Ispanağı sakın böyle yemeyin: Bağırsak sağlığını bozuyor böbrek taşına neden oluyor. Ispanağın tüm faydasını yok eden hata belli oldu

Ispanak, içerdiği güçlü vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımıza güçlü etkiler sunan en faydalı sebzelerden biridir. Ancak ıspanağın yanlış tüketimi hem besin değerlerinin kaybolmasına hem de bazı sağlık sorunlarına neden oluyor. İşte ıspanağı asla yememeniz gereken tüketim şekli

Ispanak, canlı yeşil yaprakları ve sağlığa pek çok faydasıyla beslenmemizin temel öğesi haline gelen en şifalı sebzelerden biridir. 

Temel vitamin ve minerallerle dolu olan ıspanak; kalp sağlığını, kemik gücünü ve genel bağışıklığı geliştirmedeki rolü nedeniyle sıkça tüketilir. 

Ispanak, iltihapla mücadele eden ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan sayısız antioksidan flavonoid içeren mucize bir kaynaktır.

Birçok insan ıspanağı, çeşitli formlarda tüketir. Bununla birlikte, beslenme uzmanlarına göre ıspanağı, ham haliyle tüketmeye gelince dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. 

ISPANAĞI ÇİĞ YEMEYİN!

Ispanak sağlık açısından sayısız faydalar sunarken, özellikle çiğ tüketildiğinde potansiyel bir tehlikeyi de barındırıyor. 

Uzmanlara göre ıspanakta, vücut tarafından emilmesi ve özümsenmesi çok zor olan, “oksalat” adı verilen bir bileşik bulunur. 

Bir bardak ıspanak suyu veya ıspanaklı smoothie, vücudunuzun kaldırabileceği oksalat bileşiğinin 8-10 katına eşittir.

Vücudunuzdaki kalsiyuma bağlanarak böbreklerinizdeki ve safra kesenizdeki taşların kireçlenmesine yol açar.

Ispanaktaki oksalik asidin başta kalsiyum ve demir olmak üzere mineral emilimini engelleyerek böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunduğunu uzmanlar açıklıyor. 

Ispanağı smoothielere karıştırmak popüler olsa da, lif içeriğini parçaladığı için oksalik asidi ortadan kaldırmada başarısız oluyor.

ÇİĞ ISPANAK YEMENİN ETKİLERİ

Yüksek miktarda çiğ ıspanak yemek; hazımsızlık, gaz şişkinliği, şişkinlik, kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu gibi bağırsak sağlığı sorunlarına yol açıyor.

Ayrıca göğüs dokularında birikerek kadınlarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ispanak, size kısa süreli bir rahatlama sağlarken ya da detoks etkisi nedeniyle tuvalete koşmanızı sağlarken, aslında irritabl bağırsak sendromu adı verilen bir semptomu tetikliyor.

ISPANAK YEMENİN EN SAĞLIKLI YOLU

Ispanağın riskler olmadan tadını çıkarmak için kaynatılması veya haşlanması önerilir. Bu sadece besin değerini korumakla kalmaz aynı zamanda kullanılabilirliğini de artırır. 

Pişmiş ıspanak çiğ ıspanağa kıyasla daha fazla demir, beta-karoten, lutein, vitamin ve mineral içeriğine sahiptir.

Ispanağı hafifçe pişirmek, oksalat seviyelerini %30 ila %87 oranında önemli ölçüde azaltır. Ayrıca ıspanağı aşırı pişirmemek gerekiyor. Aksi takdirde besin içeriğini kaybedecektir. 

Ispanağı smoothie ve meyve suları yerine çorbalarda, sotelenmiş garnitür olarak veya yemeklerde tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Narin cinayetinde 2 isim hakkında kritik gelişme Narin Güran cinayetinde katil belli oldu Galatasaray, Kadıköy'den lider döndü Narin Güran'ın köyü Tavşantepe'deki ölüm listesi Futbolcuları taşıyan otobüs yandı Kızıl Goncalar'ın final tarihi belli oldu