelecek hedefleri nedir?

International Holding Company ile yapmış olduğumuz stratejik ortaklıkla birlikte önümüzdeki 5 yıl içinde 5 milyar doların üzerinde yenilenebilir enerji yatırımı planlıyoruz.

*Kalyon Holding’e 19 kez vergi affı uygulandığı söyleniyor?

 Bizim devlete 1 kuruş vergi borcumuz yoktur ve tarafımıza herhangi bir vergi affı söz konusu değildir. Biz Türkiye’nin en çok vergi veren şirketlerinden biriyiz.

Ticaret Bakanlığınca yayınlanan cari yıl yatırım programında yer alan yatırımları üstlenen tüm şirketler 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesi gereği vergi resim ve harç istisna belgesi almaya hak kazanmaktadır. Kamu yatırımları yapan tüm şirketler için geçerli olan bu hak sadece damga vergisi ve harç istisnasını kapsamaktadır. Kurumlar vergisi, gelir vergisi veya stopaj gibi gelir üzerinden alınan vergileri kapsamamaktadır.

Vergi istisnası denen iddia Ticaret Bakanlığı’nın resmi mevzuatlara göre herkese uyguladığı bir konudur. Hangi durumlarda şirketlere indirim ya da muafiyet uygulanıyor Ticaret Bakanlığı’nın sitesine girerseniz görürsünüz. Yani, binlerce şirket bundan faydalanıyor.

Biz Karapınar GES’i kurarken henüz tamamlanmamış, faaliyete geçmemiş ve hiç para kazanmamış olmamıza rağmen 239 milyon TL kurumlar vergisi ödedik. Deprem sonrası konulan ek vergilerden dolayı yaklaşık 1 milyar lira deprem vergisi ödedik.

Özetle, Kalyon Holding olarak kanunların belirttiği şartlar ve süreler içinde bütün vergi ödemelerimizi zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktayız. Bu konuda hiç borcumuz yoktur.

Kalyon olarak büyüyen birçok şirketimiz var, Kalyon İnşaat 1 TL vergi indirimi almış değildir. Kalyon İnşaat’ın matrahsız bir tane beyannamesi yoktur. Her sene Kalyon İnşaat vergi sıralamasında ilk 100’ün içindedir.

Ayrıca, vergi affı ile ilgili hakkımızda olumsuz konuşanlarla ilgili açtığımız tüm davaları kazandık.

*İGA Holding’i neden kurdunuz?

Orada İGA İşletme, İnşaat, Liman gibi şirketlerimiz vardı. Yapmayı planladığımız yatırımlar da var.  Ayrı ayrı Genel Müdürlükler olsun, herkes kendi işinde uzmanlaşsın ve tepede bir holding olsun istedik. Kalyon Holding’in de altında 14 şirket var. Bu şirketlerin hepsinin kendi CEO’su var. Holding alttaki şirketleri tek çatı altında topluyor.

*İGA’ya yeni ortak almayı planlıyor musunuz?

Şu anda yok.

*Halka açılma düşünceniz var mı?

Şu an için yok. Belki fabrikada düşünürüz ancak havaalanı için yok.

*İGA kira ertelemesi konusuna açıklık getirebilir misiniz?

İGA yatırımının 8 milyar eurosunu kredi ve öz kaynaklarımızla devlet bütçesinden bir lira çıkmadan yaptığımızı söylemiştim.

Biz kira ödemelerimizi ilgili takvimde ve tutarda eksiksiz ve gecikmesiz olarak yapmaktayız. Özellikle pandemi döneminde dünyadaki, Avrupa’daki neredeyse bütün havalimanları kapandı. Bizim havalimanı da kapandı.

Pandemi döneminde Avrupa ve diğer ülkeler, havalimanları kapandı diye havaalanları ve havayolu çalışanları için devletten ekonomik destek sağladılar. Bizim havalimanımız ise belli bir süre çalıştı, bırakın destek almayı o süre içinde gelen yolculardan belli bir miktar için de devlete para ödedik.

Covid döneminde, havalimanı mecburen kapatıldı. Kapalı kalan süre içinde, bizim kredi yükümlülüklerimiz ve genel giderlerimiz devam etti. Havalimanının kapalı kaldığı süre için bize ilave süre verildi. Ödemelerimiz mecburen ileri bir tarihe ertelendi. Uzatılan süreyi kapsayan kira bedeline faiz işletilerek kapalı dönem kirasını faiziyle birlikte ödeyeceğiz.

