İsrail'in kuruluşunda ciddi rol oynayan BM'den dünyaya Filistin çağrısı: Tanıyın

Birleşmiş Milletler raportörleri, dünya genelindeki tüm ülkelere, 146 BM üyesi devletin yaptığı gibi "Filistin devletini tanımaları" çağrısında bulundu. Öte yandan 14 Mayıs 1948'de İsrail Devleti'nin bağımsızlığı ilan edildi ve bu tarih, İsrail Devleti'nin resmen kurulduğu gün olarak kabul edildi. BM, İsrail'in uluslararası tanınmasını ve bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesini sağlayan temel aktörlerden biri olmuştu.

Kaynak: A.A

Birleşmiş Milletler raportörleri, Filistin'in tanınmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Tüm ülkelerin, 146 BM üyesi ülkenin örneğini takip etmesi, Filistin devletini tanıması ve Gazze'de derhal ateşkes sağlamak için ellerindeki tüm siyasi ve diplomatik kaynakları kullanması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Bu tanınmanın, Filistin halkının haklarının, onların özgürlük ile bağımsızlığa yönelik mücadelelerinin ve çektikleri acılarının kabulü olduğu belirtildi.

Filistin'in var olma ve güvenlik içinde bir halk olarak özgürce gelişme yeteneği dahil kendi kaderini belirleme hakkına sahip olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Bu, Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi ve Refah'a daha fazla askeri saldırı yapılmaması ile başlayarak Filistin ve tüm Orta Doğu'da kalıcı barışın bir ön koşuludur" değerlendirmesinde bulunuldu.

İşgal altındaki Filistin toprakları son olarak Norveç, İrlanda ve İspanya tarafından devlet olarak tanındı. 28 Mayıs itibarıyla Filistin, BM üyesi ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından tanınmış oldu.

Açıklamada, "İki devletli çözüm hem Filistin hem de İsrail için barış ve güvenliğe giden uluslararası düzeyde kabul edilen tek yol olmaya devam ediyor. Bu, kuşaklar boyu süren şiddet ve kin döngülerinden bir çıkış yolu olmayı sürdürüyor." ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan 14 Mayıs 1948'de İsrail Devleti'nin bağımsızlığı ilan edildi ve bu tarih, İsrail Devleti'nin resmen kurulduğu gün olarak kabul edildi. BM, İsrail'in uluslararası tanınmasını ve bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesini sağlayan temel aktörlerden biri olmuştu.

RAPORTÖRLERİN GÖREVİ NEDİR?

BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları" diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Bankalara dolar talimatı gitti! 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu