İslam Memiş tek tek anlattı, ezber bozan tavsiye verdi. Sık sık market alışverişi yapılmasını isteyen Memiş'ten vatandaşlara çağrı geldi: Döviz, altın, gümüş alıyoruz, borsaya giriyoruz ancak önemli olan şu...

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, enflasyonun rekor kırdığı bu pahalılık ortamında evinizi geçindirmek zorunda kalan tüketicilere seslendi ve önemli tavsiyeler verdi. "Sık sık market alışverişi yapın" tavsiyesinde bulunan Memiş, dolar, euro, altın, gümüş konusunda nasıl bir yatırım yapılması gerektiğini de tek tek anlattı. İşet Memiş'in verdiği önemli tavsiyeler.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, para ve parayı kullanmakla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. “Bu hayatta her şeyin bir kuralı var.” diyen İslam Memiş, paranın kuralını ezber bozacak bir dille ifade etti. Kazanılan parayı biriktirmek ve yatırım yapmak, bu yatırımlara kişisel gelişime katkısı olacakları da eklemek gerektiğine değinen Memiş, aynı zamanda hedef belirlemek ve bu hedefleri bir bir gerçekleştirmek isteyenlere altın değerinde bilgiler verdi.

Memiş, internet alışverişi konusunda ise ezber bozan bir tavsiyede bulundu.

İşte İslam Memiş’in birbilenesorduk'a yaptığı açıklamalar

İslam Memiş, sözlerine “Bu hayatta her şeyin bir kuralı var. Kuralsız bir hayat yok ve dolayısıyla paranın da bir kuralı var. Özellikle kolay birikim yapmak için paranın kurallarına uymamız gerekiyor. Bu kuralları başlıklar halinde sıralayabilirim size.” diyerek başladı ve çok önemli noktalara değindi.

“Riskinizi dağıtmanız çok önemli”

“Biliyorsunuz, paramız elimize geçince belli bir miktarını yatırım olarak kenara ayırıyoruz. Bu kenara ayırdığımız parayla döviz alıyoruz, altın alıyoruz, gümüş alıyoruz, borsaya giriyoruz, kripto paralar satın alıyoruz veya farklı enstrümanlara yatırım yapabiliyoruz. Ancak önemli olan şu, elimize para geçtiği zaman ilk önce yatırım yapacağımız tasarruf miktarımızı kenara ayıracağız. Ondan sonra diğer harcamalarımızı yapmamız gerekiyor. Riskimizi dağıtmak burada çok önemli olacaktır. ‘Ben sürekli döviz alıyorum, ben sürekli altın alıyorum, ben sürekli gümüş alıyorum’ diye bir düşünce olmamalı. Finansal piyasalarda sert dalgalanmalar yatırım araçlarında görebiliyoruz. O yüzden risk dağıtmak önemli. Borç alacaksanız veya borca girecekseniz veya kredi kullanacaksanız, “Günün birinde ben bu krediyi ödeyemezsem ne olur, sıkılırsam ne olur, tam tersi pozisyonda kalırsam ne olur?” gibi düşüncelerimizi mutlaka göz önünde bulundurmamız lazım. Yani risklerimizi tamamen dağıtmamız gerekiyor. O yüzden, risk analizimizi mutlaka yapmak gerekiyor. Özellikle bankadan kredi kullanarak ev veya araba alan arkadaşlarımızın da mutlaka sağlık poliçelerini, hayat sigortalarını yaptırmalarını önemle tavsiye edebilirim.”

“Kişisel gelişiminize de para ayırın”

“Parayı kazanıyoruz, tasarruf yapıyoruz, birikim yapıyoruz. Paranın belli bir kısmını mutlaka kendi gelişimimize ve işimizin gelişimine mutlaka ayırmamız gerekiyor. Yılda birkaç tane kitap okumamız lazım. Kendimizi geliştirmek, daha kültürlü olmak, daha bilinçli olmak için mutlaka okumamız gerekiyor. Eğer ticarette bir yatırımımız varsa ticari gelişimimizi hızlandıracak, işimizi rahatlatacak, iş yatırımımızı hızlandıracak, gelirimizi artıracak işimize de biraz yatırım yapmamız gerekiyor. Yatırım sadece paramıza koyduğumuz, kenara koyduğumuz paralar değildir. Asıl işimize yaptığımız yatırımlar, kendimize yaptığımız yatırımlar; bir dil kursu, bir öğretim kursu veya herhangi bir kursa gitmek, kitap okumak veya bir konuda uzmanlaşmak bile kendimize yapılan en güzel yatırımlardan bir tanesidir.”