Toplamda 25 yılda ödeyeceğimiz tutar 22 milyar 152 milyon Euro +KDV ve ilave yolcu sayısı farkı.

Hazırlattığımız ekonomik etki raporuna göre 2030 yılına gelindiğinde, İGA İstanbul Havalimanı olarak doğrudan ve dolaylı ekonomik faaliyetlerimizle; 472 bin kişilik istihdam yaratmamız, ⁠millî gelire yaklaşık 44 milyar dolar katma değer sağlamamız -ki bu millî gelirin yüzde 3,25’idir-  ayrıca ek hane halkı gelirinin 8,5 milyar dolara ulaşmasına katkı sağlamamız beklenmektedir.

*Havalimanının genişleme planlaması nasıl ilerledi?

Projemizin ilk etapta yapılan ihalede 90 milyon yolcu kapasiteli bir terminal yapım şartnamesi vardı. Bu terminali 120 milyon yolcuya göre planladık. Şu an 85 milyon yolcuya yaklaşıyoruz inşallah. 1,2,3 .pisti bitirdik gelecek sene sonu 4. doğu-batı pistini bitireceğiz. 5. piste de bir yerden başlamış olduk. 90 milyonu geçtikten sonra yeni terminal inşaatına da başlayacağız. Hazırlıklarını yaptık.

İGA’nın ilk etapta yapılan ihalede 90 milyon yolcu kapasiteli bir teminat şartnamesi vardı. Terminali 120 milyon yolcuya göre planladık, şu an 85 milyon yolcuya yaklaştık. 

İlk 3 pisti bitirdiklerini gelecek sene sonunda 4. doğu-batı pistini tamamlayacağız. 5 pistin sonunda 90 milyonu geçtikten sonra yeni terminal inşaatına başlayacağız. Hazırlıklarını yaptık.

*90 milyonu ne zaman geçeceksiniz?

Bizim hedefimiz bir an önce geçmek. Dünyadaki savaşlar, ekonomik konjonktür, uçaklardaki problemler bize bağlı değil. Bizim hedefimiz yıllık %12-13 hatta %15 büyümek. Bu sene için bu oranın %7 civarında olduğunu söyleyebilirim.

*Havalimanı çevresinde başka yatırımlarınız olacak mı?

Havaalanı yanında Airport City gibi bazı yatırımlar planlıyoruz tabii ki.  Havaalanı yanında iş merkezleri, ofisler, depolama alanları, birçok ticari faaliyet gösterecek projeler hazırladık, inşallah gelecek sene sonuna doğru ortaya çıkmış olacak. Mesela bu yılsonunda 1000 yataklı bir otel açıyoruz orda yine, havaalanı dışında.

*İşletmecisi belli oldu mu?

Evet, Hilton olacak.

*Deprem sonrası Hatay Havalimanının yeniden yeniden hizmet vermesi için siz çalışmaya başladınız. O dönem bir kargaşa oldu?

Deprem sonrasında hemen bölgeye gittik. Hatay Havalimanı’nın pistinin onarımı için hemen çalışmalara başladık. Bir hafta 10 gün içinde ulaşıma hazır hale getirdik.

Depremden hemen sonra Islahiye’de, Kırıkhan’da, Antakya’da konteyner kentler kurduk.

Kapanan Nurdağı-İslahiye yolunu tamir ederek ulaşıma açılmasını sağladık.

Ben kendim de dâhil olmak üzere Kalyon ailesi olarak bölgede 1 ay gece gündüz çalıştık. Çünkü ben o bölgede yetişmiş biriyim. Oraya vefa borcum var.

*Kaç çalışanınız var?

35 bine yakın.

*Girmek istediğiniz yeni bir alan var mı?

Tarımı seviyorum. Özellikle teknolojiye dayalı tarım yapmayı isterim. Ama diğer işlerimiz çok zamanımızı alıyor.

*İstanbul Belediye seçimleri yaptığınız işleri etkiledi mi?

Hayır etkilemedi. Mevcut sözleşmelerimize ilave olarak verilen işler oldu. İş yaparken bizim önceliğimiz hizmet etmektir. Yapıyorsak en iyisini yapma gayretinde oluruz. İstanbul’a her daim hizmet etmekten büyük bir gurur duyarız.

Altında Fırsatı Kaçıranların Beklediği Haber Geldi Sevenleri Üzülecek. Bu Dizilerin Fişi Çekiliyor Narin Güran soruşturmasında yeni gelişme Van Bronckhorst, Onana'yı kadroda düşünmüyor 6 yaşında ilişkiye girmeye başladık Narin Güran cinayetinde yeni gelişmeler