“İndirimleri yakalayın ve tasarruf yapın”

“Tabii, bu süreçte şu da önemli. Belli bir miktarı kazanıyoruz. Sabit gelirimiz var veya ticaret yapıyoruz. Kural şu: mutlaka gelirimizden çok harcama yapmayacağız. Gelirimizin miktarını hesaplayacağız, en fazla üçte biri kadar harcama yapacağız. Üçte birini bu harcamaların maalesef geçmemesi gerekiyor. Eğer üçte birini geçerse harcamamız, maalesef ileride sorunlar doğurabilir. Mutlaka bizim hedef de belirlememiz gerekiyor kıymetli arkadaşlar. Bir hedefimiz olursa, para biriktirmemiz, borçlanmamız veya kenara para koymamız daha hızlanabilir. Ev almayı hedef olarak belirleyebilirsiniz, araba almayı kendinize hedef olarak belirleyebilirsiniz. Yani bir şeyi kendinize hedef olarak belirlemeniz lazım. Eğer bir hedefiniz varsa, hedefinize ilerlemek ve o hedefinizin hayali birikimlerinize daha kolay ulaşmanıza neden olacaktır. Mutlaka insanlar belli bir hayal, belli bir hedef içerisinde birikim yapıyor ancak en mantıklı kararı almak için de şunu kendimize sesli olarak mutlaka söylemeliyiz: “Ben ev alacağım o yüzden bu parayı harcamamam gerekiyor. Ben araba alacağım o yüzden mutlaka bu parayı harcamamam gerekiyor. Ben bir şey yapacağım, şunu satın alacağım. Mutlaka bu parayı harcamamam gerekiyor.” diye mutlaka bu kuralları uygulamamız lazım. Alışveriş yapıyoruz, evet. Herhangi bir şeye ihtiyacımız olabilir. Bilgisayar, cep telefonu, giyim, kuşam. Bir sürü giderimiz var. Bir şey istediğiniz zaman hemen alabilme imkanınız var çünkü birikiminiz var veya tasarrufunuz var veya geliriniz var. Cebinizde kredi kartınız var, taksitle de rahatlıkla ödeyebiliyorsunuz. Bu da tamam ancak mutlaka şunu fırsat olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Sosyal medya hesaplarından, internetten artık dünya çok küçük olduğu için artık indirimleri, kampanyaları daha rahat takip edebiliyoruz. İndirim ve kampanyaları takip ettiğimiz zaman alışverişin hazzı bir o kadar tatlı olacaktır. Tüccar mantığıyla düşünün, alırken kazanıyorsunuz. Bence daha mantıklı bir para biriktirme veya tasarrufla ilgili güzel bir alışkanlık olabilir. Çevremizde insanlar genellikle son yıllarda desinler diye alışveriş yapmak, desinler diye sağda solda gezmek, desinler diye tatil yapmak vs… Biraz daha popüler olmaya başladı. Eğer desinler diye bir hayat yalıyorsak veya insanlara karşı beni biraz daha farklı görsünler diye harcama yapıyorsak çok büyük bir yanılgı içerisindeyiz. Bir cep telefonumuz var. İlla ki elimizdeki cep telefonunun 15 bin lira olmasına gerek yok. 3-5 bin liralık bir cep telefonu var ve işimi görüyor. Evet, 15 bin liralık bir cep telefonu da alabilirim ve param var. Önemli olan bu alabilecek güce sahip oldum mu diye kendimize böyle bir konuşma yapmamız gerekiyor. Önemli olan alabilme gücüne ben sahip olmuşum, param var ama almıyorum. Yoksa arabanın en güzelini almak, evin en pahalısını almak, giyim kuşamın en pahalısını almak bilinçli bir tüketim değildir. İhtiyacımız olanı belirleyeceğiz ve ihtiyacımızı ona göre belirleyeceğiz.”

“Sizi bunalıma sokacaksa kesinlikle borç vermeyin”

“Çevremizde mutlaka zaman zaman bizden borç isteyenler oluyor; eşimiz, dostumuz, akrabamız. Bunların içerisinde de mutlaka bazı insanları ayıklamamız gerekiyor. Çok rahattır, sorumluluk sahibi değildir, ileride ilişkimiz bozulacaktır, arkadaşlığımız bozulacaktır. O yüzden onlara borç para vermeyeceğiz. Tabii ki samimiyet güzeldir, sevgi güzeldir ancak tutulmayan sözler eğer sizin finansal birikimlerinizi bozacaksa, sizin hayatınızı etkileyecekse, sizi bunalıma sokacaksa kesinlikle borç vermeyin.”

“Sık sık market alışverişi yapın”

“Şimdi sosyal medya hesapları veya teknolojinin ilerlemesiyle birlikte nerede olursanız olun cep telefonuyla neye ihtiyacınız varsa sipariş veriyorsunuz on dakika içinde evinize kapınıza kadar, ayağınıza kadar geliyor. Alt katta bakkal dükkanı olabilir, sokağınızda süper marketler olabilir, gidip almıyorsunuz. Cep telefonuyla sipariş veriyorsunuz hemen ayağınıza kadar geliyor. Ama bazen insanların bundan sonraki süreçlerde de sık sık market alışverişi yapması gerekiyor. Fiilen o fiyatları görmek, fiyat karşılaştırması yapmak, hayatın pahalı olup olmadığını anlamak için hayatın zorluğunu görmek için mutlaka market alışverişlerini fiilen yapmak gerektiğini düşünüyorum. Eğer fiilen alışveriş yapmazsak, neyin ne kadar pahalandığına, neyin ne kadar indirime uğradığına, neyin ne kadar kısıtlandığına gözümüzle bizzat şahit olmuş oluruz. İnternetten verdiğiniz siparişler ayağınıza geldiği için bu insanların finansal düzeni de tembelleştirdiğini unutmamak gerekiyor.”

“Para bizim esirimiz olacak ama nefsimiz irademizin önüne geçmeyecek.”

İslam Memiş, sözlerini “Evde çeşitli tasarruflarda da bulunabiliriz. Prizde sürekli fiş bırakmayarak, lüzumsuz elektrik tüketmeyerek, ihtiyacımız kadar su tüketerek birçok alışkanlığımız da bize aslında birikim olarak geri dönecektir. Faturalarımızdaki düşük rakamlar aslında bir noktada bizim az fatura ödememize, bir noktada bizi desteklemesine neden olacaktır. Faturalarımız geldiği zaman eğer faturaları incelemiyorsak ki çoğu insan bundan sonraki süreçte incelemiyor. Bankada otomatik talimatta olduğu için hemen direkt o gidiyor. Ama faturaları incelemek önemli. Faturalardaki bütün kalemleri tek tek incelemek bence önemli. Fatura takip etme alışkanlığı da bana göre insanlar üzerinde çok büyük bir öneme sahip olacaktır. Özellikle son yıllarda yine sosyal medya hesaplarından yapılan alışverişler, uzaktan yapılan alışverişlerle birlikte pazarlık dediğimiz eylemin de artık tarih olduğunu da gözlemliyoruz. Pazarlık yapmak iyidir, pazarlık yapmak gerçekten bizim harcamamızdaki en büyük şanslardan bir tanesidir. Özellikle fiilen pazarlık yaptığımız zaman örnek verelim. Bin liralık bir alışverişte 50 liralık bir indirim alırsak veya pazarlık yaparak bir indirsek, bunu bir alışkanlık haline getirirsek, bütçemize de bu şekilde katkı sağlamış olacağız. Dediğim gibi, her şeyin kuralı var. Paranın da kuralı var arkadaşlar. O yüzden her şey kuralına göre yerinde olmalı. Evet, para her şey değil ama çok şey. “Ben parayı sevmiyorum. Paraya karşı çok mesafeli bir insanım.” demeyeceksin. Çünkü para olmadan hiçbir şey olmuyor. Parayı çok sevmeyeceğiz, paranın esiri olmayacağız. Para bizim esirimiz olacak ama nefsimiz irademizin önüne geçmeyecek.” diyerek sonlandırdı.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...